Hoe Big Tobacco kinderen ook verslaafd aan suiker maakt

dinsdag 19 maart 2019

De grote tabaksproducenten in de VS hebben een belangrijke rol gehad in het ontstaan van de obesitas-epidemie in het land. De tabaksfirma’s gebruikten hun ervaring met marketing gericht op kinderen voor de verkoop van suikerhoudende drankjes.

WHO: “Overheden moeten verbod op tabaksreclame streng handhaven”

dinsdag 19 maart 2019

British American Tobacco en Philip Morris maken reclame op racewagens. De WHO heeft opgeroepen om het verbod op tabaksreclame streng te handhaven, ook in de motorsport.

Tabaksindustrie ligt dwars bij openbaarmaking controlegegevens uitstoot sigaretten

maandag 18 maart 2019

Stichting Rookpreventie Jeugd heeft een WOB-procedure ingediend bij de NVWA om controlecijfers over de uitstoot van sigaretten in handen te krijgen. Zoals te verwachten ligt de tabaksindustrie dwars.

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 5

maandag 18 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar en wie laat zich voor haar karretje spannen? Vandaag deel 5 van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: werkgeversorganisatie VNO-NCW, de vijfde colonne van de tabaksindustrie.

Stichting Rookpreventie Jeugd wil sjoemelsigaret aan Europese Hof voorleggen

vrijdag 15 maart 2019

Stichting Rookpreventie Jeugd heeft bot gevangen bij het ministerie van VWS, in verband met een uitspraak van de NVWA, en stapt nu naar de bestuursrechter in Rotterdam om de uitspraak van de staatssecretaris te vernietigen en – zo nodig – voor te leggen aan het Europese Hof.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 maart 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Tabaksprijzen vergroten armoede in Wales.

Tabaksindustrie richt haar pijlen op vrouwen in Azië

donderdag 14 maart 2019

Er wordt steeds meer gerookt door meisjes en vrouwen in Azië. Als je rookt blijf je slank, is de verborgen boodschap van Big Tobacco. Elegante sigarettenpakjes en lekkere smaakjes doen de rest.

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 4

woensdag 13 maart 2019

Welke strategie hanteert de tabakslobby en wat doet de overheid hiertegen? In deel 4 van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: hoe wordt er gelobbyd in de politiek en bij de overheid?

Hip, gelikt en vet – e-sigaretmarketing is vooral gericht op jongeren

dinsdag 12 maart 2019

De elektronische sigaret zou bedoeld zijn voor verstokte rokers. Maar kleine tabakswinkeliers wordt iets anders beloofd: je krijgt er een “heel hip publiek” mee in je zaak én het is een fijn verdienmodel. Een prima recept voor een nieuwe nicotine-epidemie, zo blijkt in de VS.

Lees ook

Supermarkten verdienen meer dan ooit met de verkoop van tabak

dinsdag 12 maart 2019

Goed nieuws voor de supermarkten: vorig jaar is meer dan ooit verdiend op de verkoop van tabak. Volgens grootgrutterswebsite Distrifood steeg de omzet van tabakswaren in 2018 naar ruim 2 miljard euro.

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 3

maandag 11 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar, welke strategie hanteert ze en wat doet de overheid hiertegen? Vandaag deel 3 van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: de sluipwegen van Big Tobacco, waarin de tabaksindustrie op slinkse wijze kinderen en jongeren werft.

Philip Morris maakt op Internationale Vrouwendag reclame voor zijn nieuwe sigaret

vrijdag 08 maart 2019

OPINIE
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Philip Morris International, van de bestsellersigaret Marlboro, viert deze dag ook. De tabaksgigant heeft de vrouwenemancipatie hoog in het vaandel. Maar er zit een addertje onder het gras: de firma viert Vrouwen-IQOS-Rokendag.

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 2

donderdag 07 maart 2019

In deel 2 van het dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: wie is wie in de tabaksindustrie en wie zijn hun kompanen? Over de machtige vriendjes van de tabaksmakers.

Tweede Kamer wordt bestookt door e‑sigarettenlobby

woensdag 06 maart 2019

De Kamercommissie voor Volksgezondheid heeft een lobbybrief voor de e-sigaret ontvangen. Maar liefst 36 ‘internationale experts en academici’ op het gebied van tabaksontmoediging hebben dit warme pleidooi voor de e-sigaret ondertekend.

Nieuw: Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’

dinsdag 05 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar, welke strategie hanteert zij en wat doet de overheid hiertegen? Een samenvatting van zes jaar onderzoek in dossier ‘De tabakslobby in Nederland’. Vandaag deel 1: over de tabaksepidemie.

Tabaksindustrie vergiftigt Afrikanen willens en wetens

dinsdag 05 maart 2019

Sigaretten die in Afrika worden verkocht zijn giftiger en verslavender dan de sigaretten die in Europa worden verkocht. Terwijl die sigaretten in dezelfde fabrieken in Zwitserland worden gemaakt.

Hiaten in het antirookonderzoek

maandag 04 maart 2019

Uit een literatuuronderzoek blijkt dat er meer aandacht moet komen voor factoren die maken dat rokers zonder hulp stoppen én naar rookverslaving bij mensen met een lage sociaal-economische status.

Hof Quebec: tabaksindustrie moet tabaksslachtoffers 11 mld. euro betalen

maandag 04 maart 2019

UPDATE 11-03-2019
Het hof van beroep in de Canadese staat Quebec handhaaft een vonnis uit 2015 waarin drie grote sigarettenfabrikanten zijn veroordeeld om een schadevergoeding van 15 miljard Canadese dollar (bijna 11 miljard euro) te betalen aan meer dan een miljoen tabaksslachtoffers.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 maart 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: ‘Tabaksindustrie kan geen onderdeel van track & trace zijn’