line
tobacco tax-1

Smoke Free Partnership roept op tot harmonisatie van accijnsrichtlijn op tabak

woensdag 11 december 2019

De Europese Commissie gaat de Tobacco Tax Directive herzien. Dat is dé kans om ervoor te zorgen dat alle lidstaten een afspraak maken over hoe hoog accijns op zijn minst zou moeten zijn, vindt Smoke Free Partnership.

doneer voor een rookvrije jeugd
rookruimtes eerder dicht

Blokhuis: Rookruimtes overheids- en openbare gebouwen sneller dicht

dinsdag 10 december 2019

Staatssecretaris Blokhuis heeft bekendgemaakt dat de rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare ruimtes, dus ook in scholen, ziekenhuizen, culturele en sportinstellingen in 2021 dicht gaan, een jaar eerder dan gepland. In 2022 moeten alle rookruimtes verdwenen zijn.

see buy fly bye bye tobacco

Ook Schiphol vindt verdienmodel tabak belangrijker dan gezondheid van z’n klanten

maandag 09 december 2019

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Schiphol Airport Retail de overheid heeft gevraagd om een uitzondering op het uitstalverbod op tabaksproducten dat in 2021 ingaat. Ook wil het dat klanten zichzelf kunnen blijven bedienen en tabak naar believen kunnen pakken. 

bonus voor de winkelier-2

NVWA: Tabaksindustrie overtreedt wet met verkoopbonussen

vrijdag 06 december 2019

UPDATE 08-12-2019
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat de tabaksindustrie de Tabakswet overtreedt door verkoopbonussen aan tabaksspeciaalzaken te geven. Boetes kunnen oplopen tot 450.000 euro.

ondertussen in het buitenland-45

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 december 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: International Labour Organization stopt met tabakssamenwerking en tabakslobby verzwakte antirookregels Zweden.

supermarkten tabak blijft

Jumbo, Aldi en Albert Heijn laten VWS weten dat zij tabaksomzet niet willen missen

donderdag 05 december 2019

Uit onlangs vrijgegeven gespreksverslagen tussen het ministerie van Volksgezondheid en een aantal grote supermarktketens blijkt dat deze de mond vol hebben van gezondheid promoten, maar de winst uit tabak belangrijker vinden. 

ton wurtz rokersbelangen

Ton Wurtz, niet-rokende spreekbuis van de roker

woensdag 04 december 2019

OPINIE
Kun je iets leren van de marketing door de tabaksindustrie? Jazeker, zegt communicatie-expert Lars Duursma. Zo is Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen een hilarisch voorbeeld van de verkeerde persoon op de verkeerde plaats.

meer tabaksverkoop tankstations

Tankstations halen alles uit de kast om de roker niet kwijt te raken

dinsdag 03 december 2019

Op de Tankstation Vakbeurs kregen pomphouders een peptalk van groothandel Lekkerland. Sigaretten en shag worden duurder en moeten worden afgedekt. Geen nood, zegt Lekkerland, dek slim af en zet in op de e-sigaret.

nog een iqos offensief

Philip Morris start wanhoopsoffensief voor zijn IQOS-sigaret

maandag 02 december 2019

UPDATE 06-12-2019
Tabaksreus Philip Morris zet alles op alles om rokers te laten overstappen op de IQOS, een heat-not-burn-product. Deze ‘sigaretten’ worden gepromoot als minder schadelijk. TabakNee trok eropuit in Amsterdam. “Vooral Aziaten kopen de IQOS.”

Lees ook

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: homoseksuele Amerikaan krijgt enorme schadevergoeding van tabaksindustrie en nieuw antirookplan Griekenland gelanceerd.

De wonderlijke logica van VVD-woordvoerder preventie Sophie Hermans

vrijdag 29 november 2019

Sophie Hermans, namens de VVD verantwoordelijk voor het tabaksdossier, leek het roer om te gooien: “De VVD is van mening dat roken een ernstige verslaving is.” Maar later is zij daar weer op teruggekomen.

Gemiste kans: FDA zet plan voor nicotinereductie in de ijskast

dinsdag 26 november 2019

Het beleid van de Food and Drug Administration om het nicotinegehalte in sigaretten verplicht drastisch te verlagen, is stopgezet. Bij de tabaksfabrikanten kan de champagne open, al houdt de FDA nog wel iets achter de hand.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: WHO roept op tot strengere regulering e-sigaretten en Apple verwijdert alle damp-apps uit de iTunes-store.

Internationale wetenschappers in Nederland om over sjoemelsigaret te vergaderen

donderdag 21 november 2019

UPDATE 28-11-2019
Deze week hebben internationale wetenschappers bij het RIVM vergaderd over de sjoemelsigaret en de meetmethodes die gebruikt worden om vast te stellen hoeveel gif er in sigaretten zit.

Ellie Lust op patrouille voor de tabaksindustrie

woensdag 20 november 2019

OPINIE
Voor het programma Ellie in de Handel nam Ellie Lust een kijkje achter de schermen van de illegale sigarettenhandel. De smokkelcijfers die ze aanvoerde deugden niet want waren afkomstig van de tabaksindustrie zelf en Lust vergat te melden dat de industrie baat heeft bij sigarettensmokkel.

De Kanter en Dekker in top-10 van filantropieranglijst

dinsdag 19 november 2019

Wanda de Kanter en Pauline Dekker, longartsen en oprichters van Stichting Rookpreventie Jeugd, zijn uit het niets binnengekomen op 7 in de DDB100, de ranglijst van meest invloedrijke personen in de wereld van de filantropie.

Goedkoop roken bij de marine

maandag 18 november 2019

TabakNee heeft al een aantal keer gepubliceerd over de hardnekkige rookcultuur bij Defensie, inclusief accijnsvrije, dus spotgoedkope sigaretten op de NAVO-bases. Nu blijkt dat ook werknemers bij de marine accijnsvrije sigaretten kunnen kopen.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Verband gevonden tussen e-sigaretten en longziekte-epidemie in VS, en China censureert tv-programma’s en films waarin te veel gerookt wordt.

Tabaksfabrikanten onverwacht eerlijk tijdens rechtszaak: winst gaat boven gezondheid

donderdag 14 november 2019

OPINIE
Tijdens de behandeling van de rechtszaak van Stichting Rookpreventie Jeugd, de Gemeente Amsterdam en 14 andere partijen tegen de beslissing van het ministerie van VWS niet in te grijpen bij de flagrante overschrijding van de emissienormen van sigaretten deed de tabaksbranche een opmerkelijke uitspraak.