Kamervragen over misleidende reclame e-sigaret

vrijdag 16 augustus 2019

Tweede Kamerlid Henk van Gerven heeft Kamervragen gesteld over de misleidende reclame van Mr Joy, een grote online webshop van e-sigaretten. Ook stelde hij vragen over het niet naleven van de leeftijdsgrens door deze firma.

doneer voor een rookvrije jeugd

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: FDA verbiedt de verkoop van e-sigaretten en hookahproducten met lekkere smaakjes.

Een andere visie op roken in de openbare ruimte

woensdag 14 augustus 2019

Er was de laatste weken veel te doen over roken in openbare ruimtes. Antirookactivist prof. Simon Chapman vindt dat er vooral goed gekeken moet worden waar in de openbare ruimte roken wél mag.

CDC berekent: roken kost de VS meer dan 300 miljard per jaar

dinsdag 13 augustus 2019

Uit een overzicht van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de kosten van roken in de Verenigde Staten op meer dan 300 miljard dollar uitkomen.

E-sigaretten puur natuur? Misleidende reclame maakt neutrale verpakking noodzakelijk

maandag 12 augustus 2019

In Nederland worden e-sigaretten als een soort ecologisch product gepromoot. Meloenen en aardbeien tot en met een pinguïn komen voorbij om deze nieuwe vorm van nicotineverslaving aan de man/vrouw te brengen.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Leeftijd voor tabak gaat van 16 naar 18 jaar in België.

Rookpreventie Jeugd ontvangt tot nu toe 220.000 euro aan giften

donderdag 08 augustus 2019

Nadat het KWF eind 2018 haar financiële bijdrage aan de SRJP stopzette, moest de stichting andere manieren vinden om haar werk te financieren. Crowdfunding en publiciteit hielpen. Een update.

Tabaksindustrie zet influencers in op social media

woensdag 07 augustus 2019

Uit een rapport van Take a Part blijkt dat grote tabaksfabrikanten wereldwijd influencers op social media inzetten om reclame voor hun producten te maken en zo proberen reclameverboden te omzeilen.

FDA zwengelt discussie aan over verlaging nicotinegehalte in sigaretten

dinsdag 06 augustus 2019

De FDA heeft bekendgemaakt een dialoog te willen voeren met de Amerikaanse bevolking over verplichte nicotinereductie in tabak. Hier is al eerder gebleken dat driekwart van de Nederlanders daarvoor is.

Lees ook

AH laat de deur naar tabak openstaan

maandag 05 augustus 2019

Over een kleine vijf maanden zijn supermarkten verplicht tabakswaren uit het zicht te houden. Albert Heijn is druk bezig met de voorbereidingen op de nieuwe wetgeving. In een filiaal in Amsterdam wordt proefgedraaid.

WHO frontaal in de aanval tegen tabaksindustrie

vrijdag 02 augustus 2019

In een nieuw rapport over tabaksontmoediging opent de Wereldgezondheidsorganisatie frontaal de aanval op de tabaksindustrie. “Inzetten op het tegengaan van inmenging door de tabaksindustrie is fundamenteel voor een effectief tabaksontmoedigingsbeleid.”

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: E-sigaretfabrikant Juul deed alles om Amerikaanse kinderen te bereiken en Philip Morris opent IQOS-winkel Zuid-Afrika.

Onthulling: achter welke organisaties verschuilt de tabaksindustrie zich?

donderdag 01 augustus 2019

Het project Expose Tobacco van tabaksindustriewaakhond STOP heeft een overzicht uitgebracht van wereldwijd opererende handlangers van de tabaksindustrie. Daarop staan vijf organisaties die in België gevestigd zijn (voor de EU) en eentje in Den Haag.

VS begint tv-campagne tegen e-sigarettenepidemie onder jongeren

dinsdag 30 juli 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft tv-spotjes uitgebracht die ervoor moeten zorgen dat jongeren stoppen met het experimenteren met e-sigaretten. De campagne kost 60 miljoen dollar.

Groot-Brittannië wil al in 2030 rookvrij zijn

maandag 29 juli 2019

De dag voor haar aftreden heeft Theresa May de ‘green papers’ gepubliceerd, een serie voorstellen waarmee Groot-Brittannië gezonder moet worden. Een van die voorstellen is dat het eilandenrijk voor 2030 rookvrij moet zijn. Dat is tien jaar eerder dan Nederland.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 juli 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Zwitserse overheid onder vuur om aannemen sponsorgeld PMI.

WHO-hoofd vindt dat tabaksindustrie moet meebetalen aan gevolgen roken

woensdag 24 juli 2019

Het hoofd van het Tobacco Free Initiative zegt in een interview dat tabaksfabrikanten flink verdienen aan de verkoop van tabak, maar niet opdraaien voor de sociale en economische schade. Via een speciale belasting zou dat alsnog moeten gebeuren.

Lopende juridische zaken van Stichting Rookpreventie Jeugd

dinsdag 23 juli 2019

Stichting Rookpreventie Jeugd voert een aantal procedures tegen de Staat en daarmee verbonden partijen. Hier in het kort de huidige stand van zaken.

Vertrekkend VN-topfunctionaris neemt het op voor de tabaksindustrie

maandag 22 juli 2019

Michael Møller, hoofd van het VN-hoofdkwartier in Genève, heeft op zijn laatste werkdag een brief voor zijn opvolger achtergelaten waarin hij voor Big Tobacco opkomt.