line
not always transparent-1

Europese Ombudsman benadrukt het belang van internationale antirookverdrag FCTC

vrijdag 09 april 2021

De Europese Ombudsman, Emily O’Reilly, heeft in een speech nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is dat de Europese Unie het internationale antirookverdrag FCTC respecteert en openheid geeft over de contacten die de EU met de tabaksindustrie heeft.

doneer voor een rookvrije jeugd
ondertussen bij de buren-102

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: EU-lidstaten worden aangemoedigd mentholverbod na te leven, tabaksfabrikanten boos over kosten voor opruimen Britse peuken en rokers stoppen eerder als ze dat voor het grote goed doen.

jaarverslag 2020

De strijd tegen de tabaksindustrie in het coronajaar

Jaarverslag 2020 Rookpreventie Jeugd en TabakNee

donderdag 08 april 2021

Alle aandacht ging in 2020 naar corona uit, maar Rookpreventie Jeugd en TabakNee lieten zich niet afleiden en bleven strijden voor structurele maatregelen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Dat laat het zojuist verschenen jaarverslag van Rookpreventie Jeugd en TabakNee duidelijk zien.

blokhuis verbiedt smaakjes

Blokhuis zet verbod op lekkere smaakjes in e-sigaretten door

woensdag 07 april 2021

Uit een nieuwe factsheet van het RIVM blijkt dat alle e-sigaretgebruikers een duidelijke voorkeur hebben voor e-liquids met zoete en mentholsmaken, die het gebruik van e-sigaretten aantrekkelijker maken. Maar staatssecretaris Blokhuis is voornemens een verbod op lekkere smaakjes door te zetten.

weg van het binnenhof

Twee felle bestrijders van tabak verlieten de Tweede Kamer

Gesprek met Henk van Gerven en Carla Dik-Faber

dinsdag 06 april 2021

De teruggetreden Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Carla Dik-Faber (CU) streden jarenlang in het parlement voor aanscherping van het tabaksbeleid. Met TabakNee bespreken ze nog één keer het tabaksdossier, wat er is bereikt en wat nog beter kan.

ondertussen bij de buren-100

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Kosten van roken voor Thaise samenleving lopen in de miljarden, regionale zorg ten gevolge van roken kost Engeland 1,4 miljard euro en Indiase spoorwegen gaan sigaretten verbieden.

smoking took it all away

Jordi en Johan Cruyff in campagne tegen longkanker

donderdag 01 april 2021

Vijf jaar na de dood van Johan Cruyff treedt zijn zoon Jordi naar voren in een Spaanse campagne om longkanker vroegtijdig op te kunnen sporen.

fck smoking

F*ck smoking maakt jonge niet-rokers zichtbaar

woensdag 31 maart 2021

Drie zussen die liever hun middelvinger opsteken dan een sigaret en daarom F*ck smoking oprichtten, kregen vorige week een speciale Rookvrije Generatie Award uitgereikt voor het meest vernieuwende project. De prijs werd hen uitgereikt door Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd.

red cross sponsored by pmi

Afdelingen van Rode Kruis namen 2,6 miljoen euro van Philip Morris aan

dinsdag 30 maart 2021

Hoewel het hoofdkantoor van het Rode Kruis dat had verboden, namen meerdere afdelingen van de hulporganisatie in totaal 2,6 miljoen euro aan van Philip Morris. Dat bericht Trouw naar aanleiding van onderzoek van The Investigative Desk.

Lees ook

PMI sluist miljarden via Nederland naar Zwitserland

maandag 29 maart 2021

Tussen 2010 en 2015 heeft Philip Morris miljarden door Nederland naar Zwitserland gesluisd zonder dat de tabaksgigant daar belasting over heeft betaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Investigative Desk voor NRC

OCCRP: ‘Philip Morris en British American Tobacco betrokken bij tabakssmokkel in Afrika’

vrijdag 26 maart 2021

Uit twee onderzoeken van het Organized Crime and Corruption Reporting Project blijkt dat zowel Philip Morris als British American Tobacco een hand hebben in de tabakssmokkel in Afrika. De bevindingen zijn opmerkelijk omdat de industrie zich regelmatig presenteert als slachtoffer van illegale handel in tabak. De Nederlandse douane laat zich op dit onderwerp zelfs trainen door de tabaksindustrie.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: E-sigaretindustrie vraagt om soepelere Britse reclameregels / China overweegt voor e-sigaretten zelfde regels in te voeren als voor tabak / Heat-not-burn-producten van de Cambodjaanse markt gehaald.

Tabaksindustrie lokt pubers met erotiek in de val
Social media, paradijs van de tabaksindustrie

donderdag 25 maart 2021

UPDATE 25-03-2021
Zouden er echt zoveel mannen met een rook-fetisj zijn, wat de grote hoeveelheid rookporno op social media zou kunnen verklaren? Het lijkt er meer op dat de tabaksindustrie een wel zeer doortrapte manier heeft verzonnen om pubers in de nicotineval te lokken. Deel 4 in de serie ‘Social media, paradijs van de tabaksindustrie’.

Jonge rokende vrouwen vervangen op social media de Marlboro-man
Social media, paradijs van de tabaksindustrie

woensdag 24 maart 2021

Instagram en andere sociale platforms staan vol met foto’s van jonge vrouwen en mannen met een sigaret op hun lip. Voor sigarettenproducenten de beste promotie die ze zich maar kunnen wensen, midden in de jongste doelgroep. Deel 3 in de serie: ‘Social media, paradijs van de tabaksindustrie’.

Rechtszaak sjoemelsigaret: het oordeel is nu aan het Europees Hof

dinsdag 23 maart 2021

Met de vorige week ingediende schriftelijke beantwoording van vragen van het Europees Hof van Justitie is de inhoudelijke behandeling van de door Rookpreventie Jeugd aangespannen zaak over de sjoemelsigaret afgerond. Het woord is nu aan de vijftien rechters van de Grote Kamer van het Hof.

Tot het laatst blijft Blokhuis fel op het tabaksdossier

vrijdag 19 maart 2021

In een overleg van de Europese ministers van Volksgezondheid heeft staatssecretaris Paul Blokhuis opnieuw opgeroepen tot een wijziging van de in de Europese Tabaksproductenrichtlijn voorgeschreven meetmethode voor de TNCO-emissies van sigaretten.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Stoppen met roken heeft positieve effecten op geestelijke gezondheid / Japanse ambassadeur lobbyde voor Japan Tobacco International.

Aantal rokers licht gedaald in 2020, maar ‘meer antirookmaatregelen nodig’

woensdag 17 maart 2021

UPDATE 22-03-2021
Het aantal rokers is in het Covid-jaar 2020 licht gedaald, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast. Maar tegelijkertijd laat het Uitgaansonderzoek 2020 zien dat er onder jongeren nog erg veel wordt gerookt. Prof. Marc Willemsen van het Trimbos-instituut licht de cijfers toe.

De verborgen agenda van Martijn van Loon, directeur tabaksfirma BAT Nederland

dinsdag 16 maart 2021

UPDATE 17-03-2021
Martijn van Loon, directeur van tabaksfirma British American Tobacco (BAT) in Nederland, was te gast bij het programma Zakendoen van BNR Nieuwsradio. Daar verkondigde hij de bekende fabeltjes over de e-sigaret. Maar wat is zijn verborgen agenda?