line
verontwaardiging dubbelfunctie robert polet-1

Verontwaardiging over dubbelfunctie Robert Polet bij Philip Morris en Rituals

vrijdag 24 september 2021

‘Schadelijk voor de reputatie van Rituals’ en ‘een hele rare combinatie’ zijn enkele reacties op de dubbele pet van Robert Polet, die zowel voorzitter van de raad van commissarissen van duurzaam cosmeticamerk Rituals is als lid van de raad van bestuur van Philip Morris International. ‘Dit biedt hem allerlei mogelijkheden voor informele lobby.’

doneer voor een rookvrije jeugd
ondertussen bij de buren-148

Ondertussen in het buitenland

donderdag 23 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende tabak-gerelateerde berichten in de buitenlandse pers. Met deze week o.a.: Engelse Oxfordshire moet eerste rookvrije county worden / Democraten pleiten voor accijnsverhoging Amerikaanse tabaksproducten / Vlaamse wielerwedstrijden worden tabaksvrij.

see fly buy tobacco

Schipholwinkels wilden corona gebruiken om meer tabak te kunnen verkopen

donderdag 23 september 2021

De Benelux Travel Retail Association (BTRA) heeft tijdens de coronalockdown bij het ministerie van Financiën gelobbyd om ook aan inkomende passagiers op luchthavens belastingvrije producten als sigaretten te mogen verkopen. Bij de BTRA zijn de vier grote tabaksfabrikanten aangesloten. 

accijns tabak 2022

Uitblijven verhoging tabaksaccijns tekent Haagse onverschilligheid

woensdag 22 september 2021

Het kabinet ziet in de begroting voor 2022 af van een nieuwe verhoging van de tabaksaccijns. Opnieuw is duidelijk dat tabaksontmoediging nauwelijks prioriteit heeft in Den Haag en dat de tabakslobby er nog altijd een voet tussen de deur heeft.

vectura philip morris-1

Philip Morris misleidt duurzame beleggers met overname Vectura

maandag 20 september 2021

De omstreden overname van het farmaceutische bedrijf Vectura door Philip Morris International is definitief. Met de overname denkt de tabaksfabrikant duurzame beleggers te kunnen verleiden. Maar artsen doen Vectura in de ban. 

puff piece john safran

Noem de sigaret een heatstick en het mentholverbod geldt niet meer

maandag 20 september 2021

Philip Morris speelt met zijn heat-not-burn-tabaksproduct IQOS een woordspel om consumenten en beleidsmakers te misleiden en de e-sigaret te verdringen. Dat stelt de Australische auteur John Safran. Dankzij verhullende taal wist PMI bijvoorbeeld het mentholverbod in Europa te omzeilen.

harm reduction fabeltje

Onderzoekers over e-sigaret: ‘Trap niet in harm reduction-fabel’

vrijdag 17 september 2021

Sinds de e-sigaret op de markt is geïntroduceerd, zijn er allerlei claims gedaan over de geringere schadelijkheid ervan voor de gezondheid en over het gebruik als rookstophulpmiddel. Twee Amerikaanse longartsen hebben op een rij gezet wat daarvan klopt en concluderen dat er interventies nodig zijn om e-sigaretgebruik tegen te gaan.

ondertussen bij de buren-148

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Amerikaanse FDA stelt beslissing op Juul-verbod uit / E-sigaretten zouden ook gezondheidswaarschuwingen moeten krijgen / Duitsland doet te weinig om roken te ontmoedigen.

bat omkoping steekpenningen

BBC Panorama: BAT betrokken bij omkoping en bedrijfsspionage in Afrika

donderdag 16 september 2021

British American Tobacco heeft vermoedelijk met steekpenningen geprobeerd om in tien Afrikaanse landen politici om te kopen. Het ging onder meer om een bedrag van een paar ton aan de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. Dat blijkt uit onderzoek BBC Panorama samen met anderen.

Lees ook

Rituals-topman Robert Polet zit ook aan het roer bij Philip Morris
Tabakspushers: de mensen

woensdag 15 september 2021

Robert Polet was topman bij Unilever en Gucci en is nu voorzitter van de Raad van Commissarissen van het snelgroeiende duurzame cosmeticamerk Rituals. Sinds 2011 zit Polet echter ook in de Raad van Bestuur van tabaksmultinational Philip Morris International. Een aparte combinatie.

Philip Morris paait Spaans eiland voor promotiedoeleinden

dinsdag 14 september 2021

Het Spaanse eiland La Graciosa, een van de Canarische eilanden, heeft een overeenkomst gesloten met Philip Morris om rookvrij te worden. Dat druist in tegen het internationale antirookverdrag FCTC, dat ook door Spanje is geratificeerd. 150 internationale organisaties roepen de Spaanse overheid op een einde aan de overeenkomst te maken.

Ondanks verbod toch weer tabaksreclame rond Grand Prix en TT

maandag 13 september 2021

De TT in Assen in juni en de Grand Prix in Zandvoort begin deze maand waren voor het ministerie van VWS aanleiding om alle betrokkenen er van tevoren aan te herinneren dat tabaksreclame verboden is. Toch doken op slinkse wijze opnieuw sigarettenmerken op.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Meer dan de helft van de Australiërs vindt dat tabak verboden moet worden / Met kindertest kunnen rokende Israëlische ouders overtuigd worden te stoppen / Japanse zakenbank wil dat werknemers niet tijdens werkuren roken.

Australië haalt oude, maar confronterende antirookcampagne van stal

woensdag 08 september 2021

Het West-Australische kankerfonds grijpt terug op een oude, maar indringende antirookcampagne om mensen tijdens de aanhoudende Covid-19-pandemie aan te zetten te stoppen met roken. Rokers lopen namelijk meer risico bij een coronabesmetting. 

Bas van Lier nieuwe hoofdredacteur TabakNee

dinsdag 07 september 2021

Bas van Lier is de nieuwe hoofdredacteur van TabakNee. Hij treedt in de voetsporen van Frits van Dam, die aan de wieg stond van de website en daar acht jaar lang leiding aan gaf. Van Dam overleed eind juli.

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week o.a.: Amerikaanse FDA verbiedt verkoop 55.000 e-sigaretproducten met smaakjes / Franse vrouwen roken minder dan mannen, maar vinden stoppen moeilijker / Schotse overheid opgeroepen om rookverbod bij ingang scholen in te voeren.

Tabaksindustrie vindt in Singapore via kunst en media sluipwegen naar de macht

donderdag 02 september 2021

Als regering kun je nog zo gecommitteerd zijn aan het FCTC-verdrag, het blijft een hele klus om de tabaksindustrie buiten de deur te houden. Singapore heeft al heel lang een sterk tabaksontmoedigingsbeleid, maar toch weten de PMI’s en de BAT’s wegen te vinden om te lobbyen.

Nieuw onderzoek bevestigt: tabak en e-sigaret zijn elkaars opstap

woensdag 01 september 2021

E-sigaretten vormen een opstap voor het gebruik van tabaksproducten en ook andersom is er sprake van een ‘gateway’. Dat bevestigt nieuw Nederlands onderzoek dat is gepubliceerd in Tobacco Control.

PMI en BAT verdienen nog steeds miljoenen aan Formule 1-race

dinsdag 31 augustus 2021

Komend weekend wordt met veel lawaai en rook de Formule 1-race in Zandvoort gereden. Ook al is sponsoring door tabaksfabrikanten verboden, toch weten PMI en BAT hun producten tijdens de Grand Prix op slinkse wijze te promoten, zo ontdekte de ngo STOP.