line
e-sig sponsering voetbal-3

Nicotine-industrie gebruikte WK Qatar 2022 voor promotie

donderdag 30 maart 2023

E-sigaretproducent Geekvape is al sinds 2021 sponsor van de voetbalclub Paris Saint-Germain. De fabrikant speelde met speciale productedities in op het WK voetbal 2022, die in Azië en Europa op social media werden gepromoot. Geekvape ronselt bovendien TikTok-influencers.

meldpunt roken in media
tabaksbeelden in series en films

Miljoenen jongeren blootgesteld aan tabaksbeelden in series en films

dinsdag 28 maart 2023

In series, films en muziekvideo’s van populaire streamingdiensten en bijna alle films die genomineerd waren voor Best Picture bij de Academy Awards 2023 wordt alarmerend veel gerookt, blijkt uit onderzoek van het Truth Initiative.

sterke stijging jonge gebruikers e-sigaret

Sterke stijging in aantal jonge gebruikers e-sigaret

maandag 27 maart 2023

De jongste prevalentiecijfers van het CBS laten zien dat het gebruik van de e-sigaret onder jongeren vorig jaar met een factor 3 tot 4 is gestegen ten opzichte van 2021. De cijfers bewijzen dat de e-sigaret vooral jonge doelgroepen aanspreekt.

brits ambassadeur opent tabaksfabriek jemen

Britse ambassadeur opende tabaksfabriek in Jordanië

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 24 maart 2023

De Britse ambassadeur voor Jemen, Michael Aron, heeft in 2019 de opening van een Jordaanse tabaksfabriek bijgewoond en daarmee de regels overtreden – Britse ambtenaren moeten de tabaksindustrie op afstand houden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse sigaretten bijna een pond duurder / Australische handhaver adviseert overheid over e-sigaretepidemie / Grote investeerder vindt dat BAT van Britse aandelenmarkt af moet.

rights4vapers frontorganisatie big tobacco

Rights4Vapers, de zoveelste frontorganisatie van de tabaksindustrie

donderdag 23 maart 2023

De Canadese actiegroep Rights4Vapers protesteert in verschillende provincies tegen een smaakverbod voor e-sigaretten. Het is het zoveelste voorbeeld van een frontorganisatie die lobbyt voor de tabaksindustrie en regelgeving probeert tegen te houden.

artsen slaan alarm-2

Artsen zetten vape-influencers voor het blok

dinsdag 21 maart 2023

In TikTok-filmpjes gericht aan bekende influencers vragen bekende artsen hen om te stoppen met het tonen van e-sigaretten in hun video’s. Met deze nieuwste campagne van Artsen Slaan Alarm zetten de artsen influencers voor het blok: help je de tabaksindustrie of help je ons?

veel bijval voor loden last

Loden Last voor Albert Heijn-topvrouw oogst bijval

maandag 20 maart 2023

Albert Heijn-CEO Marit van Egmond is de ‘onvermijdelijke winnaar’ van de Loden Last 2023, vindt Hartstichting-directeur Hans Snijder, tevens medebestuurder van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. De verkiezing kreeg van meer kanten bijval.

e-sigs op recept in nieuw zeeland

‘E-sigaretten voortaan op recept in Nieuw-Zeeland’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 17 maart 2023

Door e-sigaretten voortaan alleen nog op recept te verkopen, kan Nieuw-Zeeland de e-sigaretepidemie onder jongeren tegenhouden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Juul betaalt 23,8 miljoen aan Chicago wegens marketing op jongeren / Tabaksgebruik onder Franse jongeren vermindert, maar e-sigaret neemt toe / Oman stelt plain packaging verplicht / 100 studenten op de bres tegen e-sigaretten in Sacramento.

marit van egmond winnaar loden last 2023

Loden Last 2023 gaat naar Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn

donderdag 16 maart 2023

Met een aandeel van 20 procent in de tabaksverkoop in Nederland draagt Albert Heijn (mede)verantwoordelijkheid voor 4.000 tabaksdoden per jaar. In plaats van daar iets aan te veranderen, zoekt AH zo lang mogelijk de mazen van de wet om tabak te blijven verkopen. Daarom gaat de Loden Last 2023 naar AH’s CEO Marit van Egmond.

Lees ook

Tweede Kamer stemt in met vergunningstelsel tabaksverkoop

woensdag 15 maart 2023

De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie van CDA en PvdD die de regering vraagt een vergunningplicht voor tabaksverkoop in te voeren. Een historisch moment in de geschiedenis van de tabaksontmoediging in Nederland.

Nieuwe videopagina: de tabakssamenzwering in beeld

dinsdag 14 maart 2023

Bij het 10-jarig bestaan introduceert TabakNee een aparte videopagina met documentaires, reportages en informatievideo’s die het verhaal over de lobby, de marketing en de praktijken van de tabaksindustrie in beeld brengen.

Dit zijn de genomineerden voor de Loden Last 2023

maandag 13 maart 2023

TabakNee markeert het tienjarig bestaan met de introductie van een onderscheiding voor de persoon of organisatie buiten de tabaksindustrie die medeverantwoordelijk gehouden kan worden voor 20.000 tabaksdoden per jaar: de Loden Last.

Tien jaar TabakNee: ‘Naming and shaming’ als effectief wapen tegen de lobby

zaterdag 11 maart 2023

TabakNee draagt al tien jaar bij aan bewustwording over de lobby- en marketingtactieken van de tabaksindustrie. ‘Naming and shaming’ is een effectieve manier gebleken om de aandacht te vestigen op een industrie die kinderen verslaafd maakt aan nicotine en alleen al in Nederland 20.000 dodelijke slachtoffers per jaar maakt. Bij het tienjarig bestaan lanceert TabakNee een ‘prijs’ voor de handlanger die hiervoor medeverantwoordelijkheid draagt.

Philip Morris wil rookvrije toekomst, maar blijft afhankelijk van sigaretten
Kort buitenlands nieuws

vrijdag 10 maart 2023

De CEO van Philip Morris ziet een rookvrije toekomst voor zich, maar zet de sigaretfabrieken nog niet stil. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse parlementariërs willen herstel subsidie antirookcampagnes / New York begint campagne ‘Menthol is niet slechts een smaak’.

CDA wil vergunningstelsel tabaksverkoop, D66 moet kleur bekennen

donderdag 09 maart 2023

Het CDA pleit in een motie voor een vergunningstelsel voor tabak. Of dat er komt is in handen van D66. Tijdens het tweeminutendebat Leefstijlpreventie kondigde de PvdA ondertussen een initiatiefnota voor een generatiegebonden tabaksverbod aan.

Supermarkten omarmen Lekkerlands tabaks- en cadeauwinkel Giftclub

woensdag 08 maart 2023

Distributeur van rookwaren Lekkerland speelt met supermarkteigenaren in op het aanstaande verkoopverbod voor tabak met nieuwe tabaks- en gemakszaken. Met name de cadeau- en lifestyleformule Giftclub lijkt aan te slaan bij de supermarkten. ‘Het is win-win’, jubelt een ondernemer.

Door PMI betaald onderzoek vindt zijn weg in wetenschappelijke literatuur

maandag 06 maart 2023

Hoewel bekend is dat de Amerikaanse Foundation for a Smoke-Free World volledig door Philip Morris wordt gefinancierd, komt door de stichting betaald onderzoek in erkende wetenschappelijke tijdschriften terecht. De resultaten hiervan vormen de basis voor duizenden andere onderzoeken en verspreiden zich zo in de wetenschappelijke literatuur.

Een derde van de rokende kinderen in Wales krijgt illegale tabak aangeboden
Kort buitenlands nieuws

vrijdag 03 maart 2023

Een op de drie kinderen in Wales krijgt van familie, vrienden, op het schoolplein of in winkels illegale tabaksproducten aangeboden, zo blijkt uit onderzoek. Verder in Kort buitenlands nieuws: Facebook verwijdert Australische vape-advertenties waarbij afzender ontbreekt / Amerikaanse FDA gaat orde op zaken stellen op tabaksafdeling / Accijns in Frankrijk opgehoogd / Altria staat op het punt e-sigaretfabrikant Njoy te kopen. 

Journalistiek biedt tabakslobby nog te vaak een podium

woensdag 01 maart 2023

Kranten en andere media vormen zo’n beetje het enige overgebleven kanaal voor de tabaksindustrie om de publieke opinie en het tabaksbeleid te beïnvloeden. Sommige dagbladen lenen zich daar makkelijker voor dan andere, blijkt uit promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht.