line

Dossiers

Verkooppunten

nieuwe tabakswinkels naast supermarkt2-1

Nadat het kabinet in november 2020 besloot dat supermarkten in 2024 geen tabak meer mogen verkopen, begonnen supermarkteigenaren al snel voorbereidingen te treffen. Er zijn sindsdien flink wat nieuwe tabakszaken geopend door supermarkteigenaren en daarbij worden de grenzen van de toekomstige wet opgezocht. Dekamarkt experimenteert bijvoorbeeld met aparte Primera-winkels binnen de eigen supermarkten. De tabaksfirma’s hebben daarin een sturende rol. Zo is Primera voor 46 procent eigendom van British American Tobacco. In dit Dossier Verkooppunten houden we de ontwikkelingen bij.

lees meer...

Laagopgeleiden en roken

lage ses-1

Laagopgeleide mensen roken procentueel gezien het meest en kunnen maar moeilijk stoppen. Hoe komt dit, waarom helpen interventies niet en wat doet de overheid eraan? Lees het in dit dossier.

lees meer...

De tabakslobby in Nederland

tabakslobby voor dummies

“Het is natuurlijk rotzooi, dat ben ik helemaal met u eens.”

Mark Rutte over sigaretten, september 2013 bij Pauw&Witteman

De afgelopen zes jaar hebben journalisten van de website TabakNee zich verdiept in de sigarettenlobby. Hoe steekt deze in elkaar en welke strategie hanteren die lobbyisten? Dat leest u in dit dossier.

(Dit dossier vervangt het vorige: ‘Tabakslobby voor dummies’)

lees meer...

De geldpotten van Philip Morris

de geldpotten van pmi-2

Hoe Philip Morris probeert met een investering van 100 miljoen wetenschappers en topambtenaren voor haar standpunten te winnen.

lees meer...

De Transparantie Files

transparantie files-12

Sinds maart 2016 publiceert de Rijksoverheid e-mails en brieven van de tabakslobby op haar website, zodat ze transparanter kan zijn over haar contacten met de tabakslobby. In onze serie 'De Transparantie Files' nemen we de vrijgegeven documenten onder de loep.

lees meer...