line

Den Haag & het tabaksdossier

In deze rubriek volgen we Den Haag en de voortgang van het "tabaksdossier".De tabakslobby, een draak met zeven koppen

lobbydraak.

De tabakslobby mag niet meer praten met politici en ambtenaren, maar weet naar eigen zeggen nog steeds manieren te vinden om de wet te ontduiken, zo bleek uit een aflevering van het televisieprogramma 'Haagse Lobby'.

lees meer...

Philip Morris zet nieuw gevaarlijk tabaksproduct op de markt, overheid doe wat!

iqos heets

Maandag 3 april begint Philip Morris de verkoop van een nieuw verslavend en potentieel gevaarlijk tabaksproduct, de IQOS, zonder dat dit door de overheid is getest. De consument wordt weer overgeleverd aan de tabaksindustrie.

lees meer...

Regeerakkoord: unieke kans om tabaksramp aan te pakken

bordes2017

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor wat er in het nieuwe regeerakkoord komt te staan over tabaksontmoediging? TabakNee is voorzichtig hoopvol.

lees meer...

Verbod op uitstallen tabaksproducten in de maak

jumbo van rijn

Het kabinet gaat wetgeving voorbereiden voor een verplicht uitstalverbod van tabaksproducten, nu tabaksverkopers geen vrijwillig convenant hebben willen sluiten.

lees meer...

Overheid, stel strenge toelatingseisen aan nieuwe tabaksproducten als de heatstick

nieuwtabaksproduct-1

Nederland heeft geen goedkeuringsprocedure of een vergunningsstelsel voor nieuwe tabaksproducten en dat is voor een schadelijk product als tabak hoogst ongewenst. De Europese wet biedt juist voldoende handvatten om ook in Nederland hiertoe over te gaan.

lees meer...

JTI stopt met Green Deals

transparantie files-4

Aflevering 3 van onze serie 'De Transparantie Files' waarin we documenten onder de loep nemen die door de overheid zijn vrijgegeven: Japan International stopt met Green Deals.

lees meer...

Van Rijn: misleidende informatie van tabaksfabrikanten is ‘zorgelijk’

rookmachine

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) noemt in antwoord op Kamervragen de misleidende informatie over de giftigheid van sigaretten door sjoemelsigaretten ‘zorgelijk’. Hij zal de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit attenderen op de mogelijke overtreding van de Tabakswet.

lees meer...

Tabaksbranche heeft tot eind november voor convenant uitstalverbod

displayban-tabak-2

De verkopers van tabak krijgen nog tot eind van deze maand om een convenant te sluiten over hoe zij tabaksproducten voortaan uit gaan stallen. Anders zullen er maatregelen van het kabinet volgen.

lees meer...

SP wil prijs tabak aanpassen aan inflatie

accijnsammendement

Tweede Kamerleden Bashir en Van Gerven (beide SP) hebben een amendement ingediend met een aanpassing op het Belastingplan 2017. Ze vinden dat de prijs van tabaksproducten moet worden aangepast aan de inflatie. Dat is momenteel niet het geval waardoor roken relatief goedkoper wordt.

lees meer...

VWS ontvangt tabakslobbyisten TNLT

transparantie files-2

Aflevering 2 van onze serie 'De Transparantie Files' waarin we documenten onder de loep nemen die door de overheid zijn vrijgegeven: de TNLT over de vloer bj VWS.

lees meer...

Lobby tegen accijnsverhoging

transparantie files

Aflevering 1 van onze serie 'De Transparantie Files' waarin we documenten onder de loep nemen die door de overheid zijn vrijgegeven: de lobby tegen accijnsverhoging.

lees meer...

Van Rijn maakt geen haast met handhaving rookverbod horeca

nieuwsbericht-martin--van-rijn-1-3

Cafés kunnen niet van de ene op de andere dag rookvrij. Vindt de staatssecretaris.

lees meer...

Van Rijn gaat snel regels stellen aan e-sigaret

e-sigaret-1-1

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn gaat snel regels stellen aan de e-sigaret. Dat doet hij na alarmerend onderzoek.

lees meer...

Is Van Rijn staatssecretaris van Financiën?

nieuwsbericht-martin--van-rijn-1-1

Frits van Dam vraagt zich af of Martin van Rijn staatssecretaris van Volksgezondheid is of van Financiën. Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in Het Parool.

lees meer...

Hele horeca rookvrij op 1 juli 2014

nieuwsbericht-martin--van-rijn-1

Den Haag, 3 mei 2013. Het rookverbod voor de hele horeca moet 1 juli volgend jaar een feit zijn. Zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

lees meer...

Noorwegen maakt aanvalsplan tegen tabak

vlag-noorwegen

Noorwegen is wél in staat tabakslobbyisten buiten de deur te houden. Resultaat: een keihard aanvalsplan tegen tabak.

lees meer...

Kabinet: roken in kleine cafés verbieden

Den Haag, 28 februari 2013. Het kabinet wil het rookverbod in de horeca ook laten gelden voor kleine cafés zonder personeel. Dat staat in een brief die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor uitgebreidere informatie klik hier.

Tweede Kamer wil algeheel rookverbod horeca

rookverbod-horeca-1

Den Haag, 12 februari 2013. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met het voorstel van de ChristenUnie om de horeca weer helemaal rookvrij te maken. VVD, SP, PVV en 50Plus stemden tegen. Als de regering de motie uitvoert, mag er ook in de kleine eenmanscafés niet meer worden gerookt. Bekijk de video.

Reportage Nieuwsuur: politiek wil streng rookpreventiebeleid

nieuwsuur-tweede-kamer-wil-strenger-rookbeleid

PvdA, SP, D66 en het CDA willen dat staatssecretaris Van Rijn met een stevige tabaksnota komt om roken te ontmoedigen. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur op 30 november 2012. Klik hier om het item te bekijken.

lees meer...