line

Tabakspushers: de mensen

Wie lobbyt er voor tabak? Wie is wie in de wereld van de tabakssector en -industrie? We zetten de lobbyisten in Nederland op een rij.Albert Sánchez

Albert Sánchez

Albert Sánchez, voorheen strateeg van Philip Morris in Lausanne, is de nieuwe countrymanager voor Nederland van de tabaksfirma. Hier stimuleert hij de opening van tabaksspeciaalzaken naast supermarkten om er reclame te kunnen maken voor PMI’s alternatieve rookwaar.
Lees meer...

Primera

Primera

Sinds het tabaksverbod voor supermarkten werd aangekondigd, breidde Primera al met 35 vestigingen uit en er staan er nog tien op het programma. Als mede-eigenaren profiteren British American Tobacco en Scandinavian Tobacco mee van deze expansie.
Lees meer...

Kevin Van Boven

Kevin Van Boven

De Belg Kevin Van Boven is Country Manager Nederland bij Philip Morris International. Met een master bedrijfskunde op zak zet Van Boven zijn talenten in om zo veel mogelijk Nederlanders verslaafd te maken en te houden aan nicotine. Kritiekloos volgt hij PMI’s marketingverhaal van een rookloze toekomst.
Lees meer...

Tadeu Marroco

Tadeu Marroco

Jack Bowles, sinds 2019 CEO van British American Tobacco, is plotseling vervangen door Tadeu Marroco, tot nu toe de financiële topman van het tabaksbedrijf. Analisten vinden de onverwachte wisseling een veeg teken. Wie is de man die jaarlijks 1,8 miljoen euro zal gaan verdienen om klanten verslaafd aan nicotine te houden?
Lees meer...

Fontem Ventures

Fontem Ventures

Vanuit Amsterdam tracht Imperial-dochter Fontem Ventures wereldwijd via social media en andere reclamekanalen jonge mensen aan de e-sigaret en andere alternatieve rookwaar te krijgen. De van het moederbedrijf afwijkende bedrijfsnaam is ook bedoeld om afstand te creëren van de ‘oude’ tabaksindustrie en op die manier talent aan te kunnen trekken.
Lees meer...

Eddy Pirard

Eddy Pirard

Eddy Pirard is de CEO van tabaksmultinational JTI. Hij wordt de machtigste Belg in tabaksland genoemd. Pirard noemt roken “een moment van bezinning” en zegt dat zijn bedrijf “het juiste” doet.
Lees meer...

Jack Bowles

Jack Bowles

De verkoop van verslavende nicotineproducten is “een transformerende tabaksreis”. Dat zegt Jack Bowles, de baas van tabaksreus BAT. Zijn aandeelhouders en de Nederlandse fiscus zijn minder enthousiast.
Lees meer...

Robert Polet

Robert Polet

Robert Polet was topman bij Unilever en Gucci en is nu voorzitter van de Raad van Commissarissen van het snelgroeiende duurzame cosmeticamerk Rituals. Sinds 2011 zit Polet echter ook in de Raad van Bestuur van tabaksmultinational Philip Morris International. Een aparte combinatie.
Lees meer...

Jacek Olczak

Jacek Olczak

Sinds mei dit jaar heeft tabaksmultinational Philip Morris International (PMI) een nieuwe baas. Zijn naam luidt Jacek Olczak. Wie is deze kersverse CEO, nummer één van het meest dodelijke consumentenproduct ter wereld? TabakNee ging op onderzoek uit.
Lees meer...

Piet Huijben

Piet Huijben

Piet Huijben, een accountant in business, zet zijn expertise ruim 22 jaar in voor tabaksreus Philip Morris. Sinds kort is hij ‘manager projects finance’ bij Philip Morris International Holdings B.V., volgens NRC een ondoorzichtig bedrijf. Wie is deze man?
Lees meer...

Martijn van Loon

Martijn van Loon

Martijn van Loon is de baas van tabaksmultinational British American Tobacco (BAT) in Nederland. Hij wil zijn klanten graag behouden. “Waarom zou je rokers dan niet helpen met de e-sigaret?”
Lees meer...

Louis Camilleri

Louis Camilleri

Louis Camilleri is voorzitter van de Raad van Commissarissen van multinational Philip Morris en de baas van het populaire automerk Ferrari. Racen en sigaretten gaan in zijn jetset-wereld prima samen. Hij is inmiddels multimiljonair.
Lees meer...

Stefan Bomhard

Stefan Bomhard

Stefan Bomhard is de nieuwe CEO van tabaksreus Imperial Brands. Volgens hem zijn lockdowns gunstig voor de verkoop van tabak en heeft de tabaksindustrie “een geweldige toekomst”. De Volkskrant riep hem zelfs uit tot winnaar van de week. Wie is deze CEO des doods?
Lees meer...

De toppers van Lekkerland

De toppers van Lekkerland

Wie zijn de Nederlandse topmensen bij Lekkerland, de groothandel die on-the-go nicotineproducten verkoopt? Wij stellen u voor aan Patrick Steppe, Freek van Beek en Peter Steeghs.
Lees meer...

Paul Lageweg

Paul Lageweg

Paul Lageweg, Director New Categories bij British American Tobacco, heeft tegen de investeerders gezegd dat hij ‘rookmomenten’ die zijn weggevallen door toenemende antirookmaatregelen wil ‘herwinnen’ en al zijn talenten in zal zetten om alternatieve tabaksproducten aan de man te brengen.
Lees meer...

Ralf Dekker

Ralf Dekker

Vorig jaar voegde Philip Morris Holland Ralf Dekker toe als nieuwe commissaris. De voormalig Rabobank-topman is ook lid van de Provinciale Staten Noord-Holland voor het Forum voor Democratie. Een profielschets.
Lees meer...

Marit van Egmond

Marit van Egmond

Albert Heijn heeft een nieuwe baas: Marit van Egmond, een powervrouw die elke klant verantwoord wil laten eten. Maar tabak moet wel in de schappen blijven. “Want als wij ermee stoppen, dan stuur je ze ergens anders heen.”
Lees meer...

Friso Westenberg

Friso Westenberg

Friso Westenberg werkte tot voor kort bij Vattenfall/Nuon. Nu zet hij zich in voor de ‘Unsmoke’-campagne van tabaksreus PMI. Hij gelooft in de ontwikkeling van minder schadelijke nicotineproducten, en denkt dat zijn tabaksbedrijf “onderdeel van de oplossing is”.
Lees meer...

Tabak Mag

Tabak Mag

Belangengroepering Tabak Mag wil rookcafés op de agenda van de Tweede Kamer krijgen en een procedure tegen de staat beginnen. Wie zitten er achter deze lobbygroep?
Lees meer...

Jacco Vonhof

Jacco Vonhof

Toen Jacco Vonhof benoemd werd tot voorzitter van MKB-Nederland beloofde hij het midden- en kleinbedrijf meer smoel te geven. Sindsdien hebben de tabakswinkels, de “papa- en mamabedrijfjes”, niets te klagen.
Lees meer...

Bas Ravelli

Bas Ravelli

Vanuit de Verkoopcentrale van Tabaksprodukten Holland B.V. te Nieuw-Vennep wordt allerlei tabak Nederland in- en uitgevoerd. Het bedrijf claimt een “toonaangevende rol in de tabaksindustrie” te spelen. Wie zit er achter deze, verder zo stille, tabakshandelaar?
Lees meer...

Erik Lutjens

Erik Lutjens

Pensioenrecht-professor Erik Lutjens werkt direct én indirect voor tabaksgigant British American Tobacco. Een profiel over een tabaksjurist die graag onder de radar blijft.
Lees meer...

Wilbur Gans

Wilbur Gans

Wilbur Gans is communicatiemanager bij de vereniging van tabakswinkeliers NSO. Hij probeert via Twitter politici te beïnvloeden. Wie is deze gewiekste twitteraar, tevens wielerfanaat en fan van ‘Alpe d’HuZes’?
Lees meer...

Hayke Veldman

Hayke Veldman

VVD-Kamerlid Hayke Veldman vreest een “socialistische heilstaat” waar mensen geen ongezonde dingen meer mogen doen, zoals roken.
Lees meer...

Boudewijn van Duuren

Boudewijn van Duuren

Voorzitter van de in opspraak geraakte Nederlandse Norm-organisatie NEN is Boudewijn van Duuren, die 26 jaar bij Philip Morris heeft gewerkt.
Lees meer...

Wouter Kolk

Wouter Kolk

Wouter Kolk is de hoogste baas van Albert Heijn, de marktleider van de supermarkten en daarmee topverkoper van tabak in ons land.
Lees meer...

Jan Hein Sträter

Jan Hein Sträter

Tussen de lobbybrieven die de overheid ontvangt, zitten steevast pogingen van de Nederlandse Vereniging voor de Kerftabakindustrie om accijnsverhogingen tegen te houden. Aan het roer staat Jan Hein Sträter. Een profiel van deze shaglobbyist.
Lees meer...

Ronald van Bilsen

Ronald van Bilsen

Als Managing Director van de vloeipapierfabriek Rizla hoeft Ronald van Bilsen niet bang te zijn voor een overtreding van het reclameverbod voor tabak. Zo houdt hij de ‘dangerous liaison’ van tabak met vloeipapier in stand.
Lees meer...

Richard Bloemen

Richard Bloemen

Richard Bloemen is directeur van tabaksfirma Heupink & Bloemen. De succesvolle ‘Tabaks-Twent’ vond zijn vermelding op plaats 99 in de Quote 500 in 2015 “moreel verwerpelijk, omdat er alleen maar narigheid van komt”.
Lees meer...

Abe Brandsma

Abe Brandsma

Abe Brandsma is woordvoerder van tabaksgigant British American Tobacco (BAT)en heeft zijn roots in de pro-tabak werkgeversvereniging VNO-NCW en de VVD.
Lees meer...

Elco Brinkman

Elco Brinkman

Elco Brinkman was ooit minister van Volksgezondheid, maar lobbyde daarna moeiteloos voor tabak en ziet roken als vrije keuze.
Lees meer...

Janwillem Burgering

Janwillem Burgering

JanWillem Burgering moet opkomen voor de kleine sigarettenwinkel, loopt warm voor de verkoop van sigaretten door supermarkten en tankstations én stimuleert de kleine tabakswinkels afhaalpunten voor online-pakketjes te worden.
Lees meer...

Jos Draijer

Jos Draijer

Jos Draijer bestreed tot begin 2012 namens Nederland de tabakslobby bij de EU. Nu is deze oud-VWS topambtenaar adviseur bij tabaksgigant Philip Morris.
Lees meer...

Peter Van den Driest

Peter Van den Driest

Peter van den Driest is woordvoerder (Director Corporate Affairs) bij tabaksfirma Philip Morris Holland en geeft toe dat de rookloze IQOS-sigaret 'een nieuw businessmodel' is.
Lees meer...

Niek Jan van Kesteren

Niek Jan van Kesteren

UPDATE 13-03-2018 Niek Jan van Kesteren (‘Senator Tabaksbelangen’) heeft een groot hart voor de tabaksindustrie. Sinds 9 juni 2015 is hij senator voor het CDA én adviseur bij VNO-NCW, waarvan hij tot 1 juni 2016 algemeen directeur was. “Als u wat te lobbyen heeft, u weet me te vinden.”
Lees meer...

Rudi van Kleeff

Rudi van Kleeff

Rudi van Kleeff is Directeur Verkoop Nederland bij tabaksfirma Philip Morris Benelux, maar de econoom lijkt niet te malen over de feiten rond rookverslaving en de IQOS-sigaret.
Lees meer...

Gert Koudijs

Gert Koudijs

Gert Koudijs is secretaris van de NSO die opkomt voor de belangen van de tabaks- en gemakswinkels. Ook actief in de Amersfoortse PvdA, waar hij in maart 2018 kandidaat staat voor de gemeenteraad.
Lees meer...

Wiel Maessen

Wiel Maessen

Wiel Maessen is een trouwe fan van Big Tobacco omdat hij verslaafd is aan tabak. Kort nadat TabakNee.nl in 2013 was opgericht, begon Maessen met TabakJa.nl, maar veel meer dan dat begin is het niet geworden.
Lees meer...

Marianne Mignot

Marianne Mignot

Marianne Mignot is de baas van de Mascotte-producent (vloeitjes), onmisbaar voor het draaien en roken van sjekkies. Ze biedt tabaksfabrikanten via haar bedrijf een sluiproute om reclame te kunnen maken.
Lees meer...

Arnoud Ongerboer de Visser

Arnoud Ongerboer de Visser

Arnoud Ongerboer de Visser is woordvoerder van Japan Tobacco International (JTI) in Nederland. Danzij zijn tv-optreden in ‘Haagse lobby’ (oktober 2017) weten we dat hij bang is voor TabakNee.
Lees meer...

Cees Oudshoorn

Cees Oudshoorn

Cees Oudshoorn werd de nieuwe algemeen directeur van VNO-NCW, nadat Niek Jan van Kesteren (een grote en vooral invloedrijke vriend van tabak) het stokje aan hem heeft overgedragen. Oudshoorn neemt geen afstand van het pro-tabaksbeleid van zijn voorganger.
Lees meer...

Michiel Reerink

Michiel Reerink

Michiel Reerink werkt al vele jaren voor de tabaksindustrie en probeert wereldwijd anti-rookmaatregelen tegen te houden; over de ziekmakende gevolgen van tabaksverslaving heeft hij nog nooit nagedacht.
Lees meer...

Willem Jan Roelofs

Willem Jan Roelofs

Willem Jan Roelofs was jarenlang de spreekbuis voor de tabaksfabrikanten als (vice-)voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI). Namens zijn adviesbureau Eppa lobbyt hij nu in de luwte voor tabak.
Lees meer...

Rinus van Schendelen

Rinus van Schendelen

Rinus van Schendelen, bijgenaamd de lobbyprofessor, heeft jarenlang de tabaksindustrie geadviseerd en kon van dat geld zijn onderzoeken mede financieren. Hij noemt tabak een "vermeende risicofactor" voor ernstige ziektes.
Lees meer...

Gerard de Vries

Gerard de Vries

Gerard de Vries is voorzitter van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak én van de Stichting Tabaks- en Zoetwarengroothandel Nederland. Hij noemt het toekomstige verbod op de sigarettenautomaten een “onnodige en disproportionele maatregel”.
Lees meer...

Robert Wassenaar

Robert Wassenaar

Robert Wassenaar is woordvoerder van Philip Morris Benelux. Hij is de spin in het web van Big Tobacco in de Benelux, die langzaam maar zeker naar de top is geklommen.
Lees meer...

Ton Wurtz

Ton Wurtz

Ton Wurtz, springt al vele jaren in de bres voor rokend Nederland, als woordvoerder van de Stichting Rokersbelangen, die door de tabaksindustrie wordt gesubsidieerd.
Lees meer...

Jos Zuijdwijk

Jos Zuijdwijk

Jos Zuijdwijk is voorzitter van de NSO, die opkomt voor de belangen van de kleine tabakswinkelier. In die hoedanigheid probeert Zuijdwijk het ministerie te belobbyen om anti-rookmaatregelen tegen te houden.
Lees meer...