line
de lekkerland toppers-1

De drie Nederlandse toppers bij Lekkerland

Tabakspushers: de mensen

woensdag 30 september 2020

Wie zijn de Nederlandse topmensen bij Lekkerland, de groothandel die on-the-go-nicotineproducten verkoopt? Wij stellen u voor aan Patrick Steppe, Freek van Beek en Peter Steeghs.

Door de webredactie

Patrick Steppe: geraffineerd tabaksstrateeg

De in 1967 geboren Patrick Steppe is weliswaar Belg, maar draait al sinds juli 2006 mee in Lekkerland en heeft het daar zo ver geschopt dat we hem toch meenemen in de top-3 ‘Ollanders’ bij Lekkerland.

Steppe werd in 2016 CEO van de Duitse moedermaatschappij van Lekkerland, een trouwe vazal van de tabaksindustrie. Daarnaast is hij per 1 januari dit jaar benoemd tot CEO van de nieuwe Convenience-afdeling van de REWE Group, de Duitse multinational die sinds 1 januari eigenaar is van Lekkerland. Voor REWE, dat in 24 landen actief is, leidt Steppe het on-the-go-concept: iedereen moet overal een snack, drankje én sigaretten kunnen kopen, of e-sigaretten c.q. heat-not-burn-producten.

Carrière-gelukje

Steppe studeerde marketing en distributie in Antwerpen. Daarna heeft hij diverse verkoopfuncties bekleed bij Impex Benelux en MoTip, twee bedrijven in de auto-industrie. In juni 2000 begon hij als directeur verkoop bij het Belgische Conway, dat in 2005 door Lekkerland is ingelijfd. Het is juli 2006 wanneer hij bij Lekkerland Nederland als directeur verkoop op het hoofdkantoor in het Brabantse Son en Breugel de teugels in handen neemt. In 2006, kort na zijn intrede, heeft Steppe een ‘carrière-gelukje’: een miljardenakkoord tussen moederbedrijf Lekkerland en Shell met een looptijd van vijf jaar, ter waarde van ruim 6 miljard euro. Tien jaar later vertrekt hij naar het Duitse moederconcern van Lekkerland, waar hij nu de baas is met een ‘bijbaan’ als hoofd Convenience van de REWE Group, sinds de fusie met Lekkerland ‘een nieuwe Europese grootmacht in de gemaksbranche’.

Zo normaal mogelijk

Over de ‘super-Belg Steppe’ persoonlijk komen we weinig te weten. Wel begrijpen we dat hij “zeer ambitieus, professioneel en prestatiegericht” is, aldus Julie Devos, Key Account Manager Benelux bij Fellowes Brands, op LinkedIn. “Hij kan met elke type klant omgaan en is een geboren mensenmanager voor zijn team.” Steppe moet het dodelijke product tabak blijven verkopen – voor Lekkerland en REWE een belangrijk en profijtelijk product dat zo normaal mogelijk moet blijven. Zie bijvoorbeeld de foto op de website van Lekkerland SE & Co. KG van een verkoper voor sigarettenschappen en de tekst: “Groß denken, großartigers schaffen: Großhandel in Perfektion.” Groothandel in perfect doden, denken wij dan. De helft van de gebruikers sterft immers aan de gevolgen van tabak – 7 miljoen wereldwijd op jaarbasis – en 1,2 miljoen mensen door meeroken.

Geen woord over tabak

In interviews is Steppe een strateeg en verstopt hij zijn belangrijkste verkoopwaar in algemene termen als “ons aanbod”, “het Convenience-concept” of “het aantal shopbezoekers dat we in hun behoeften hebben kunnen steunen, is groter geworden”. Maar in april dit jaar prijkt hij op de cover van een pro-tabaksmagazine, genaamd Convenience Shop, een Duitstalig vakblad voor de handel in snacks & tabak, met de headliner “Convience war nie wertfoller als heute”. In dit blad wordt de lezer ondergedompeld in tabak en worden talloze aspecten – vooral voordelen – van de overname van Lekkerland door REWE aangekaart. Steppe mag in ‘Titelstory: Lekkerland’ vier pagina’s lang uitweiden over de “oorspronkelijke, diepgaande verschillen in bereik” van Lekkerland en REWE, “die uitmonden in een sterk vergroot aanbod, dat er op zijn beurt weer voor zal zorgen dat meer klanten zich aangesproken zullen voelen”. Ook hier weer rept hij strategisch met geen woord over tabakswaren en e-sigaretten.

Crisis? Geen crisis!

In datzelfde aprilnummer staat te lezen: “Dauerbrenner. [woordspeling voor ‘succesnummer’; red.] Keine Krise für Zigaretten und Feinschnitt.” Crisis? Niet in de sigaretten- en shagverkoop. De coronapandemie heeft in het eerste kwartaal juist voor een stijging van het tabaksgebruik gezorgd, volgens dit blad: “Veel rokers brachten hun voorraad extra op peil.” “De verkoop van tabakswaren liep niet terug,” bevestigt Steppe.
Het blad schrijft er niet bij op welke toon hij dit vertelde. Wij denken het te weten: blij, opgelucht en met een vleugje trots. Want Steppe heeft het concern Lekkerland – dat 52 procent van zijn omzet haalt uit tabak en tabaksverwante producten – naar een nóg grotere multinational geleid, die met het Lekkerlandse tankshopconcept een flinke opwaartse duw kan geven aan het tabaksaanbod en -gebruik in allerlei Europese landen.

Desgevraagd wilde Patrick Steppe niet reageren en onze vragen niet beantwoorden.

 

Freek van Beek wil mensen verleiden tot roken

Freek van Beek (1972) is sinds januari 2019 de CEO van Lekkerland Nederland B.V., de kers op de taart na zijn start bij Lekkerland (september 2014) als directeur Inkoop en Category Management. Hij streeft naar meer omzet van nicotineproducten.

Van Beek studeerde af aan de Zuyd Hogeschool als bachelor of Business Administration Finance and Marketing. Dat hij iets met snacks en drankjes heeft, blijkt al aan het begin van zijn carrière – in 1996, als inkoper bij de catering van KLM. Dat deed hij bijna twee jaar, waarna hij omhoogklom als manager en daarna ‘Manager Concept Development’ werd. Van Beek vervolgde zijn carrière bij AMS Sourcing B.V., een inkooporganisatie voor grote foodretailers en bij Office Depot, een leverancier van kantoorbenodigdheden.

Die ervaring zet hij sinds juni 2019 ook in als bestuurslid van Food Service Instituut Nederland, een (naar eigen zeggen onafhankelijk) kennisinstituut dat in samenwerking met “onderzoeksbureaus en experts in binnen- en buitenland” denkmodellen ontwikkelt om trends “voor de buitenshuisconsumptie” te kunnen verklaren en “het foodshoppergedrag” in kaart brengt. Bij Lekkerland moet daar zeker het “rookgedrag” aan worden toegevoegd.

Zaak subtiel aanpassen

Tijdens de Tankstation Vakbeurs 2019 is Van Beek trots wanneer de eigen labstore van Lekkerland, een tankstationwinkel in Katwijk, genaamd Eet & Gerei, in de top-3 ‘Beste tankshop van Nederland’ eindigt. In deze labstore wordt ook geëxperimenteerd met de presentatie van sigaretten (die vooruitlopend op de wetgeving alvast zijn afgedekt), terwijl e-sigaretten en ‘heat-not-burn’-sigaretten prominent in de schappen staan.

“Ik zie onze labstore als een rijke bron van informatie. We zien wat wel goed verkoopt en wat niet. Daar passen we de zaak voortdurend subtiel op aan. Niet alleen in assortiment, maar ook in inrichting,” zegt Van Beek tijdens zijn toespraak. “Zo kunnen we fact based-beargumenteren welke trend aanslaat. [...]” Erik Wijnia, manager van de sigarettenautomaten van Lekkerland die er ook een peptalk gaf, noemde het beestje gewoon bij de naam: “Op deze locatie worden veel rookwaren verkocht en dat willen we graag zo houden.”
Ook in Duitsland prijst Van Beek de Labstore met onder meer goed verkopende nicotineproducten aan: “Wir drehen immer wieder an den Stellschrauben, mal in die eine, mal in die andere Richtung, um das Optimum herauszuholen.”

Gegrilde kip

Van Beek gaat geen zee te hoog: “In Katwijk hebben we bijvoorbeeld een grote rotisserie geplaatst voor het grillen van hele kippen. Een ultieme uiting van versgehalte in de shop. [...] De klant kan zelfs een hele kip warm mee naar huis nemen.” Die gegrilde kip past in het programma ‘Lekker op weg’, een concept voor de petrolbranche om de kwaliteit en de omzet van de tankstationwinkels te verhogen, “specifiek gericht op zoetwaren, dranken, koelvers (en ijs), rookwaren en non-food”.

Hoe de omzet van rookwaren te verhogen? Simpel door klanten hiertoe te verleiden. Harold de Jong, eigenaar van Eet & Gerei, Lekkerlands labstore: “In de impulswereld, waar petrol middenin zit, is het zaak om gasten continu te verleiden. De ultieme ingrediënten voor zo’n shop zijn onder meer gemak, gastvrijheid, beleving en een uitgekiend assortiment aan food, tabak, non-food en services.” Een uitgekiend assortiment aan die dodelijke tabak, je zult er maar trots op wezen. De (aspirant-)roker moet ‘on-the-go’ in zijn nicotineverslaving worden voorzien, terwijl 80 procent van de rokers wil stoppen met roken. De Jong vindt Freek van Beek uiteraard aan zijn zijde, Lekkerland is zijn most convenient partner. “Zo kunnen zij nóg succesvoller ondernemen, daar doen we het allemaal voor.”

Desgevraagd wilde Freek van Beek niet reageren en onze vragen niet beantwoorden.

 

Peter Steeghs: financieel multitalent in de tabak

Peter Steeghs (46) is per 1 april dit jaar in dienst getreden als CFO bij Lekkerland Nederland B.V. Hij is daar dus dé financiële man. Steeghs studeerde aan Nyenrode en is registeraccountant.

Zelf noemt hij zich “a strategic, process & people oriented innovative finance leader”. In een interview zegt hij: “Vanuit mijn achtergrond ben ik een gedreven financial, altijd op zoek naar het verbeteren en optimaliseren van (financiële) processen. Waarbij een zo efficiënt mogelijke manier van werken vooropstaat, maar waarbij ook de menselijke factor in het oog gehouden wordt.”

Financieel multitalent

Op CFO.nl wordt hij geprezen met zijn meer dan twintig jaar ervaring in FMCG, Food en industriële markten bij internationale (beursgenoteerde) bedrijven: “[...] op het gebied van financiële boekhouding & rapportage, financiële planning & analyses, business control [...]” Ook met fusies en integraties, compliance en financiële systemen heeft hij ervaring. Steeghs moet wel een financieel multitalent zijn.

Voordat Steeghs CFO bij Lekkerland werd, was hij (vanaf juni 2016) Director Group Control bij Vion Food Group in Boxtel, producent van vlees, vleesproducten en plantaardige alternatieven. Daarvoor werkte hij meer dan acht jaar in verschillende financiële rollen bij Office Depot, een grote leverancier van kantoorbenodigdheden.

De CEO van Lekkerland, Freek van Beek (zie hierboven), reageerde opgetogen op Steeghs aanstelling: “Peter geldt als een strategische, proces- en mensgerichte innovatieve financiële leider. Peter heeft een frisse blik op onze organisatie, gecombineerd met ambitie en een pragmatische toekomstvisie.”

Sportieve klimmer

Wij weten intussen dat die pragmatische toekomstvisie ook opgaat voor tabak: klanten in tankstations verleiden te gaan roken of over te stappen op de zogenaamd minder schadelijke e-sigaretten en heat-not-burn-producten. Op zijn Facebook zien we een foto van Peter Steeghs, met zijn vrolijke dochter in de draagrugzak klimt hij naar een hoge bergtop. Waarom werkt zo’n sportieve klimmer voor tabaksverkopers, terwijl deze “innovatieve financiële leider” bij zoveel gezonder opererende bedrijven had kunnen solliciteren?

Desgevraagd wilde Peter Steeghs niet reageren en onze vragen niet beantwoorden.

tags:  tabakshandelaar | tankstations | lobbyist van de maand | tabakslobby | lobby