line
meer tabaksverkoop tankstations-1

Tankstations halen alles uit de kast om de roker niet kwijt te raken

dinsdag 03 december 2019

Op de Tankstation Vakbeurs kregen pomphouders een peptalk van Erik Wijnia van groothandel Lekkerland. Sigaretten en shag worden duurder en moeten worden afgedekt. Geen nood, zegt Wijnia, dek slim af en zet in op de e-sigaret, waar je nog beter op verdient ook.

Door de webredactie

Groothandel Lekkerland speelt handig in op de ontwikkelingen in tabaksland. Dat blijkt uit de peptalk van Erik Wijnia van Lekkerland tijdens de Tankstation Vakbeurs. Wijnia, manager Lekkerland Vending Services (lees: sigarettenautomaten, die per 2022 verboden worden), kwam met een nieuwe ‘schapvisie’ voor pompstationhouders, zo blijkt uit een publicatie op de website van TankPro, het vakblad voor tankstations.
De tankstations zijn een belangrijk verkoopkanaal voor sigaretten. In 2018 steeg de tabaksomzet er met 0,5 procent naar € 1,4 miljard. Hun belangenorganisaties BETA en BOVAG zijn dan ook trouwe steunpilaren in de tabakslobby. Samen probeerden zij, vergeefs, het afdekken van tabak bij tankstations te voorkomen.

Het wordt lastiger

Blijkbaar wordt de werkelijkheid, roken wordt ontmoedigd, eindelijk onder ogen gezien en mocht Erik Wijnia het ‘slechte’ nieuws aan de pomphouders komen vertellen: sigaretten en shag worden duurder, de verpakkingen gaan er onaantrekkelijk uitzien (uniforme verpakkingen; plain packaging) en moeten uit zicht, bij tankstations vanaf 2021.
“Het wordt lastiger om rookwaren te vinden en bij te vullen voor de medewerkers, en klanten zullen ook een groter beroep op hen doen,” waarschuwde de Lekkerland-man. “Maar als ondernemer moet je ook bedenken hoe je de rookwaren gaat afdekken.”

Labstore

Sigaretten afdekken, hoe dan? Dat hoeven de pomphouders niet zelf te bedenken, Lekkerland heeft al geëxperimenteerd met het afdekken van tabakswaren in hun labstore, een Shell-tankstation in Katwijk dat door Lekkerland is omgebouwd tot proeftuin voor het hoogste rendement. Het Shell-station heeft een make-over gehad en ziet eruit als een hip eethuisje. “Op deze locatie worden veel rookwaren verkocht en dat willen we graag zo houden,” zegt Wijnia zonder blikken of blozen.

Pushlades

In de proeftuin liggen de sigaretten uit het zicht, in pushlades onder de counter. Dat blijkt een gouden greep: “Deze oplossing maakt de achterwand weer vrij voor andere productgroepen.” Oftewel voor het Nieuwe Roken, e-sigaretten en heat-not-burn-producten (waarbij de tabak niet wordt verbrand maar verhit). Wijnia is er lyrisch over. Volgens hem is dat een groeimarkt. Daar komt bij: de Nieuwe Sigaret hoeft pas in 2022 in uniforme verpakkingen, mag tot dat jaar gewoon worden uitgestald en je houdt er een goed gevulde portemonnee aan over. Daarover later meer.

‘Veel minder schadelijke stoffen’

Wijnia staat ook stil bij de gezondheidsrisico’s van de e-sigaret. Daarover zegt hij: “Ons assortiment voldoet aan strikte wet- en regelgeving. Er valt nog veel te verduidelijken en we weten nog niets over de lange termijn, maar de schadeveroorzakers (zoals teer als gevolg van de verbranding) van traditioneel roken ontbreken bij e-producten. Het is logisch dat het minder schadelijk is dan roken en dat wordt ook steeds duidelijker. Diverse rapporten tonen ook aan dat er veel minder schadelijke stoffen zitten in elektronische rookwaren dan in tabak.” Op welke rapporten doelt hij?

Risico’s

Er wordt steeds meer bekend over de risico’s van e-sigaretten en heat-not-burn-producten. E-sigaretten zijn aantrekkelijk dus risicovol voor tieners, zie de Juul, die in de VS voor een nicotine-epidemie onder scholieren heeft gezorgd. Tabaksfabrikanten claimen dat de e-sigaret en heat-not-burn-producten 95 procent minder schadelijk zouden zijn dan gewone sigaretten. Dat klopt niet, zie hier en hier, terwijl de langetermijneffecten nog niet bekend zijn en de firma’s hun nicotineverslaafde klantenkring gewoon behouden.
Het vakblad en Wijnia vertellen evenmin dat tankstations, met een naleefpercentage van slechts 38 procent, zo’n beetje de laatste van de klas zijn als het gaat om het handhaven van de leeftijdsgrens bij de verkoop van tabak. Alleen cafetaria’s (30 procent) doen het nog slechter.

Vier typen rokers

Lekkerland is achter de tekentafel gaan zitten en heeft vier typen rokers in het vizier – nicotineverslaafden die door de pomphouders in hun verslaving moeten worden voorzien: “De traditionele tabaksrokers, de vapers die helemaal voor alle elektronische mogelijkheden gaan, de dampers die eenvoudiger systemen gebruiken en de groep die roken en dampen afwisselt,” houdt Wijnia zijn publiek voor.
Zodoende heeft Lekkerland voor drie soorten nicotineproducten gekozen: heat-not-burn, hier verwarmde tabak genoemd (“geeft de beste ervaring”), de liquids (“bieden het meeste prijsvoordeel”) en de pods (“zijn het makkelijkst in gebruik”).

Nieuwe schapvisie

Lekkerland heeft zowaar een nieuwe ‘schapvisie’ ontwikkeld. De diverse soorten elektronische sigaretten moeten prominent in het zicht komen te staan. “Ons advies: zet ze bij elkaar [...]. Creëer duidelijkheid voor de klant en help hem of haar navigeren. Maak het assortiment niet te breed en zorg dat medewerkers een goed advies kunnen geven.”
Daarna werpt Wijnia het belangrijkste balletje op en geeft hij zelf het antwoord: “En wat levert dat de ondernemer op? Tevreden klanten en een aantrekkelijke marge, want die is op alle drie de varianten beter dan op traditionele tabak.” Och ja, de omzet!

tags:  tankstations | tabaksdisplay | heat-not-burn | displayban | e-sigaret | tabakslobby