line
supermarkt verdient goud geld-1

Supermarkten verdienen meer dan ooit met de verkoop van tabak

Dossier: Verkooppunten

dinsdag 12 maart 2019

Goed nieuws voor de supermarkten: vorig jaar is meer dan ooit verdiend op de verkoop van tabak. De supermarkten blijven verkoopkanaal nummer één van shag en sigaretten. Volgens Distrifood steeg de omzet van de verkoop van tabakswaren in de supers in 2018 naar €2,031 miljard.

Door de webredactie

‘Tabaksomzet in supers knalt door de €2 miljard’, zo luidt de jubelende kop op de website van Distrifood. “De groei wordt veroorzaakt door hogere prijzen en meerverkoop,” vervolgt het nieuwsbericht.
De supermarkten blijven verkoopkanaal nummer één van tabakswaren. Volgens Distrifood steeg de omzet in 2018 naar € 2,031 miljard. Ten opzichte van 2017 gaat het om een stijging van €77 miljoen (+3,9 procent). Ook bij tankstations is vorig jaar een, zij het licht, gestegen tabaksomzet te zien, met 0,5 procent naar €1,4 miljard.

Lobby

Een ruime meerderheid van de mensen in Nederland wil de tabaksverkoop beperken tot tabaksspeciaalzaken, zodat het roken kan worden teruggedrongen. Maar de lobby van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor de supermarktbranche en foodservicebedrijven, is te sterk. Zodoende werd een verbod op de verkoop van tabakswaren door supermarkten niet in het Nationaal Preventieakkoord opgenomen. Rookwaren moeten per 2020 uit het zicht, dat wel. Het CBL lobbyt voor een belangrijk punt van de tabaksindustrie: zo veel mogelijk verkooppunten, en is daar redelijk succesvol in.

Langere openingstijden

De fraaie tabaksomzet bij supermarkten is volgens Distrifood niet alleen het gevolg van prijsverhogingen. Het blijkt dat de verkoop van het aantal sigaretten via supermarkten in 2017 is gedaald, maar in 2018 juist is gestegen en dat zou onder meer het gevolg zijn van langere openingstijden. Bovendien gaan kleine tabakswinkels dicht, aldus Distrifood, en zijn drogisterijen, zoals Kruidvat en Trekpleister, gestopt met de verkoop van tabak.

Albert Heijn zet de hakken in het zand

Terwijl supermarkt Lidl vorig jaar liet weten op termijn te stoppen met de verkoop van tabak en alle nieuw geopende Lidl-vestigingen tabaksvrij zijn, volgen supers als Albert Heijn en Jumbo dit voorbeeld niet. Volgens Distrifood lieten zij desgevraagd weten het belangrijker te vinden een volledig assortiment te bieden voor al hun “klantgroepen”.
Supermarkten verdienen goed op tabak. Wouter Kolk, de hoogste baas van Albert Heijn, marktleider van de supermarkten en daarmee topverkoper van tabak in Nederland, zet de hakken in het zand, geen sprake van dat AH tabak de deur uit doet. Hij zal de kip met de gouden eieren nooit eigenhandig slachten.

tags:  tabaksverkoop | supermarkt