line

Ins & outs van de tabakslobby

Radar Extra onthult gewetenloze werkwijze tabaksindustrie

radarextra gaatjes

Er is geen industrie die zoveel gezondheidsschade aanricht onder de Nederlandse bevolking als de tabaksindustrie. Het tv-programma Radar Extra laat zien hoe de tabaksindustrie er keer op keer weer in slaagt het publiek te misleiden en zoveel slachtoffers te maken.

lees meer...

Tabaksindustrie heeft grote invloed op vaststellen schadelijkheid sigaretten

nen iso commissie-1

De tabaksindustrie heeft grote invloed op de officiële meetmethodes waarmee overheden het gehalte schadelijke stoffen in sigaretten controleren. Het tv-programma Radar Extra doet vanavond uit de doeken hoe.

lees meer...

De tabaksindustrie probeert het antirookbeleid te ondermijnen door politici te beïnvloeden, 'deskundigen' te betalen om twijfel te zaaien, zich als betrouwbare partner voor te doen - en nog veel meer. In deze rubriek verzamelen we de feiten.

Tabakslobby moet onthuld

mackenbach

In Nederland heeft de tabaksindustrie een enorme invloed op de politiek, mede dankzij een succesvolle, maar onzichtbare lobby. Daarom moeten de feiten aan het licht worden gebracht. Dat zegt hoogleraar maatschappelijke gezondheid, Johan Mackenbach. Klik hier voor het interview in Erasmus Magazine.

Tabakslobby scherpt de messen tegen lelijke foto's op pakjes

lobby-slijpt-de-messen-1

'Spring met elkaar op de barricade!' Met hand en tand verzet de tabaksindustrie zich tegen plannen voor afschrikwekkende foto's op hun mooie sigarettendoosjes. Welke lobby staat ons te wachten? 

lees meer...

Tabaksambtenaren

tabaksambtenaren-4

De tentakels van de industrie reiken tot in ons ministerie van Volksgezondheid.

lees meer...

En in Brussel wordt grof geschut ingezet...

Bijna honderd 'rookambassadeurs' in Brussel

lobbyisten-in-brussel-1

De tabaksindustrie heeft 97 fulltime lobbyisten in Brussel rondlopen. Dat kost de industrie ruim 5 miljoen euro per jaar. Lees de details op corporateeurope.org.

En kijk op european-views.com voor een interview met de Britse Europarlementariër Linda McAvan over hoe ze onverzettelijk doorgaat met maatregelen tegen tabak.  

Wat eerder in Nederland gebeurde...

Sabotage rookverbod horeca

sabotage-rookverbod-1

Hoe heeft de tabakslobby de invoering van het rookverbod in Nederland gesaboteerd? Amerikaanse wetenschappers hebben het onderzocht. Klik hier.

Sabotage door de tabaksindustrie gebeurt in alle landen...

tactieken tabaksindustrie wereldwijd

tactieken-wereldwijd-1

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht welke tactieken de tabaksindustrie wereldwijd hanteert om tabaksontmoediging te frustreren. Voor het Engelstalige rapport uit 2008 klik hier.