line

De mensen achter de lobby

Een heus leger kompanen staat de tabaksindustrie bij. Van (oud-)politici, wetenschappers tot en met lobbybureaus. Profielen van de steunpilaren lees je in deze rubriek.PMI’s man in Nederland Albert Sánchez gaat voor de tabaksspeciaalzaak

albert sanchez

Albert Sánchez, voorheen strateeg van Philip Morris in Lausanne, is de nieuwe countrymanager voor Nederland van de tabaksfirma. Hier stimuleert hij de opening van tabaksspeciaalzaken naast supermarkten om er reclame te kunnen maken voor PMI’s alternatieve rookwaar.

lees meer...

In juli is Primera de grootste tabaksverkoper van Nederland

primera profiel

Sinds het tabaksverbod voor supermarkten werd aangekondigd, breidde Primera al met 35 vestigingen uit en er staan er nog tien op het programma. Als mede-eigenaren profiteren British American Tobacco en Scandinavian Tobacco mee van deze expansie.

lees meer...

Kevin Van Boven, Countrymanager NL van PMI, gaat voor het symbolische verhaal

kevin van boven-2

De Belg Kevin Van Boven is Country Manager Nederland bij Philip Morris International. Met een master bedrijfskunde op zak zet Van Boven zijn talenten in om zo veel mogelijk Nederlanders verslaafd te maken en te houden aan nicotine. Kritiekloos volgt hij PMI’s marketingverhaal van een rookloze toekomst.

lees meer...

Nicotineverslaving blijft businessmodel onder BAT’s nieuwe CEO Tadeu Marroco

tadeu marocco bat

Jack Bowles, sinds 2019 CEO van British American Tobacco, is plotseling vervangen door Tadeu Marroco, tot nu toe de financiële topman van het tabaksbedrijf. Analisten vinden de onverwachte wisseling een veeg teken. Wie is de man die jaarlijks 1,8 miljoen euro zal gaan verdienen om klanten verslaafd aan nicotine te houden?

lees meer...

Amsterdams bedrijf Fontem Ventures is Imperials marketingmachine voor e-sigaret

fontem ventures

Vanuit Amsterdam tracht Imperial-dochter Fontem Ventures wereldwijd via social media en andere reclamekanalen jonge mensen aan de e-sigaret en andere alternatieve rookwaar te krijgen. De van het moederbedrijf afwijkende bedrijfsnaam is ook bedoeld om afstand te creëren van de ‘oude’ tabaksindustrie en op die manier talent aan te kunnen trekken.

lees meer...

Eddy Pirard, CEO van JTI: de machtigste Belg in tabaksland

eddy pirard jti

Eddy Pirard is de CEO van tabaksmultinational JTI. Hij wordt de machtigste Belg in tabaksland genoemd. Pirard noemt roken “een moment van bezinning” en zegt dat zijn bedrijf “het juiste” doet.

lees meer...

CEO Jack Bowles van tabaksmultinational British American Tobacco: uw reisleider in nicotineland

jack bowles bat

De verkoop van verslavende nicotineproducten is “een transformerende tabaksreis”. Dat zegt Jack Bowles, de baas van tabaksreus BAT. Zijn aandeelhouders en de Nederlandse fiscus zijn minder enthousiast.

lees meer...

Rituals-topman Robert Polet zit ook aan het roer bij Philip Morris

robert polet pmi

Robert Polet was topman bij Unilever en Gucci en is nu voorzitter van de Raad van Commissarissen van het snelgroeiende duurzame cosmeticamerk Rituals. Sinds 2011 zit Polet echter ook in de Raad van Bestuur van tabaksmultinational Philip Morris International. Een aparte combinatie.

lees meer...

De schone schijn van PMI-opperhoofd Jacek Olczak

jacek olczak pmi

Sinds mei dit jaar heeft tabaksmultinational Philip Morris International een nieuwe baas. Zijn naam luidt Jacek Olczak. Wie is deze kersverse CEO, nummer één van het meest dodelijke consumentenproduct ter wereld? TabakNee ging op onderzoek uit.

lees meer...

Piet Huijben, accountant in tabak met kop in het zand

piet huijben pmi

Piet Huijben, een accountant in business, zet zijn expertise al ruim 22 jaar in voor tabaksreus Philip Morris. Sinds kort is hij ‘manager projects finance’ bij Philip Morris International Holdings B.V., volgens NRC een ondoorzichtig bedrijf. Wie is deze man?

lees meer...

Martijn van Loon, directeur tabaksfirma BAT, heeft vooral oog voor zijn aandeelhouders

martijn van loon bat

Martijn van Loon is de baas van tabaksmultinational British American Tobacco (BAT) in Nederland. Hij wil zijn klanten graag behouden. “Waarom zou je rokers dan niet helpen met de e-sigaret?”

lees meer...

Louis Camilleri: multimiljonair dankzij Marlboro-sigaretten en snelle bolides

louis camilleri pmi

Louis Camilleri is voorzitter van de Raad van Commissarissen van multinational Philip Morris en de baas van het populaire automerk Ferrari. Racen en sigaretten gaan in zijn jetset-wereld prima samen. Hij is inmiddels multimiljonair.

lees meer...

Stefan Bomhard, de nieuwe CEO van Imperial Brands, noemt corona ‘een uitdaging’

stefan bomhard imperial brands

Stefan Bomhard is de nieuwe CEO van tabaksreus Imperial Brands. Volgens hem zijn lockdowns gunstig voor de verkoop van tabak en heeft de tabaksindustrie “een geweldige toekomst”. De Volkskrant riep hem zelfs uit tot winnaar van de week. Wie is deze CEO des doods?

lees meer...

De drie Nederlandse toppers bij Lekkerland

de lekkerland toppers

Wie zijn de Nederlandse topmensen bij Lekkerland, de groothandel die on-the-go-nicotineproducten verkoopt? Wij stellen u voor aan Patrick Steppe, Freek van Beek en Peter Steeghs.

lees meer...

Paul Lageweg van BAT is trots op het feit dat hij nicotineverslaving in stand kan houden

paul lageweg bat

Paul Lageweg, Director New Categories bij British American Tobacco, heeft tegen zijn investeerders gezegd dat hij ‘rookmomenten’ die zijn weggevallen door toenemende antirookmaatregelen wil ‘herwinnen’ en al zijn talenten in zal zetten om alternatieve tabaksproducten aan de man te brengen.

lees meer...

Ralf Dekker, FvD-politicus én commissaris bij Philip Morris, plaatst winst boven moraal

ralf dekker commisaris pmh

UPDATE 15-04-2020
Vorig jaar voegde Philip Morris Holland Ralf Dekker toe als nieuwe commissaris. De voormalig Rabobank-topman is ook lid van de Provinciale Staten Noord-Holland voor Forum voor Democratie. Een profielschets met interview.

lees meer...

Marit van Egmond, CEO van AH, net zo onverschillig over tabaksdoden als haar voorganger

marit van egmond-1

Albert Heijn heeft een nieuwe baas: Marit van Egmond, een powervrouw die elke klant verantwoord wil laten eten. Maar tabak moet wel in de schappen blijven. “Want als wij ermee stoppen, dan stuur je ze ergens anders heen.”

lees meer...

Friso Westenberg: van windmolens naar de ‘rookvrije’ wereld van Philip Morris

friso westenberg

Friso Westenberg werkte tot voor kort bij Vattenfall/Nuon. Nu zet hij zich in voor de ‘Unsmoke’-campagne van tabaksreus PMI. Hij gelooft in de ontwikkeling van minder schadelijke nicotineproducten, en denkt dat zijn tabaksbedrijf “onderdeel van de oplossing” is.

lees meer...

Wie zit er achter lobbygroep Tabak Mag?

tabak mag

Belangengroepering Tabak Mag wil rookcafés op de agenda van de Tweede Kamer krijgen en een procedure tegen de staat beginnen. Wie zitten er achter deze lobbygroep?

lees meer...

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: beschermheer van de “papa- en mamawinkels”

5-4 jacco vonhof

Toen Jacco Vonhof benoemd werd tot voorzitter van MKB-Nederland beloofde hij het midden- en kleinbedrijf meer smoel te geven. Sindsdien hebben de tabakswinkels, de “papa- en mamabedrijfjes”, niets te klagen.

lees meer...

Tabakshandelaar Bas Ravelli maakt zich groter dan hij is

bas ravell nieuwi

Vanuit de Verkoopcentrale van Tabaksprodukten Holland B.V. te Nieuw-Vennep wordt allerlei tabak Nederland in- en uitgevoerd. Het bedrijf claimt een “toonaangevende rol in de tabaksindustrie” te spelen. Wie zit er achter deze, verder zo stille, tabakshandelaar?

lees meer...

Erik Lutjens, pensioenprofessor in de tabak

erik lutjens-2

Pensioenrecht-professor Erik Lutjens werkt direct én indirect voor tabaksgigant British American Tobacco. Een profiel over een tabaksjurist die graag onder de radar blijft.

lees meer...

Tabaksman Wilbur Gans (NSO) is vastberaden kanker te stoppen

wilburgans

Wilbur Gans is communicatiemanager bij de vereniging van tabakswinkeliers NSO. Hij probeert via Twitter politici te beïnvloeden. Een profiel.

lees meer...

VVD-Kamerlid Hayke Veldman gunt iedereen een ongezonde leefstijl

hayke veldman

UPDATE 12-09-2019
VVD-Kamerlid Hayke Veldman vreest een “socialistische heilstaat” waar mensen geen ongezonde dingen meer mogen doen, zoals roken. 

lees meer...

Tabaksprominent Boudewijn van Duuren ‘onafhankelijk’ voorzitter NEN tabakscommissie

boudewijn van duuren

Voorzitter van de in opspraak geraakte Nederlandse norm-organisatie NEN is Boudewijn van Duuren, die 26 jaar bij Philip Morris heeft gewerkt.

lees meer...

Topman Wouter Kolk van Albert Heijn is vóór gezond maar mét tabak in het schap

wouter kolk

UPDATE 10-02-2019
Wouter Kolk is de hoogste baas van Albert Heijn, de marktleider van de supermarkten, en daarmee topverkoper van tabak in ons land.

lees meer...

Rudi van Kleeff, verkoopdirecteur Philip Morris: “Zeven dagen stoppen met roken”

rudi van kleeff

Tabakslobbyist Rudi van Kleeff lijkt zich het liefst schuil te houden. De feiten over rookverslaving? Deze econoom lijkt er niet om te malen.

lees meer...

Gert Koudijs: een plaatselijke PvdA-coryfee in de tabak

gert koudijs

Gert Koudijs is al bijna 16 jaar secretaris van de NSO, de vereniging die voor de belangen van tabaks- en gemakswinkels opkomt. Deze tabaksman blijkt drie petten op te hebben: één voor de tabakslobby, één voor de sport en één voor de Amersfoortse PvdA, waar hij zich kandidaat heeft gesteld als gemeenteraadslid. 

lees meer...

Abe Brandsma (BAT): rolmodel voor de nieuwe garde tabakslobbyisten

abe brandsma

UPDATE 01-10-2020
Abe Brandsma, woordvoerder van tabaksgigant British American Tobacco (BAT), is jong en heeft zijn roots in werkgeversvereniging VNO-NCW en de VVD. Een ideaal rolmodel voor de nieuwe garde tabakslobbyisten.

lees meer...

Profiel: Derek Yach, van WHO-icoon tot tabaksvriend

derek yach-2

Tabakslobbyist van de maand is Derek Yach, voormalig icoon van de WHO, die de tabaksindustrie met zijn overstap naar de door Philip Morris gefinancierde Foundation for a Smoke Free World helpt om haar imago op te vijzelen. 

lees meer...

Heupink & Bloemen: het laatste 'kleine' Nederlandse familiebedrijf in tabak

heupink bloemen2

In Ootmarsum in Twente staat sinds 1839 een tabaksfabriek, de enige Nederlandse die nog niet is opgekocht door de multinationals. Hier wordt nog altijd flink verdiend aan de nicotineverslaving van hun klanten.

lees meer...

Eduard van Gelderen: een pensioenbelegger zonder scrupules

edvg

In onze rubriek Lobbyist van de maand: Eduard van Gelderen. Hij belegt het pensioengeld van leraren, dokters en ambtenaren zonder gewetenswroeging in tabak. Lees hier zijn profiel.

lees meer...

Peter van den Driest: een historicus met een tabaksluchtje

vd driest

‘Wie dan leeft, die dan zorgt’ lijkt het motto te zijn van Peter Van den Driest, Director Corporate Affairs bij Philip Morris Holland. Daarmee bewijst deze sigaretten-bobo dat het bij Big Tobacco helemaal niet om onze gezondheid gaat, maar om de eigen portemonnee.

 

lees meer...

BAT-directeur Nicandro Durante: miljoenen verdienen aan verslaafden is ethisch verantwoord

nicandro durante

Nicandro Durante is dé directeur van British American Tobacco en mocht daar in 2016 € 8,8 miljoen euro voor op zijn rekening laten bijschrijven.

lees meer...

Marianne ‘Mascotte’ Mignot, de vloeitjes-multimiljonair die nergens spijt van heeft

marianne mignot

De baas van vloeitjesproducent Mascotte werkt mee aan een dodelijk product. Maar spijt heeft ze niet, want spijt is een ‘overboord-gegooide emotie’.

lees meer...

Oud-topambtenaar Jos Draijer: van Volksgezondheid naar Philip Morris

artikel-jos-draier

Tot begin 2012 bestreed Jos Draijer namens Nederland de tabakslobby bij de EU. Nu is hij adviseur bij tabaksgigant Philip Morris.

lees meer...

Profiel: Sebastian Schroth, hoofd verkoper BAT-merken in de Benelux

9798 40093

British American Tobacco heeft een nieuwe marketingdirecteur gevonden voor Nederland, België en Luxemburg. Sebastian Schroth is zijn naam en hij heeft al dertien jaar ervaring met het proberen zo veel mogelijk te verkopen van merken als Lucky Strike, Dunhill en Gauloise.

lees meer...

Profiel: Joost Keulen, de tabakslobbyist die u graag zelf wil informeren

joost-keulen-1

Iemand die goed geïnformeerd is moet kunnen kiezen voor het roken van tabak, vindt Joost Keulen, top-tabakslobbyist van British American Tobacco. Welke informatie mensen nodig hebben voor die keuze, bepaalt hij als tabakslobbyist graag zelf. Andere Tijden interviewde hem.

UPDATE 30-12-2017

lees meer...

Profiel: Michiel Reerink, JTI’s wereldwijde tabakswaakhond

reerink

UPDATE 05-01-2018
De Nederlander Michiel Reerink zet zich al bijna 22 jaar in voor de tabaksindustrie en probeert wereldwijd anti-rookmaatregelen tegen te houden. Hij heeft nog nooit nagedacht over de ziekmakende gevolgen van tabaksverslaving.

lees meer...

Cees Oudshoorn handhaaft tabaksvriendelijk beleid van VNO-NCW

ceesoudshoorn-4

UPDATE 14-03-2018

Cees Oudshoorn werd de nieuwe algemeen directeur van VNO-NCW, nadat Niek Jan van Kesteren (een grote en vooral invloedrijke vriend van tabak) het stokje aan hem heeft overgedragen. Oudshoorn neemt geen afstand van het pro-tabaksbeleid van zijn voorganger. Een profiel.

lees meer...

Jan Hein Sträter, Big Tobacco’s topper in Nederland

janhein strter

UPDATE 20-02-2018

Jan Hein Sträter is directeur van de brancheorganisatie van de in Nederland gevestigde sigaretten- en shagindustrie: de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK). Daarmee is hij, naast Robert Wassenaar, de belangrijkste tabaksman in Nederland.

lees meer...

Profiel: Gerard de Vries, de lobbyist die VWS wist te verleiden

gerard-de-vries

UPDATE 10-02-2018

Gerard de Vries is voorzitter van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak, een nieuwe lobbyclub die gefinancierd wordt door de tabaksindustrie. Hoewel de overheid geen contact met de tabaksindustrie en haar afgevaardigden mag hebben, is het De Vries toch gelukt om op het ministerie van Volksgezondheid langs te komen.

lees meer...

Profiel: ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool wil kinderen redden, maar belegt in tabak

abp-6

Corien Wortmann-Kool is voorzitter van pensioenfonds ABP en belegt in die hoedanigheid pensioengelden in tabak. Een van haar vele bijbanen blijkt ook het voorzitterschap van stichting Save the Children te zijn. Laat kinderen nou net dé targets van de tabaksindustrie zijn.

lees meer...

Profiel: Jos Zuijdwijk, een tabakslobbyist in winkelierskleren

jos-zuijdwijk

Jos Zuijdwijk is voorzitter van de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO. Minder rokers betekent minder omzet en daar is Zuijdwijk niet voor ingehuurd.

lees meer...

Marco Diekstra: Uw biologisch verantwoorde sigaret

mdiekstra

VVD-man Marco Diekstra werkt voor de sigarettenindustrie als public affairs-man van drie grote tabaksbedrijven in Nederland. Maar het liefst staat hij achter het fornuis gezond biologisch te koken.

lees meer...

Robert Wassenaar: Stuurman van Philip Morris

robert-wassenaar

Hij is de spin in het web van Big Tobacco Benelux die langzaam maar zeker naar de top is geklommen. Tegenwoordig maakt hij iedereen wijs dat het nieuwe ‘rookloze’ tabaksproduct IQOS/HEETS veel minder ongezond is dan een gewone sigaret.

UPDATE: 24-11-2017

lees meer...

Arnoud Ongerboer de Visser: Banger voor TabakNee dan voor tabak

ongeboer

UPDATE 10-02-2018

Hij is woordvoerder van tabaksfirma Japan Tobacco International en altijd graag in de voorhoede. Van kandidaat-lid Europees Parlement voor de VVD, samenzweerder bij de geheime lobby tegen het rookverbod in de horeca, tot voorman van de peukenvrije kust. En hij is bang voor TabakNee.

lees meer...

Elco Brinkman: dom of gewetenloos?

brinkman

UPDATE 13-03-2018

Dat een commissaris van Philip Morris Holland fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer kan worden toont Elco Brinkman aan. De man die ooit minister van Volksgezondheid was, lobbyt daarna moeiteloos voor tabak. 

 

lees meer...

Niek Jan van Kesteren: senator Tabaksbelangen

van-kesteren

UPDATE 27-11-2017
Niek Jan van Kesteren, voorheen algemeen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, neemt het steevast op voor die ‘zielige’ tabaksfabrikanten, die schijnbaar ook als senator op hem mogen rekenen: “Als u wat te lobbyen heeft, u weet me te vinden.”

lees meer...

Willem Jan Roelofs: het gezicht van de tabaksindustrie werkt nu in de luwte

wjr-2

UPDATE 08-03-2018

Willem Jan Roelofs was jarenlang de spreekbuis voor de tabaksfabrikanten als (vice-)voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI). Namens zijn adviesbureau Eppa lobbyt hij nu in de luwte voor tabak.

lees meer...

Erik Ziengs: Uw Liberale Drent in Tabaksland

ziengs-2

UPDATE: 13-12-2017

VVD-er Erik Ziengs zou anti-rookorganisaties het liefst willen verbannen en lapt het internationale antirookverdrag FCTC aan zijn laars.

lees meer...

Mathijs Peters: Hoogstaand morele sigarettenlobbyist

mathijs profiel

Mathijs Peters was de Pr-man van Philip Morris in Nederland. In de zomer van 2015 is hij met stille trom vertrokken.

lees meer...

Karin op den Kamp: van de VVD en van BAT

karin opdenkamp-nieuwsbericht

UPDATE 29-05-2018

Karin op den Kamp’s laatste managementfunctie in de tabaksindustrie was Head of Legal and External Affairs van British American Tobacco (BAT Benelux). Voordat ze in mei 2017 de tabaksindustrie de rug toekeerde om voor de Nederlandse Loterij te gaan werken, deed ze haar best het tabaksontmoedigingsbeleid te frustreren.

 

lees meer...

Remy di Meglio: “People manager” van de sigaret

di meglio

Remy Robert di Meglio is sinds 1 januari 2014 voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI).

lees meer...

Janwillem Burgering: geheim agent van de supermarkten

jan willem burgering-1

Janwillem Burgering heeft wat uit te leggen. De man die moet opkomen voor de kleine sigarettenwinkel loopt warm voor supermarkt en tabaksindustrie.

lees meer...

Melvin Ruigrok: Hollandse tabaksheld in Engeland

melvin-ruigrok-1

De Nederlander Melvin Ruigrok moet de tabaksverpakkingen in Engeland redden.

lees meer...

Professor Peter Leeflang: 'Ik heb geen verstand van tabak'

leeflang

Marketingtechnisch gezien is tabak een veel beter product dan jam. Zegt professor Peter Leeflang die jarenlang commissaris was bij Niemeyer (BAT).

lees meer...

Professor Fred van Raaij: Tabakslobbyist die toezichthouder is van een ziekenhuis

fred van raaij 2

Professor Fred van Raaij heeft een lange geschiedenis met de tabaksindustrie achter de rug, maar is toch lid van de Raad van Toezicht in het Amphia Ziekenhuis te Breda.

lees meer...

Frans van Drimmelen: Tabaksmol binnen D66

frans van drimmelen-1

UPDATE 26-06-2019
D66-man Frans van Drimmelen gaat met zijn lobby voor tabak tegen het programma van zijn eigen partij in. Maar het bestuur van zijn partij vindt dat geen probleem.

lees meer...

Lobbyprofessor Rinus van Schendelen financiert zijn onderzoek met tabaksgeld

prof- dr- rinus van schendelen 2012

Anti-rokers noemt hij "gezondheidsfreaks". Onze nationale lobbyprofessor Rinus van Schendelen financiert zijn onderzoek met geld van de tabaksbranche. Dat vindt hij geen punt, want de wetenschap dient "waardenvrij" te zijn.

lees meer...

Jan Kamminga: Stiekeme commissaris bij Philip Morris

kamminga1

Oud-commissaris van de Koningin Jan Kamminga was van 1 januari 2011 tot 1 januari 2015 commissaris bij Philip Morris. Slechts weinig mensen weten van deze bijbaan van de voormalige voorzitter van de VVD.

lees meer...

Tweede Kamerlid Arno Rutte: Elke sigaret is er één

arno rutte

'Elk menz is er één', is de leus van de zorgverzekeraar waar Arno Rutte werkte. Als Rutte voor de VVD in de Tweede Kamer stapt, lijkt zijn motto: 'Elk mens is er één, als-ie maar een sigaret koopt'.

lees meer...

Wiel Maessen, de weg kwijt in tabaksland

wiel maessen

Wiel Maessen lobbyt al jarenlang voor zijn tabaksverslaving. Hij vreest dat er een complot is tussen de gezondheidszorg en de medicijnenindustrie.

lees meer...

Ton Wurtz: een scharrelaar in tabak

ton-wurtz-2

Ton Wurtz is woordvoerder van de Stichting Rokersbelangen. Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot stem van de rokers. Maar of zijn achterban blij met hem is?

lees meer...

Michiel Krijvenaar: lobbyist voor Philip Morris

michiel-bouwt-brug-middelgroot-300x239

Michiel Krijvenaar lobbyt jarenlang voor Philip Morris. 'Met de tabaksaccijns heb je in twee jaar tijd de Betuwelijn terugverdiend', grapt hij graag.

lees meer...

Edith Schippers: minister van de Tabakswerkgevers

edith-schippers-voor-profiel-1

Onze minister van Volksgezondheid Edith Schippers staat tot in het buitenland bekend als de 'minister van Tabak'. De tabakslobby beschouwt haar als een trouwe kameraad, want voor de belangen van de tabaksindustrie heeft ze een haarscherp oog.

lees meer...

Hans Hillen: de senator die zijn ‘tabaks-bv’ verzweeg

hans-hillen-voor-profiel

Als Hans Hillen voor het CDA in de Eerste Kamer komt, 'vergeet' hij te vermelden dat hij de tabaksindustrie via een bv'tje adviseert. Maar wij betwijfelen of zijn geheugen is gemankeerd.

lees meer...

Tweede Kamerlid Anne Mulder: Rokers goed voor de schatkist

anne-mulder

Het Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD ziet mensen graag roken. Dat zou goed zijn voor de economie.

lees meer...