line

Profiel: Sebastian Schroth, hoofd verkoper BAT-merken in de Benelux

donderdag 12 januari 2017

British American Tobacco heeft een nieuwe marketingdirecteur gevonden voor Nederland, België en Luxemburg. Sebastian Schroth is zijn naam en hij heeft al dertien jaar ervaring met het proberen zo veel mogelijk te verkopen van merken als Lucky Strike, Dunhill en Gauloise.
Door de webredactie

Sinds 1 januari dit jaar zal de Duitser Sebastian Schrothhet er alles aan gaan doen om de merken van tabaksgigant British American Tobacco (BAT) als Lucky Strike, Dunhill en Gauloise zo goed mogelijk onder de aandacht te krijgen in de Benelux.

Hij zal zijn jarenlange ervaring in gaan zetten om nieuwe marketingstrategieën te vinden en daarmee de merken van BAT te versterken. Het wordt zijn taak om de winsten van de sigarettenfabrikant in Nederland, België en Luxemburg zo hoog mogelijk te houden, uiteraard ten koste van de gezondheid van de rokers.

Losse merken

Schroth trad volgens de Levensmiddelenkrant in 2003 in dienst bij BAT in Duitsland. Daarna werkte hij zich op tot marketingmanager van losse merken. Volgens zijn eigen LinkedIn-profiel was hij eerst verantwoordelijk voor Gauloise en daarna voor Dunhill. In 2010 werden daar de merken Prince en Vogue aan toegevoegd.
In 2011 richtte hij zich weer puur op Lucky Strike. In Duitse media gericht op marketing mocht hij de loftrompet afsteken. Op 16 mei 2013 wordt hij in Der Kontakter genoemd als de nieuwe wereldwijde marketingcampagne voor Lucky Strike wordt besproken. Deze campagne legt de nadruk op de speicifieke smaak van deze sigaret.

Over de Lucky Strike variant ‘Straight Bright’ zei Schroth 4 mei 2014 tegen de website Werben und Verkaufen Online dat deze sigaret een ‘One-Taste-Fits-All’ was. Ook over het helgele en zwarte design van de verpakking had hij nagedacht “Zo is het ver verwijderd van alle andere mainstream-eco-sigaretten zonder toevoegingen.” Met andere woorden: de roker moet direct dit pakje uit het schap kunnen herkennen én aantrekkelijk genoeg vinden om te gaan kopen.

Head of Brands

Sinds 2014 is Schroth volgens vakblad Tankpro van Duitsland overgeplaatst naar de Benelux om Head of Brands te worden. En nu dus sinds 1 januari opnieuw gepromoveerd tot marketingdirecteur en verantwoordelijk voor de marketing van alle BAT-merken in de Benelux.
Zijn voorganger Tom Vandervette is volgens Drimble op transport gegaan naar Iran om daar de mensen aan het roken te krijgen. Deze marketingengelen des doods moeten kennelijk blijven circuleren om telkens weer met frisse inspiratie een nieuw deel van de wereld aan het roken te krijgen.

Targets

TabakNee vroeg Sebatian Schroth wat zijn plannen zijn als Benelux marketingmanager. Of hij targets heeft, of met andere woorden: hoeveel mensen hij moet verleiden tot het kopen van een merk van BAT. We wilden weten of hij zelf rookt en we vroegen hem hoe hij zijn eigen rol ziet in relatie tot mensen die ziek zijn geworden van het roken van tabak. Immers, als hij zijn werk goed doet, roken er zoveel mogelijk mensen ‘zijn’ sigaretten en komen er meer zieke rookverslaafden bij.

Ontwijkend

Maar via de persvoorlichter van BAT stuurde Schroth een ontwijkend standaardantwoord: “Werken voor BAT betekent dat je werkt voor een legitiem bedrijf dat volledig legale producten verkoopt. De gezondheidsrisico’s die kleven aan roken zijn welbekend en de enige manier om deze risico’s niet te lopen, is door niet te roken. Tegelijkertijd zijn de tabaksproducten die wij produceren en verkopen gericht op geïnformeerde volwassenen die het recht hebben om te roken, als zij dat willen.”

Geen woord over hoe de tabaksindustrie de ingrediënten van sigaretten zo gemanipuleerd hebben dat zij extra verslavend zijn geworden. En ook niet over dat van vrije wil natuurlijk geen sprake meer is als iemand verslaafd is. Maar dat kun je helaas ook niet verwachten van een top-tabakslobbyist.

foto:www.levensmiddelenkrant.nl
tags:  lobbyist van de maand | lobbyist | BAT | tabakslobby | lobby | tabaksindustrie