line
karin opdenkamp-nieuwsbericht-1

Karin op den Kamp: van de VVD en van BAT

zondag 21 juni 2015

UPDATE 29-05-2018

Karin op den Kamp’s laatste managementfunctie in de tabaksindustrie was Head of Legal and External Affairs van British American Tobacco (BAT Benelux). Voordat ze in mei 2017 de tabaksindustrie de rug toekeerde om voor de Nederlandse Loterij te gaan werken, deed ze haar best het tabaksontmoedigingsbeleid te frustreren.

Of Karin op den Kamp, die in juni 2017 BAT (tabak) verruilde voor de Nederlandse loterij, ten tijde van haar woordvoerdersschap morele bezwaren had bij haar tabakswerk, wilde ze ten tijde van het schrijven van dit profiel niet zeggen. Aan een kort interview werkte ze namelijk niet mee. Op den Kamp kwam februari 2009 in dienst bij tabaksfabrikant BAT, met een MSc Openbaar Bestuur & Recht op zak en de nodige werkervaring bij de Dutch Brewers Association en Pepsico.

Liberaal Vrouwen Netwerk

Op den Kamp is lid van de VVD, meldt ze op haar LinkedIn-pagina. Niet zomaar lid, maar een actief netwerkend lid van de besloten (slechts 450 leden tellende) LinkedIn-groep Liberaal Vrouwen Netwerk. 'De VVD kent veel talentvolle en ambitieuze vrouwen,' staat daar te lezen.  'Deze groep biedt hen de mogelijkheid te netwerken, informatie uit te wisselen en te attenderen op openstaande posities. Met als doel de doorstroom van liberale vrouwen binnen en buiten de partij te bevorderen.'  Gebruikte Op den Kamp dit kanaal ten behoeve van de tabakslobby? Op die vraag gaf ze in 2015 geen antwoord, dus we zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Handvest BVPA

Zij is ook lid van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA). In Het Handvest van de BVPA, met daarin principes en regels die bindend zijn voor de leden, luidt principe nummer één: 'Public Affairs is een vak dat volgens de beroepsvereniging in alle openheid bedreven wordt.' Openheid, dat staat haaks op de lobby van de tabaksindustrie met haar schimmige en problematische lobbypraktijken. Vond Op den Kamp dit een bezwaar, in verband met haar werk voor de tabaksindustrie? Opnieuw, geen commentaar.

In het Handvest staat ook dat de leden 'eerlijk en betrouwbaar zijn' in hun contacten met politici, ambtenaren, tot en met het publiek. Ook dit lijkt niet te rijmen met het optreden destijds van Op den Kamp. Neem haar uitspraken in Bijpraten over tabak, een interne BAT-publicatie van maart 2012. Op den Kamp trok hier van leer tegen het voorstel (de WHO/FCTC ingrediëntenrichtlijn) om toegevoegde ingrediënten in tabak te verbieden, omdat deze stofjes sigaretten extra aantrekkelijk of verslavend maken. Dit is een misvatting, beweerde Op den Kamp. Zeker, er worden ingrediënten toegevoegd om een merk zijn eigen smaak te geven, maar dit zou vaak een 'technische functie' hebben. 'Tijdens het drogen van pas geoogste tabak kunnen bijvoorbeeld natuurlijke suikers verloren gaan. Die vullen wij in het productieproces weer aan – dat is dus niet iets nieuws toevoegen.'

Zoetstoffen

Bovendien vindt Op den Kamp dat zoetstoffen voor tabaksproducten 'een heel andere functie' hebben dan voor doorsnee-voedingsproducten. Op den Kamp: 'Bij tabaksproducten zorgen de ingrediënten door de verbranding voor een specifieke, eigensoortige smaak die kenmerkend is voor een merk – en dat heeft niets met 'lekkerder of zoeter' te maken.'

Behalve woordvoerder voor BAT, was Op den Kamp van januari tot mei 2017 de eerste voorzitter van de toen nieuwe fusie-organisatie Vereniging Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten Nederland (VSK), een fusie van de voormalige Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK). En van juni 2013 tot juni 2017 bestuurslid van de coöperatie Primera, de bekende keten van tabaks- en gemakswinkels.

 

tags:  lobbyist | BAT | tabakslobby | VVD