line
mdiekstra-1

Marco Diekstra: Uw biologisch verantwoorde sigaret

dinsdag 01 maart 2016

VVD-man Marco Diekstra werkt voor de sigarettenindustrie als public affairs-man van drie grote tabaksbedrijven in Nederland. Maar het liefst staat hij achter het fornuis. In zijn wereld kunnen biologisch verantwoord eten dat zo gezond is en tabak moeiteloos samen gaan.
Door de webredactie

Marco Diekstra is een druk bezette mid-veertiger. Hij verzorgt de public affairs voor een stichting ter bevordering van tabak, is plaatselijk en landelijk actief in de VVD en bestiert, en passant, een culinair bedrijfje. Deze 'zeer ervaren Public Affairs, Change & Communicatie professional', aldus zijn LinkedIn-profiel, heeft een 'natuurlijke drive' om te ondernemen en kan goed aarden 'in complexe en sensitieve omgevingen'. Gelukkig maar, want de lobby voor tabak staat bekend als een lastige.

Diekstra – geboren en getogen in Groningen – woont nu 'met heel veel plezier in het mooie pittoreske Jutphaas' in Nieuwegein met zijn vriendin en peuter. In januari 2012 mocht hij op zijn CV een mooie titel bijschrijven: 'Secretaris Generaal Public Affairs & Communicatie' van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI), een stichting die in Nederland de belangen behartigt van British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Nederland, samen goed voor zo'n driekwart van de Nederlandse markt voor tabaksproducten.

Creatief op het slagveld

De Secretaris Generaal, kortweg SG, moet creatief opereren op het slagveld van een dood en verderf zaaiend product – de helft van de rokers sterft vroegtijdig aan de gevolgen van tabak – en is steeds minder een graag geziene gast. Dat heeft een reden: Nederland heeft het internationale antirookverdrag (FCTC) ondertekend en daarmee beloofd de tabaksindustrie bij de totstandkoming van gezondheidsbeleid op afstand te houden. Ook moet Nederland van Brussel diverse antirookmaatregelen nemen, zoals grotere gezondheidswaarschuwingen op de tabaksverpakkingen en werkt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aan een convenant met de supermarkten om tabak uit zicht te halen, de zogenoemde display ban.

Tabak uit zicht? No way, liet Diekstra namens de SSI weten in het retailblad Tabak2Day van november 2015. 'Voor een legaal product zoals tabak, dienen geen beperkingen te worden opgelegd aan de mate van verkrijgbaarheid of uitstalmogelijkheden,' zei Diekstra en voegde toe dat een uitstalverbod een andere aanstaande antirookmaatregel in de wielen rijdt. 'Neem de afschrikwekkende plaatjes op de verpakkingen van tabaksproducten. Met een uitstalverbod zorg je er juist voor dat deze plaatjes niet meer zichtbaar worden, waardoor het gewenste effect verdwijnt.' Een knap bedacht argument, je moet er maar opkomen.

Waar is Diekstra in het lobbyregister?

Als SSI-lobbyist is Diekstra ook lid van de BVPA, de Beroepsvereniging voor Public Affairs, waarmee hij de in een handvest vastgelegde gedragscode onderschrijft. Diekstra belooft, kortom, eerlijk, integer en betrouwbaar te zijn over zijn contacten met ambtenaren en politici. Dat is lastig, zo niet onmogelijk: de tabakslobby opereert veelal in het geniep, zie het eerder genoemde antirookverdrag. En er is méér: als lobbyist van de SSI heeft Diekstra zich niet aangemeld in het lobbyregister van de Tweede Kamer, en dat is niet bepaald transparant te noemen (overigens heeft geen enkele tabakslobbyist zich in dit register opgegeven).

Diekstra heeft de luxe dat hij als actieve VVD-er het Binnenhof naar believen in en uit kan wandelen. De voormalige voorzitter van de JOVD (jonge liberalen) in Utrecht en omgeving, werd in 2011 bestuurder van de VVD-afdeling in Nieuwegein om voor dezelfde partij aldaar in 2014 in de gemeenteraad te belanden. Sinds januari 2008 is Diekstra een van de trainers bij de aan de VVD gelieerde Haya van Somerenstichting, trainer in 'professionele vaardigheden'.

In een artikel op TabakNee.nl beweerde Diekstra dat er niets mis is met de combinatie VVD-trainer en tabaksindustrie: 'Er is geen sprake van belangenverstrengeling dan wel integriteitsschending.' Dat waren we bijna vergeten: roken is geen verslaving maar vrijheid volgens het liberale concept. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om de achterban scherp te houden, ook in verder gelegen oorden. Zo geeft Diekstra workshops over succesvol campagne voeren en hoe om te gaan met de media aan 'politieke partijen in Oost Europese landen'. Dat zegt hij zelf op de website van zijn échte passie: koken!

roken mag

Intieme exclusieve diners

Na het wapengekletter staat Diekstra het liefst te kokerellen met producten die 'origineel, vers, eerlijk en zoveel mogelijk biologisch' zijn. Diekstra heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en is sinds januari 2008 de trotse eigenaar, aldus zijn LinkedIn, van Food Sensation, (Van intieme exclusieve diners [...] tot innovatieve culinaire workshops) met 'puur, lokaal en biologisch eten'. Ja zeker, de SG Tabak gaat voor puur natuur. Overigens is Diekstra niet de eigenaar van Food Sensation, meldt de Kamer van Koophandel. Het eenmansbedrijf is van zijn vriendin. En een sigaretje na de maaltijd valt bij de 24-kitchen-Diekstra waarschijnlijk gewoon onder biologisch natafelen. Tabak is ten slotte een natuurlijk product! 

tags:  tabaksdisplay | lobbyist van de maand | lobbyist | tabakslobby