line
martijn van loon bat-1

Martijn van Loon, directeur tabaksfirma BAT, heeft vooral oog voor zijn aandeelhouders

Tabakspushers: de mensen

woensdag 10 februari 2021

Martijn van Loon is de baas van tabaksmultinational British American Tobacco (BAT) in Nederland. Hij wil zijn klanten graag behouden. “Waarom zou je rokers dan niet helpen met de e-sigaret?”

Door de webredactie

Sinds mei 2019 zwaait Martijn Jacques van Loon (1976) de scepter bij BAT in Nederland, de firma van sigarettenmerken als Dunhill, Camel en de oer-Hollandse Samson-shag. Volgens zijn LinkedIn studeerde hij ‘business’ aan de Universiteit Groningen en ontdekte hij in 2005 zijn roeping: tabak! Een ijzersterk product, want wie het eenmaal koopt, blijft doorgaans een trouwe klant.

Krimpend klantenbestand

Maar BAT’s klantenbestand krimpt en het takenpakket van Van Loon ziet er dan ook anders uit dan toen hij zijn loopbaan begon, als Management Accountant bij BAT. Nu moet hij de tabaksconsument uitleggen dat ze een schadelijk product hebben aangeschaft dat wereldwijd jaarlijks tot 8 miljoen doden leidt en waaraan ze helaas verslaafd zijn geraakt. Maar dat BAT de gedupeerde klanten graag tegemoetkomt: met de overstap naar een ander nicotineproduct, Vype, de e-sigaret van BAT, het zogenaamd minder schadelijke alternatief.

De introductie van de Vype

In de zomer van 2019 kwam Vype op de Nederlandse markt. De Telegraaf wijdde er (17 juni 2019) een artikel aan onder de kop: ‘Fabrikanten e-sigaret eisen witte rook van overheid’. Een artikel dat begint met: ‘Stoppen met roken is het beste voor de gezondheid. Dat vinden ook de tabaksfabrikanten. “Maar als mensen dan toch nicotine willen, dan is de elektrische sigaret Vype veel minder schadelijk”, zegt Martijn van Loon.’ En verderop: “Mensen blijven toch roken. Waarom zou je rokers dan niet helpen over te stappen op bijvoorbeeld het veel minder schadelijke Vype.”

Het ‘95% minder schadelijk’-verhaaltje

Ook Abe Brandsma, dan nog woordvoerder van BAT (tegenwoordig Philip Morris), komt aan het woord. “Volgens de Engelse gezondheidsraad Public Health England zijn deze middelen 95% minder schadelijk dan sigaretten”, zegt hij.

De rokende Telegraaf-lezer wordt daarmee op het verkeerde been gezet: 95 procent minder schadelijk! Al in 2015 is het ‘95% minder schadelijk’-verhaaltje naar het domein van de fakeonderzoeken verwezen. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijkheid van de e-sigaret.  Bovendien zijn de gevolgen van het gebruik van e-sigaretten op de lange termijn onbekend en blijkt de e-sigaret een opstapje te zijn naar het roken van gewone sigaretten.

BAT blijft ook gewone sigaretten verkopen, vertelt Van Loon aan De Telegraaf. “Omdat we denken dat mensen daar behoefte aan blijven houden en omdat het aandeelhouderswaarde genereert.”

Frisse prefilled smaken

Er wordt nog steeds aan dit product gesleuteld, zegt Van Loon: “We werken er met een onderzoeksteam van 1.500 mensen aan om de beleving van de e-sigaret steeds meer te laten lijken op die van een sigaret.” Daar horen natuurlijk lekkere smaakjes bij, zoals de in gewone sigaretten verboden menthol, die je in de Vype wel kunt roken, onder de naam ‘Peppermint Tobacco’. Vype heeft intussen een plekje veroverd in de vape-winkels. Met pakkende slogans als “... met frisse prefilled smaken geschikt voor iedereen die moeite heeft om te stoppen met roken”.

Smaakjesverbod

Staatssecretaris Blokhuis wil de lekkere smaakjes in e-sigaretten verbieden, omdat er steeds meer aanwijzingen komen dat de e-sigaret een opstapproduct is naar tabak en uit onderzoek blijkt dat de veelal zoete smaakjes het product aantrekkelijk maken voor jongeren. Van Loon zal hier niet vrolijk van worden, net zo min als wij vrolijk worden van hém. Als je vijftien jaar en vier maanden bij een firma werkt die dood en verderf zaait, heb je dan wel een geweten? 

We stuurden dit profiel t.k.n. naar BAT en onvingen daarop deze uitgebreide reactie van ‘countrymanager' Martijn van Loon.

 

tags:  smaakjesverbod | lobbyist van de maand | BAT | e-sigaret | lobby