line
marianne mignot-1

Marianne ‘Mascotte’ Mignot, de vloeitjes-multimiljonair die nergens spijt van heeft

maandag 27 maart 2017

Met een vermogen van 42 miljoen euro staat Marianne Mignot in de Quote 500. De baas van vloeitjesproducent Mascotte werkt mee aan een dodelijk product. Maar spijt heeft ze niet, want spijt is een ‘overboord-gegooide emotie’.

Door de webredactie

Marianne Mignot (1959) is ondernemer in hart en nieren. “Mijn ondernemingsgeest kan heel moeilijk praten met een ambtenaar”, zei ze in 2013 in een interview met FRITS, een ondernemersglossy voor Eindhoven en omstreken. Als algemeen directeur zwaait Mignot de scepter bij het Eindhovense familiebedrijf Mignot & De Block, beter bekend als de producent van Mascotte-vloeitjes.

Dat het bedrijf in feite roken promoot, werd onlangs op deze site onthuld. Dat doen ze onder andere via de ‘hoe-draai-ik-een-shaggie’ instructievideo en de 'Mascotte Dampkring' op familie- en muziekfestivals. Het familiebedrijf Mignot & De Block dateert van 1858, toen het ook in sigaren en sigaretten handelde. Na de Tweede Wereldoorlog concentreerde de firma zich nog uitsluitend op de productie en promotie van sigarettenvloeipapier en filterhulzen, onder de merknaam Mascotte.

Andere wind

Na haar aantreden als algemeen directeur in 1995 liet Mignot een andere wind waaien in het volgens haar ingedutte familiebedrijf. Zo liet zij het hoofdkantoor in Eindhoven meteen renoveren en zette ze het vol met nieuw, fris ogend meubilair. Mignot is een aanpakker die spijt een ‘overboord-gegooide emotie’ noemt. “Het hele leven is keuzes maken en prioriteiten stellen,” zegt de Brabantse in FRITS. “Daardoor blijf je in beweging, blijft het spannend!”

Aan energie ontbreekt het haar dus niet: Mignot is een vrouw die een zevendaagse werkweek combineert met golf: “mijn grootste afleiding en uitlaatklep”. Dat de golfbaan tevens de plek is waar gelijkgestemden contact met elkaar onderhouden, is algemeen bekend. Op de ‘Eindhovensche Golfclub’ in Valkenswaard lijkt iedereen Mignot in ieder geval te kennen, zo blijkt uit een artikel in het Eindhovens Dagblad in 2010. “Marianne, leuk dat je er weer bent!” en “We zien je straks wel hè”, klonk het bijna in koor over het zonnige terras.

Medipark

De wonderlijke combinatie van functies van Mignot weerspiegelen haar ‘bewegelijke’ geest. Na haar studie rechten ging Marianne aan de slag als secretaris van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Daarna werd zij commissaris bij het familiebedrijf dat vloeipapier produceert, van 1 januari 1990 tot 13 december 1994 om precies te zijn.

Toch bleef gezondheidszorg haar blijkbaar boeien, want in diezelfde periode ontwikkelde zij plannen voor ‘Medipark’, een terrein bij het Academisch Ziekenhuis in Leiden, bedoeld voor bedrijven die universiteit en ziekenhuis zouden ondersteunen. Een schrijnende combinatie: commissaris zijn bij een bedrijf dat roken promoot, en tegelijkertijd geld willen verdienen in de gezondheidszorg. Het Medipark flopte in 1994.

Klein mysterie

Daarna stortte Mignot zich alsnog geheel op het vloeipapier. Dat deze met tabak erin een dodelijk product oplevert, deert haar blijkbaar niet. Integendeel, ze etaleert veel passie voor haar product. Trots doet zij in 2010 in het Eindhovens Dagblad in het artikel ‘Het geheim van het vloeitje’ minutieus uit de doeken hoe lijmstrepen worden aangebracht op de papierbanen, hoe ze vervolgens worden gesneden en weer opgerold tot vloeitjessmalle rollen, en daarna gelijktijdig worden afgewikkeld, als een harmonica gevouwen en in de juiste lengte afgesneden. Ze noemt het een ‘klein mysterie’.
Zelf rookt Mignot ook af en toe. Ze beschouwt het ‘pielen’ van een sjekkie als een cultus, een klein ritueel en ‘een gevoel waar je even bij stilstaat’.

Rechterhand

Alexander van Veenendaal (1969) is sinds 2008 haar rechterhand en mededirecteur, maar wel een die het liefst in haar schaduw staat. Er is op internet, LinkedIn en Facebook weinig over de man te vinden. In een van de sporadische interviews komt wel zijn toewijding aan het familiebedrijf naar voren: “Aan die groene kleur [van Mascotte, red.] moet je natuurlijk niet komen, die is bijna heilig”, vertelde hij in 2002 op de website van Forces, de rokerssite voor Nederland en Vlaanderen.
Eerder publiceerde TabakNee over de makers van deze website het artikel ‘de frontsoldaten van de tabak’.

Quote 500

Intussen is Mascotte niet alleen marktleider in Nederland met vloeipapier, maar verkoopt het ook filterhulzen, hulzenstoppers en rolapparaatjes. Mascotte verkoopt zelfs menthol-hulzen, zodat menthol die als smaakstof in de ban gaat door gebruikers toch geproefd kan blijven worden.

Het assortiment aan rookattributen heeft het bedrijf dikke winsten opgeleverd: in 2013 en 2014 maar liefst €8 miljoen netto winst. In 2015 kwam Marianne Mignot op plaats 490 binnen op de lijst van de Quote 500, met een vermogen van 42 miljoen euro. Volgens het glossy tijdschrift FRITS behoorde de Eindhovense onderneemster in 2015 dan ook thuis in de top drie van de meest invloedrijke vrouwen in Eindhoven en omstreken.

Sociaal betrokken

Behalve succesvol, vindt Mignot het belangrijk om sociaal en maatschappelijk betrokken te zijn. Zo is zij – in ieder geval tot 2015 – lid van de Henri van Abbe Stichting, een steunfonds op het gebied van kunst en cultuur. Tot 1 april 2013 vervulde zij er de rol van penningmeester.
Die sociale karaktertrek heeft zij, naar eigen zeggen, van haar vader. Die was ‘sociaal, zonder socialist te zijn’. Al in 1985 werd de Mignot-afstudeerprijs in het leven geroepen. Deze werd tot 2007 jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de dies natalis (de geboortedag) van de Technische Universiteit Eindhoven aan de afgestudeerden aan de TU/e met het beste afstudeerwerk. Geld voor deze prijs werd beschikbaar gesteld door Mignot & De Block. In 2008 besloot de toenmalige bestuursvoorzitter echter dat betrokkenheid en sponsoring van Mignot niet meer paste bij de academische achtertrond. Maar Hogeschool Fontys in Eindhoven dacht daar blijkbaar anders over: tijdens een 'Student Startup Festival' begin 2017 mochten studentondernemers van hun plannen nog wel pitchen aan een jury onder leiding van Marianne Mignot.

Behalve directeur van Mignot & De Block is Marianne Mignot volgens de Van Abbe Stichting ooit ook voorzitter geweest van de RvC NV REDE (Economische Ontwikkelingsmaatschappij Regio Eindhoven), bestuurslid van de Ufe (het Universiteitsfonds Eindhoven), bestuurslid van de Stadssociëteit Transmissie en lid van de Raad van Advies van het VSB-fonds afdeling Noord-Brabant. Bij geen van deze organisaties is zij momenteel nog werkzaam.

Kostbare collectie

Dat roken ongezond is en dat daardoor steeds minder mensen roken, weet Mignot natuurlijk ook. “Voor onze bedrijfstak is het niet prettig”, geeft ze toe in het Eindhovens Dagblad. “Maar voor mij als ondernemer komen er altijd nieuwe kansen. Als het bijvoorbeeld voor de concurrentie minder interessant wordt om vloeitjes te maken, ontstaat er een gat in de markt waar ik in kan stappen.”
Vooralsnog weet zij inderdaad goed het hoofd boven water te houden. Voor de Engelse markt maakt Mascotte bijvoorbeeld smallere vloeitjes. Omdat tabak daar duur is, draait men er dunnere sjekkies dan in Nederland.

Mignot loopt nu tegen de 60. Hoe zal zij straks terugkijken op haar winstgevende maar ziekmakende verleden? Zonder spijt, want dat was immers een ‘overboord-gegooide emotie’. Maar dat ze blijkbaar ook geen schuldgevoelens heeft door al die tabaksdoden, is wel merkwaardig.

 

tags:  profiel | vloeipapier | tabaksproducten