line

BAT-directeur Nicandro Durante: miljoenen verdienen aan verslaafden is ethisch verantwoord

woensdag 29 maart 2017

Nicandro Durante is dé directeur van British American Tobacco en mocht daar in 2016 € 8,8 miljoen euro voor op zijn rekening laten bijschrijven. Een verdubbeling van 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wie is deze man die over de hoofden van verslaafde rokers miljoenen incasseert?

Door de webredactie

De Braziliaans-Italiaanse Nicandro Durante (geb. 1956) voert sinds maart 2011 de bedrijfsvoering als CEO van British American Tobacco (BAT), een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld. Hij is een man met een achtergrond in financiën, economie en bedrijfskunde, allemaal bachelors behaald aan de Pontifícia Universidade Católica de São Paulo.
De perfecte man dus om met cijfers en geld te laten werken, om naar plussen en minnen op de betalingsbalans te laten kijken en vooral niet aan de longen van klanten te laten denken, die dankzij de producten van zijn bedrijf verslaafd zijn geraakt.
Durante verdiende volgens de Telegraaf in 2016 het exorbitante bedrag van 8,8 miljoen euro voor zijn werkzaamheden. Een verdubbeling van 50 procent ten opzicht van 2015. Vanaf april 2017 komt daar bovendien nog een salarisverhoging van 1,44 miljoen euro bij.

Successen

Hoewel de sigarettenverkoop in het Westen onder druk is komen te staan door toenemende regelgeving, merkt Durante daar dus weinig van in zijn eigen portemonnee. Maar ach, BAT kan het sowieso missen. Volgens de Telegraaf heeft het bedrijf een marktwaarde van 111 miljard euro op de beurs. Vorig jaar boekte BAT 19,3 miljard euro winst. Dat is een stijging van 4,3 miljard euro ten opzichte van 2015.
Durante presenteert zijn successen in keurige YouTube-video’s. Het woord ‘groei’ blijkt zijn lievelingswoord. Tabaksaandelen doen het goed. Rookverslaafden zullen immers, om aan hun fix te komen, naar de supermarkten en de detailhandel blijven komen om tabaksproducten te kopen. Tachtig procent van de rokers zou willen stoppen, maar de meesten kunnen de verslaving niet weerstaan. Sigaretten zijn niet voor niets net zo verslavend als cocaïne en heroïne: ze zijn door de tabaksindustrie zo ontworpen dat de fix zo optimaal mogelijk de hersens van gebruikers in komt.

Derde Wereld

Terwijl antirookmaatregelen in het Westen een verdere uitbreiding van het aantal jonge rokers proberen tegen te houden, richt de industrie zich meer en meer op de Derde Wereld om daar hun winsten alsnog zeker te stellen.
Het doel van Durante gaat nog veel verder: werelddominantie. Vorig jaar kwam in het nieuws dat BAT uit is op een megafusie met de Amerikaanse tabaksfabrikant Reynolds. Voor het niet mis te verstane bedrag van 49 miljard dollar zal Reynolds worden ingelijfd zodat BAT uitgroeit tot de grootste tabaksproducent ter wereld. Officieel moet die fusie overigens nog bekend gemaakt worden.

Toen president Trump onder andere de sigarettenimport leek te bedreigen om de productie op eigen Amerikaanse bodem te vergroten, liet Durante direct van zich horen. Die bedreiging zou de mogelijke overname van Reynolds in gevaar kunnen brengen.

Carrière

Zoals zoveel tabakslobbyisten die een profiel op deze site hebben gekregen (een dubieuze eer), begon ook Durante al vroeg bij BAT en maakte gestaag carrière. In 1981 begon hij bij Souza Cruz, een dochteronderneming van BAT. In 2008 werd hij Chief Operating Officer om drie jaar later het ultieme opperhoofd te worden.
Durante is getrouwd, heeft twee kinderen, houdt van voetbal en rookt in zijn vrije tijd graag een sigaartje. Tegen The Financial Times zei hij dat hij dat drie à vier keer per week doet, met een glas rode wijn erbij. Eerst rookte hij sigaretten, maar daar stopte hij mee toen hij overging op de sigaren. Soms rookt hij twee weken helemaal niet en dat is helemaal geen probleem voor Durante. “Als ik met sigaren zou willen stoppen, stop ik,” claimt Durante.

Goed nieuws voor de BAT-topper: hij blijkt een van de weinigen die niet echt verslaafd raken, waardoor ze er weinig moeite voor hoeven te doen om te stoppen. Maar dat zit onder zijn vaste klanten echt anders.
In de filosofie van Durante is roken een vrije keuze. Hij gaat daarmee voor het gemak voorbij aan het feit dat er bij een verslaving van vrije keuze geen sprake meer is. Ook al willen mensen stoppen, het lukt hen niet. De verslaving heeft het overgenomen.

Ethisch

Durante tegen The Financial Times: “Ik denk dat we een ethische en verantwoordelijke industrie zijn.”
Een opmerkelijke uitspraak, want is het werkelijk ethisch verantwoord om marketing te richten op jongeren, zorgen dat ze zo vroeg mogelijk verslaafd raken zodat het nóg moeilijker voor hen zal worden om later te stoppen? Is het ethisch verantwoord om jongeren ‘vervangers’ te noemen, zoals gebruikelijk in de tabaksindustrie? Is het ethisch te verantwoorden dat deze jongeren de vaste klanten moeten vervangen die aan de gevolgen van het roken van tabak vroegtijdig overleden zijn, zodat mensen als Durante weer een paar miljoen op hun bankrekening kunnen bijschrijven?

Kinderarbeid, omkoping en chantage

In de productieketen van BAT wordt volgens Humans Rights Watch gebruik gemaakt van kinderarbeid, volgens The Sunday Mail heeft BAT zich schuldig gemaakt aan omkoping en volgens The Observer is BAT schuldig aan chantage. Maar dat alles is volgens Durante dus ethisch verantwoord.

Hoewel Durante zegt het goed te vinden dat er antirookmaatregelen zijn, laat hij vervolgens in een bijzin vallen dat hij zich wel tegen overregulatie zal verweren. Dat valt eenvoudig te lezen als: zo veel mogelijk rechtszaken aanspannen tegen nieuwe antirookmaatregelen die jongeren van roken moeten weerhouden, zodat hij zelf zo lang mogelijk zijn winsten torenhoog kan blijven houden.

tags:  tabaksfabrikanten | tabaksproducten | lobbyist van de maand | lobbyist | BAT | tabakslobby | tabaksindustrie