line

Human Rights Watch: Kinderarbeid op Indonesische tabaksplantages

donderdag 26 mei 2016

Duizenden kinderen werken onder slechte omstandigheden op Indonesische tabaksplantages. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie roept de tabaksindustrie op om te stoppen met kinderarbeid in hun productieketen. Daartoe is ook een petitie opgesteld.
Door de webredactie

Tabaksboeren en de tabaksindustrie buiten kinderen uit door hen op tabaksplantages te laten werken. Sommigen zijn pas acht jaar our. Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘The Harvest is in my Blood’ van Human Rigjhts Watch. De mensenrechtenorganisatie sprak 227 mensen die werkzaam zijn op Indonesische tabaksplantages, waarvan 132 kinderen tussen de acht en zeventien jaar oud. De meesten van hen begonnen op hun twaalfde met werken voor tabaksboeren.

Indonesie is de vijfde producent van tabak, met meer dan 500.000 plantages verspreid over het eilandenrijk (vooral op Java). Ook staan er fabrieken voor tabaksproducten in Indonesië. Er zijn in totaal 13 tabaksfabrikanten die in Indonesie zijn vertegenwoordigd, waaronder multinationals als Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International en Reynolds American.

Hoewel het land strenge regels heeft voor kinderarbeid (jongeren mogen pas vanaf hun 15e werken, of vanaf hun 13e buiten schooltijd), blijken tabaksboeren jonge kinderen op hun plantages rond te hebben lopen.

Nicotinevergiftiging

Deze kinderen werken onder slechte omstandigheden. Sommigen klagen over overgeven, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid na het oogsten van tabaksbladeren. Nicotine wordt namelijk door de huid opgenomen, waardoor kinderen nicotinevergiftiging kunnen oplopen.

Daarbij werken de kinderen in extreme hitte en worden ze blootgesteld aan de pesticiden die op de plantages worden gebruikt. Dat kan de ontwikkeling van kanker bevorderen, of tot onvruchtbaarheid en concentratieproblemen leiden.

Human Rights Watch roept tabaksproducenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Onderzoeker Margaret Wurth: “Tabaksbedrijven zouden niet moeten bijdragen aan de inzet van schadelijke kinderarbeid in hun productieketen.”

U kunt een petitie tekenen bij Sum of Us om de tabaksfabrikanten te manen met kinderarbeid te stoppen. Dat doet u hier.

tags:  human rights watch | petitie | plantage | kinderarbeid | ethiek