line
bas ravell nieuwi-1

Tabakshandelaar Bas Ravelli maakt zich groter dan hij is

Tabakspushers: de mensen

dinsdag 02 april 2019

Vanuit de Verkoopcentrale van Tabaksprodukten Holland B.V. te Nieuw-Vennep wordt allerlei tabak Nederland in- en uitgevoerd. Het bedrijf claimt een “toonaangevende rol in de tabaksindustrie” te spelen. Wie zit er achter deze, verder zo stille, tabakshandelaar?

Door de webredactie

Het is niet meer dan een donkergrijze loods op een bedrijventerrein aan de Pesetaweg 57 te Nieuw-Vennep. Toch speelt de hier gevestigde Verkoopcentrale van Tabaksprodukten Holland B.V. (V.C.T.) volgens haar eigen website een “toonaangevende rol in de tabaksindustrie”.
Het is dat V.C.T. tweemaal een e-mail aan het ministerie van Volksgezondheid stuurde om opheldering te vragen over de invoering van een veiligheids- en identificatiekeurmerk per mei 2019. De Europese Tabaksrichtlijn gebiedt namelijk dat tabaksverpakkingen vanaf die datum herleidbaar zijn, mochten ze uit de productieketen verdwijnen en op de illegale markt terechtkomen (artikel 15 en 16). 
Het ministerie van VWS reageerde op 16 november 2018 op die mail en plaatste die brief op de website van de Rijksoverheid, waar alle contacten met de tabaksindustrie worden gepubliceerd in het kader van transparantie. Zo trad V.C.T. uit de schaduw waarin ze opereert.

Vooraanstaand

Op de website staat dat het doel van V.C.T. is om “hoogwaardige en innovatieve producten te leveren aan volwassen rokers”. Naar eigen zeggen is de Verkoopcentrale een importeur en exporteur van e-sigaretten, rokersbenodigdheden en tabaksproducten. “Wij leveren aan alle tabakgroothandels [sic] en detailhandels van Nederland, waaronder tabak/gemakwinkels [sic], tankstations en supermarkten. Wij leveren niche producten als Djarum kruidnagelsigaretten, Karelia Slims sigaretten en Braniff filter cigarillos. Daarnaast zijn wij ook een vooraanstaand distributeur van e-sigaretten in Nederland met het merk ‘XEO’.” En dat doet V.C.T. al meer dan veertig jaar.
Volgens de Kamer van Koophandel bestaat V.C.T. al sinds 1972, heeft het zich in 1983 in het register ingeschreven en is het niet alleen een groothandel, maar vervaardigt het ook zelf tabaksproducten. Op de website staat dat de directeur Bas Ravelli heet. In de Kamer van Koophandel houdt hij zich achter een berg bv’s schuil. Daar is de enig aandeelhouder van de V.C.T., namelijk The Tobacco Satisfaction Alliance B.V., gevestigd in datzelfde grijze bedrijfspand. De enige bestuurder van die bv is dan weer de Spala Holding B.V. met als bestuurder, daar is hij dan, Sebastiaan Pierre (Bas) Ravelli.

De grootste

Ravelli heeft volgens zijn LinkedIn-pagina een master in Business Economics behaald aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op diezelfde pagina claimt hij dat V.C.T. “de grootste onafhankelijke importeur van tabaksproducten en accessoires in de Beneluxlanden” is.
Een opmerkelijke claim. Een van de bekendste groothandels is Lekkerland Nederland B.V., waar volgens de Kamer van Koophandel 860 mensen werken. Ter vergelijking: bij V.C.T. werken er zestien. V.C.T. is ook niet aangesloten bij TZN, de brancheorganisatie voor tabaks- en zoetwarengroothandels.
Daardoor lijkt het alsof Ravelli vooral hoog van de toren blaast over hoe belangrijk zijn centrale is, terwijl er veel grotere groothandels in Nederland en de Benelux opereren. Desalniettemin heeft de verkoop van ziekmakende en dodelijke tabaksproducten Ravelli geen windeieren gelegd.

Vader en zoon

Ravelli heeft de tabaksverkoop vermoedelijk met de paplepel ingegoten gekregen. Op hetzelfde adres in Nieuw-Vennep is namelijk nog een bv gevestigd waarmee voedings- en genotsmiddelen waaronder tabak worden verhandeld, de Impex Cruquius B.V., V.C.T. Distributions. En daar gaat dan weer een bv achter schuil die Honeymed Natural Products B.V. heet en die uiteindelijk in handen blijkt te zijn van de A.J.B. Ravelli B.V., vernoemd naar de enige aandeelhouder: Alphons Johannes Bernardus Ravelli. Gezien zijn leeftijd, vermoedelijk de vader van Bas. Alphons en Bas runnen samen De Jaegher Tobacco, een tabaksgroothandel met een kantoor in Brussel.
TabakNee stuurde Bas Ravelli een e-mail om erachter te komen wat V.C.T. precies zelf maakt, waarom V.C.T. claimt de grootste onafhankelijke importeur van tabaksproducten en -accessoires in de Benelux te zijn, wat de familieband tussen Bas en Alphons precies is, waarom V.C.T. niet aangesloten is bij brancheorganisatie TZN. Maar antwoorden bleven uit. Niet geheel onverwacht: V.C.T. opereert het liefst in de schaduw.

tags:  Europese tabaksrichtlijn | tabakshandelaar | lobbyist van de maand | tabakslobby