line

Profiel: ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool wil kinderen redden, maar belegt in tabak

vrijdag 13 mei 2016

Corien Wortmann-Kool is voorzitter van pensioenfonds ABP en belegt in die hoedanigheid pensioengelden in tabak. Een van haar vele bijbanen blijkt ook het voorzitterschap van stichting Save the Children te zijn. Laat kinderen nou net dé targets van de tabaksindustrie zijn. Een profiel.
Door de webredactie

Als Corien Wortmann-Kool in januari 2015 aantreedt als bestuursvoorzitter van het pensioenfonds ABP, waar politieke zwaargewichten zoals Bert de Vries, Elco Brinkman (die jarenlang tabakslobbyist voor Philip Morris is geweest) en Ed Nijpels haar voor gingen, wordt ze meteen nummer 35 en “de sterkste stijger” van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Niet voor niets kiest het ABP voor zwaargewicht Wortmann, al jarenlang een van de machtigste vrouwen in Brussel, met rechtstreeks toegang tot – om maar iemand te noemen – Angela Merkel.

Corien Kool (1959) groeit op in de Alblasserwaard waar kerkgang eerder regel dan uitzondering is. Haar vader is makelaar en wethouder voor de ChristenUnie. Kool volgt een opleiding voor verpleegkundige en switcht vervolgens naar politicologie aan de Vrije Universiteit. Ze runt, samen met haar man Marc Wortmann, diens familiebedrijf in damesmode in Baarn en Soest. Eind jaren tachtig worden zij en haar echtgenoot politiek actief voor het CDA. Hij als lid van Provinciale Staten, zij als gemeenteraadslid in Zeist. Ze gaat ook werken op het ministerie van Verkeer en Waterstaat waar ze het schopt tot plaatsvervangend directeur Transport en Infrastructuur.

Ze is ook jarenlang actief als CDA-bestuurslid en in 2004 wordt ze gekozen als lid van het Europese parlement. Daar rijst haar ster snel. Al in 2007 wordt ze vicevoorzitter van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie van het Europese Parlement. Tot op de dag van vandaag is ze vicevoorzitter van de EVP, een functie die ze koestert. Het geeft haar toegang tot alle belangrijke Europese politici van conservatieve en christendemocratische huize.

Kluitjesvoetbal

Terwijl haar (Nederlandse) collega’s “kluitjesvoetbal spelen in de burgerrechtencommissie” (het Financieele Dagblad 4 juli 2014) kiest Wortmann voor de zware commissies Economie en Financiën en voor Transport. Tegenwoordig is het vechten om in dergelijke commissies benoemd te worden maar dat was destijds wel anders. Ze ontpopt zich als een ware verdedigster van de Nederlandse vervoerssector. Dreigende accijnsverhogingen, normering van uitstoot van vervuilende dieselbrandstof? Wortmann, tevens lid van de raad van commissarissen van Mercedes-Benz Nederland én van de autolobbyclub RAI staat haar mannetje. Ze is trouwens net op tijd weg uit Brussel als dieselgate losbreekt, het schandaal rond de (gemanipuleerde) uitstoot van dieselmotoren van Volkswagen. Hans van Baalen, haar opvolger bij Mercedes-Benz en bij de RAI, ziet zich genoodzaakt om de twee bijbanen (opbrengst 12.000 euro per jaar) haastig op te geven.

Wortmann zit ook vooraan als het gaat om de herstructurering van de financiële sector. Daaraan dankt ze haar benoeming bij ABP. Ze heeft in Brussel – met succes - steeds een uitzondering weten te bepleiten voor de financiële dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen ten opzichte van ( commerciële) verzekeringsmaatschappijen. Om vergelijkbare redenen is ze ook commissaris geworden bij levensverzekeraar Aegon. Het ABP (salaris 100.000 euro) is “maar” een parttimebaan, ze mag er meerdere bijbanen op nahouden.

Bij haar aantreden liet het ABP trots weten dat het beleggingsbeleid van een van de grootste beleggers ter wereld “op de schop ging”. Het zou, in lijn met de verlangens van de deelnemers, “duurzaam” worden. Voorlopig lijken dat vooral praatjes voor de vaak. Het investeren in fossiele brandstoffen en kernwapens gaat gewoon door en in een gesprek met TabakNee naar investeringen in de (dodelijke) tabaksindustrie kwam er óók een negatief antwoord. De opbrengst van aandelen tabak zou nodig zijn voor het rendement van ABP.

Save the Children

Op de vraag van het Financieele Dagblad naar haar “droomweekend” vertelde ze dat ze naar Californië zou vliegen om daar wijn te gaan proeven, lekker te eten én in San Diego bij Cesar’s Cigar en Spirit Lounge de “lievelingssigaren” van Marc haar man te gaan aanschaffen (FD, 5 december 2015). Dat voorspelt natuurlijk niet veel goeds.

We zien nog wel één lichtpuntje: Wortmann is ook voorzitter van Save the Children Nederland. Als ze daar nou eens echt werk van maakt? Dat zou zo maar, op termijn, 20.000 levens per jaar kunnen schelen, alleen al in Nederland. Laat staan in Aziatische landen of in Afrika waar miljoenen kinderen door de tabaksindustrie verslaafd worden gemaakt aan het roken van sigaretten. Doe er wat aan mevrouw Wortmann, als kinderen u werkelijk ter harte gaan! Ook in Nederland!

tags:  tabaksinvestering | investering | aandelen | ABP, pensioenfondsen