line
albert sanchez-1

PMI’s man in Nederland Albert Sánchez gaat voor de tabaksspeciaalzaak

Tabakspushers: de mensen

woensdag 03 april 2024

Albert Sánchez, voorheen strateeg van Philip Morris in Lausanne, is de nieuwe countrymanager voor Nederland van de tabaksfirma. Hier stimuleert hij de opening van tabaksspeciaalzaken naast supermarkten om er reclame te kunnen maken voor PMI’s alternatieve rookwaar.

Door de webredactie

Als het aan Albert Sánchez ligt, sinds september vorig jaar de countrymanager voor Nederland van Philip Morris International (PMI), dan stapt elke roker linea recta over van de sigaret op hun alternatieve tabaksproduct. Dat zei hij althans recent tegen Distrifood in een interview, waarin hij beweert dat er wetenschappelijke consensus zou zijn dat alternatieve rookwaren minder ongezond zijn dan sigaretten. “Als het aan ons ligt, gaan rokers zo snel mogelijk over naar dit soort alternatieven”, citeert het supermarktvakblad PMI’s vertegenwoordiger in Nederland.

Daarom zegt Sánchez blij te zijn dat de tabaksverkoop zich verplaatst van supermarkten naar tabaksspeciaalzaken, want in de supermarkten kan PMI geen reclame maken voor zijn nicotine-alternatieven en in speciaalzaken wel. Vandaar dat PMI, zoals Distrifood onlangs onthulde, supermarkteigenaren financieel en organisatorisch ondersteunt bij het openen van aparte tabakszaken naast hun supermarkten.

15 jaar in zaken

Sánchez is als countrymanager in Nederland de opvolger van Kevin Van Boven, die sinds december verantwoordelijk is voor de strategie en programma-uitrol (program delivery) van PMI in Zuidoost-Europa. Sánchez is geboren in Barcelona en studeerde volgens zijn LinkedIn-profiel Industrial Engineering aan de Universitat Ramon Llull, was visiting student aan het Massachusetts Institute of Technology, werkte bij vanaf 2010 bij KPMG (een grote tabaksvriend) en daarna bij Unilever als consultant en manager. Via GB Foods (onder andere Grand’Italia), waar hij verantwoordelijk was voor de financiële groei van het bedrijf, startte hij in 2019 als strateeg bij Philip Morris International in Lausanne, Zwitserland. Van mei tot september vorig jaar was hij daar directeur strategie voor de Europese regio.

Displayban maakte reclame onmogelijk

Sánchez zegt het dus een goed idee te vinden dat supermarkten stoppen met de verkoop van tabaksproducten, omdat rookwaren daar aan het oog van de bezoeker onttrokken worden en de tabaksfirma er geen promoties mag organiseren. Tabaksspeciaalzaken zijn volgens hem een veel betere optie om de alternatieven te promoten. Sánchez: “Daar kunnen we rokers uitleggen dat het een echt tabaksproduct is, maar zonder veel van de nadelen die aan sigaretten kleven.”

Dat is een uitspraak om even nader onder de loep te nemen. De Iqos is inderdaad een echt tabaksproduct, waarin de tabak niet wordt verbrand, maar wordt verhit. Volgens PMI maakt dat het verschil. Maar uit onderzoek is gebleken dat de Iqos ook gewoon rook produceert én schadelijk voor de gezondheid is. In een recente factsheet over verhitte tabak concludeert het Trimbos-instituut bovendien dat bij deze producten wel degelijk sprake is van verbranding, zij het onvolledige verbranding. Het instituut constateert dat er kankerverwekkende stoffen in de emissies van verhitte-tabaksproducten zitten en ook dat de producten vaak door elkaar worden gebruikt met sigaretten.

Nieuwe tabakswinkels krijgen financiële PMI-steun

Wat Sánchez onvermeld laat is dat PMI, net als andere tabaksbedrijven, met de als ‘minder schadelijk’ aangeprezen alternatieve nicotineproducten (e-sigaretten, verhitte tabak, nicotinezakjes) zo veel mogelijk mensen aan de nicotine verslaafd wil houden. PMI was de eerste om een rookgordijn op te trekken door in zijn bedrijfsverhaal de rookvrije wereld te omarmen. Dat nobele streven laat onverlet dat nicotineverslaving het businessmodel blijft en dat PMI stelselmatig naar wegen zoekt om zijn verslavende producten aan de man te brengen.

Daarom stimuleert PMI de opening van nieuwe tabakswinkels, waar Sánchez in het Distrifood-interview niet te veel over kwijt wilde: “We gaan zeker in gesprek met ondernemers, maar details daarover kan ik niet geven. Dat is concurrentiegevoelige informatie. Maar ik kan zeggen dat we een constructieve relatie hebben met alle partijen in de keten. Als ondernemers plannen hebben, is er een dialoog mogelijk en ik ben er zeker van dat het meestal positieve discussies zullen zijn.”

Dat hoeft niet te verbazen, want Distrifood hoorde van verschillende ondernemers dat PMI de inrichting van nieuwe zaken voor zijn rekening neemt en bovendien aan aantal jaren een medewerker in de winkel zet die klanten kan informeren over de nicotine-alternatieven. Het zou zomaar kunnen dat countrymanager Sánchez supermarkteigenaren met zo’n aanbod ook op ideeën brengt.

Man van de wet

Zo ondermijnt PMI actief het overheidsbeleid dat erop is gericht om het aantal verkooppunten voor tabak te verminderen. Per 1 juli moet de tabaksverkoop uit supermarkten verdwijnen en al dan niet gestimuleerd door de grote tabaksfirma’s en -distributeurs openen supermarkteigenaren aparte tabakswinkels (zie onze lijst Nieuwe verkooppunten van tabak).

Sánchez vindt ondertussen dat we niet moeten overdrijven: “Er verdwijnen duizenden verkooppunten en het aantal tabakswinkels groeit maar met enkele tientallen. Dat staat op geen enkele manier in verhouding tot elkaar. Nederland heeft geen vergunningsstelsel, dus het staat ondernemers vrij zo’n winkel te openen.” Waaruit blijkt dat Sánchez als een echte tabaksman niet naar de geest, maar slechts naar de letter van de wet kijkt.

tags:  nicotineverslaving | IQOS | Trimbos | tabakslobby | tabaksspeciaalzaak | supermarkt | heatstick | PMI | tabakspushers