line
nieuwe tabakswinkels naast supermarkt-5

Nieuwe verkooppunten van tabak

Dossier: Verkooppunten

maandag 12 februari 2024

Met het openen van aparte tabakszaken, vaak naast of in de buurt van supermarkten, spelen ondernemers in op het aanstaande verkoopverbod van tabak voor supermarkten dat op 1 juli 2024 in moet gaan. Onderstaande lijst geeft een overzicht van nieuwe tabaksverkooppunten die sinds 2021 zijn geopend door supermarkteigenaren of door ondernemers die nieuwe tabakszaken openen in de nabijheid van supermarkten. De lijst is op 1 september 2023 bijgewerkt.

De gegevens op deze lijst zijn gebaseerd op onderzoek met behulp van de websites Bedrijvenmonitor en Company.info, die gebruikmaken van data van de Kamer van Koophandel. Daarnaast biedt de website met officiële bekendmakingen van de overheid informatie over vergunningaanvragen voor verbouwingen van winkelruimtes, waarbij de nieuwe bestemming wordt vermeld. Gegevens uit deze bronnen zijn gecombineerd met Google Maps en berichten op sociale media en in de lokale en vakpers.

2021

3 februari, Tholen / Primera

Jurgen Stroot, franchise-ondernemer van Albert Heijn in Tholen, gaat nu ook een Gall &Gall en een Primera uitbaten, meldt de Internetbode. Beide winkels zijn schuin tegenover de Albert Heijn gevestigd.

1 augustus, Den Haag / tabakszaak

Alan Rauf, eigenaar van Titanic Supermarkt & Slijterij, De la Reyweg 665 in Den Haag, vestigt ernaast, op nummer 667, Titanic Tabakshop.

30 augustus, Delft / Tabac & Gifts

Eigenaar Marinus van Beelen van Coop Hof van Delft, Hof van Delftlaan 69, opent een paar deuren verder Tabac & Gifts Hof van Delft, op nummer 85.

31 augustus, Almelo / Primera

Plus-ondernemers Herman en Hendrika van Limbeek beginnen naast hun winkel op Bornsestraat 48 een Primera op nummer 46, ingeschreven bij de KvK op 7 september.

1 september, Krimpen a/d IJssel / Vivant

Het echtpaar Ekiz, eigenaar van Vivant Picassopassage in Capelle a/d IJssel, opent een tweede vestiging in winkelcentrum De Korf in Krimpen a/d IJssel, naast Jumbo de Korf van franchiser Arnold de Jongste

17 september, Rotterdam / Cigo

Ondernemer Erkan Dogan opent een Cigo op de Nieuwe Binnenweg 284 in Rotterdam naast een Albert Heijn-vestiging (geen franchise).

29 september, Rotterdam / Primera

Ondernemer Canan Çetinkaya schrijft op 29 september drie tabakswinkels in bij het handelsregister: Primera Lombardijen, Primera Overschie en Tabak and More. De eerste is gevestigd aan de Spinozaweg 281, naast Jumbo Drenkelford. De tweede op de Burgemeester Baumannlaan 191 naast de Plus-supermarkt van Richard de Zoete. De Tabak and More is gevestigd op Taanderijstraat 11 in Vlaardingen, in een industriegebied met vooral garages.

3 november, Rotterdam / tabakszaak

Mehmet Korkmaz, eigenaar van de Cigo in winkelcentrum Keizerswaard (op nummer 101) schrijft een tweede tabakszaak onder de naam Four B in op nummer 4 in hetzelfde winkelcentrum, schuin tegenover Albert Heijn (geen franchise). Korkmaz schrijft op dezelfde dag Cigo Palenstein in Zoetermeer in, die in juni 2022 de deuren opent.

8 november, Amsterdam / tabakszaak

Tegenover het winkelcentrum Plein ’40-’45 in Amsterdam met een Jumbo en een Dirk van den Broek begint Özcan Dargiç, eigenaar van een tabakszaak in Den Haag, een tweede tabakszaak.

12 november, Apeldoorn / Tabakorie

Eigenaar Simon Koetsier van Plus Koetsier op het Musketiersveld 115 in Apeldoorn richt op 12 november Tabakorie Koetsier op, gevestigd op hetzelfde adres.

december, Amsterdam / Primera

Jeffrey van Vuure, Bobbie van Etten en Jasper van Hal openen samen een Primera in het Amsterdamse winkelcentrum Plein ’40-’45. Jeffrey’s opa en vader hadden al en Primera op de Burgemeester De Vlugtlaan, die in 2004 sloot. De eigenaren exploiteren al twee Primera’s op het Osdorpplein. De nieuwe winkel biedt de ondernemers perspectieven: vier supermarkten op Plein ’40-’45 mogen vanaf juli 2024 geen tabak meer verkopen. Primera wordt dan dé tabaksspeciaalzaak van Plein ’40-’45, vertellen de eigenaren Rodi.nl.

1 december, Breda / tabakszaak

Op Bisschopshoeve 22 in Breda opent Dahim Taha, eigenaar van tabakszaak Youplaza in dezelfde stad een tweede zaak, Youplaza Heusdenhout, direct naast Albert Heijn (geen franchise) op Bisschopshoeve 30.

2 december, Haarlem / tabakszaak

Pal naast de Vomar Voordeelmarkt op Belgiëlaan 45 in Haarlem begint eigenaar Samiyah Lamara van een tabakswinkel in Utrecht een tweede zaak, Tabaksshop Europa op Belgiëlaan 55.

6 december, Nieuwegein / Tabak en gemak

Christiaan van Loon, eigenaar van Plus van Loon in het Nedereind-winkelcentrum in Nieuwegein schrijft op 6 december Tabak en Gemak Nieuwegein in in hetzelfde winkelcentrum.

9 december, Loosdrecht / Tabac & Gifts

Op 9 december opent eigenaar Dennis Lankreijer van Albert Heijn Loosdrecht (Oud-Loosdrechtsedijk 182) samen met Arnoudina Barones van Slingelandt de winkel Tabac & Gifts Loosdrecht aan de Oud Loosdrechtsedijk 186, direct naast de Albert Heijn. 

2022

1 januari, Eibergen / Tabakorie

Plus-ondernemers Johanna Harmsen en Marcus Koenders openen een aparte tabaksspeciaalzaak. “Wij zijn echt niet voor roken”, zeggen ze tegen dagblad De Stentor, “maar dit heeft ook te maken met de leefbaarheid van een dorp. Die komt steeds meer in het geding, omdat allerlei voorzieningen verdwijnen.”

13 januari, Zwijndrecht / Primera

Naast een Albert Heijn (geen franchise) opent Nafiye Arslan Primera Oudeland.

3 maart, Schildwolde / Readshop

Ondernemersfamilie Spithoff, die al jaren een Plus-supermarkt in Schildwolde runt, opent een nieuwe combinatiewinkel DA-ReadShop. “Toen eind vorig jaar de drogisterij van de buurvrouw te koop kwam, aarzelden ze geen moment. Er werd contact gelegd met DA en van daaruit met ReadShop”, aldus Franchise+.

19 maart, Zutphen / Primera

In de wijk Leesten in Zutphen is een nieuwe Primera geopend op de Rudolf Steinerlaan 51. De winkel is eigendom van Jelke Bouma, die ook eigenaar is van de naastgelegen Jumbo op nummer 47.

28 maart, Sleeuwijk / Bruna

Bruna (Nieuwe Es 67) is overgegaan in handen van ondernemersfamilie Van Vuuren, tevens eigenaar van de Albert Heijn er schuin tegenover.

1 april, Stadskanaal / Giftclub

Jumbo Sloot van Froukje Mulder in Stadskanaal opende een Giftclub. In een advertorial in NSO Retail Magazine van november 2022 stelt Mulder: “Voor de traffic heb ik de tabaksklanten nodig, anders gaan ze hun sigaretten elders kopen en doen ze daar ook meteen de dagelijkse boodschappen.” En: “Mijn tabaksomzet is wekelijks tussen de 28.000 en 30.000 euro, dat is 8 à 9 procent van de totale winkelomzet. Dat gooi je niet zomaar even aan de kant.”

april, Naarden / SPOT

Robina Bos nam eind maart de Plus-supermarkt van haar ouders over en heropende de zaak na een korte verbouwing terwijl ze tegelijk aan de overkant een tabakszaak onder de SPOT-formule opende. Tijdens haar Plus Aspirant-opleiding kwamen het onderwerp tabak en de naderende wetswijzigingen ter sprake, vertelde Bos aan LevensmiddelenKrant. “We hebben het er veel over gehad en ook met mijn ouders sprak ik daarover. Een groot deel van onze klanten koopt tabak en bovendien zitten we in een afgesloten buurt van Naarden. Dan is het des te belangrijker om alle faciliteiten in huis te hebben. Om in te spelen op die wetswijzigingen hebben we een pand aan de overkant van de winkel gekocht en daar een tabaksspeciaalzaak van gemaakt. Het bevalt goed en het zorgt voor minder verstoringen in de supermarkt. Niet na het afrekenen nog langs de servicebalie voor tabak. Bij Spot loop je naar binnen en sta je ook weer zo buiten.”

14 april, Landgraaf / Readshop

Nieuwe Readshop in winkelcentrum Waubach, Landgraaf, opende zijn deuren. De winkel wordt gerund door Peter en Cindy Wetzels, tevens eigenaren van de nabijgelegen Plus-supermarkt.

april/mei, Eindhoven / Giftclub

Giftclub Cigo, Hoogstraat 113, Eindhoven (ingeschreven in KvK op 15 juni 2021) opent naast Albert Heijn, Hoogstraat 110 (geen franchise). Eigenaar van Giftclub is Irina Özkara-Tsoy.

mei, Kampen / Primera

Coop-ondernemer Tim Veldhuis in Kampen opent in de Jan van Arkelstraat een Primera tegenover zijn CoopCompact. Het is zijn tweede Primera-winkel. Die moet voor traffic blijven zorgen als hij in zijn Coop straks geen tabak meer verkoopt, vertelt hij aan Distrifood. Hij ziet toekomst in de tabaks- en gemaksformule, want na de zomer opent hij een derde Primera-vestiging.

20 mei, Zoetermeer / Cigo

Ondernemer Mehmet Korkmaz, eigenaar van meer tabakszaken, opent Cigo Palenstein aan het Schepenenveld in Zoetermeer, tegenover een Aldi en een Dirk van den Broek.

20 juni, Lochem / tabakszaak

Plus-eigenaren Johan en Anja Cornelis van de Plus aan de Albert Hahnweg 97 in Lochem openen op Albert Hahnweg 91 een eigen tabakswinkel, Lochem Tabak.

juli, Stompetoren / Primera

In de Dekamarkt in het Noord-Hollandse Stompetoren is deze maand een Primera geopend, bericht LevensmiddelenKrant. Het is een pilotproject van de twee formules om klanten meer service te kunnen bieden.

12 juli, Hoensbroek / Giftshop

Op 12 juli schrijven eigenaren Danny en Petra Rosenboom van Plus Danny Rosenboom, Gebrookerplein 22 in Hoensbroek op hun woonadres Giftshop Gebrookje in. Die winkel moet nog geopend worden.

18 juli, Groningen / tabaksspeciaalzaak

De webwinkel Roken.nl opende eerder deze maand een tweede fysieke winkel. Aan de winkel in Emmen, die sinds 2018 bestaat, voegde het bedrijf een filiaal in Groningen toe op het Akerkhof, meldt het Dagblad van het Noorden. Zie ook het artikel ‘Webwinkels en supermarkten openen nieuwe tabakszaken’. In januari 2024 blijkt deze zaak te zijn overgenomen door de Van Vuure Groep van Jeffrey van Vuure. Te oordelen naar de vormgeving van signing op de gevel en de raambestickering op een foto in het Dagblad van het Noorden is ook deze winkel met hulp van Philip Morris International opgezet.

26 juli, Deventer / tabakszaak

Eigenaresse Johanna Hoffman-Kwappert van Plus Hoffman, Zwaluwenburg 41 in Deventer opent met dochter Manuelle een eigen tabakszaak op hetzelfde adres.

augustus, Noordwolde / Primera

Hasker en Inez de Jong, Jumbo-eigenaren in Noordwolde, Industriestraat 18, openen naast de supermarkt in de Meule Passage een Primera (ingeschreven op 23 juli 2021 als Paperstore and More BV, Manauplein 20).

1 augustus, Mierlo / Bruna

Op maandag 1 augustus is de Bruna in Mierlo overgenomen door Plus Supermarkt ondernemers Wim en Mirjam van Doornmalen, schrijft LevensmiddelenKrant. “Maar we blijven ook bij Plus tabak verkopen zolang het nog mag”, vertelt Van Kessel. “Bruna was een eigen filiaal en zit op een toplocatie. Naast de Plus-supermarkt maar precies op de hoek van twee winkelstraten en een plein.”

1 augustus, Leeuwarden / Primera

In winkelcentrum Bilgaard in Leeuwarden met een Albert Heijn (geen franchise) en een ALDI opent H.F. van Wicheren-Joostema een Primera.

1 augustus, Schiedam / Cigo Giftclub

Aan Foodclicks vertelt Convenience Concept-directeur Gerrit van Oosten over de nieuwe Cigo Giftclub Flagshipstore in winkelcentrum Hof van Spaland in Schiedam. “Deze winkel nodigt je uit om even lekker te gaan rondsnuffelen en voelt als een échte authentieke cadeauwinkel.” De winkel waar ook tabak wordt verkocht deelt het winkelcentrum met een Albert Heijn (geen franchise).

31 augustus, Haarlem / Primera

Opening Primera Planetenlaan te Haarlem. De tweede Primera-winkel van DekaMarkt.

1 september, Heeswijk Dinther / Cigo

Tegenover de Jumbo aan de St. Servatiusstraat in Heeswijk Dinther openen Johannes Klink en Robertus Struik een Cigo PaperPoint.

8 september, Nootdorp / Bruna

Bruna-eigenaar Jeroen Koers van Bruna in Pijnacker opent een tweede vestiging in Nootdorp op Lange Baan 22, in een winkelcentrum met een Albert Heijn (geen franchise) en een Jumbo van franchisers Erwin en Anna Steendam.

23 september, Delft / Primera

Opening Primera Bomenwijk te Delft (Elzenlaan 8, ingeschreven 20 juni 2022). De winkel in een buurtwinkelcentrum is eigendom van Richard Schinkel, tevens eigenaar van Plus Schinkel in hetzelfde winkelcentrum.

24 september, Kampen / Primera

Opening Primera Kampen Stationskwartier. De derde Primera winkel van Coop-ondernemer Tim Veldhuis in Kampen. In het wijkwinkelcentrum zijn ook een Albert Heijn en een Aldi gevestigd.

29 september, Hillegom / Giftclub

Giftclub Van Beest, Vennipperhof 1 in Hillegom opent de deuren (ingeschreven 17 maart 2022). De winkel is eigendom van Ferry van Beest, tevens eigenaar van Jumbo Van Beest, Jonkheer Mockkade 6, een straat verderop.

13 oktober, Rotterdam / Cigo

Op Benthuizerstraat 64 B in Rotterdam opent Cigo Benthuizer, niet ver van Albert Heijn (geen franchise) op Benthuizerstraat 54.

15 oktober, Hoevelaken / Primera

Jaap van Leeuwen en Cilia van der Horst, eigenaren van Primera Nijkerk, openen een tweede Primera (11 augustus 2022 ingeschreven) in Hoevelaken, Brink 6, vlak bij Albert Heijn op Kantemarsweg 10 (geen franchise) en Jumbo Van Altena, Westerdorpstraat 23.

20 oktober, Soesterberg / tabaksspeciaalzaak

Eigenaar van de Plus-supermarkt in Soesterberg, Gerard van Soest, opent naast de winkel een aparte tabakszaak, Rookwarenspeciaalzaak Soesterberg. “Deze speciaalzaak biedt ons de mogelijkheid om onze klanten ook in de toekomst te bedienen en zo het hele mandje voor de klant beschikbaar te hebben”, vertellen de eigenaar en zijn manager aan Foodclicks. “Bovendien stelt de nieuwe zaak ons in staat om volwassen rokers goed te informeren over rookvrije alternatieven.” De tabakszaak is zo groot dat klanten er met hun winkelwagen naar binnen kunnen.

22 oktober, Amersfoort / Primera

Opening Primera Nieuwland in het gelijknamige winkelcentrum te Amersfoort. Eigenaar Joost den Blanken is ook eigenaar van de Jumbo in het winkelcentrum.

27 oktober, Zevenbergen / Primera

Aan de Molenstraat 2b opent Youk Tak een Primera-vestiging, schuin tegenover Albert Heijn (geen franchise).

7 november, Cuijk / SPOT Cuijk

Joop Bosmans, eigenaar van Jumbo Supermarkt, Lavendel 382 in Cuijk, begint een SPOT tabaksshop op Lavendel 382a.

11 november, ’s-Gravenzande / Primera

Tegenover een Jumbo (geen franchise) aan de Graaf Willem II straat in ’s-Gravenzande opent ondernemer Duyar Recep een Primera-winkel.

24 november, Krimpen a/d IJssel / Giftclub

Jumbo Ernst Dijkman in Winkelcentrum De Olm in Krimpen a/d IJssel opent een Giftclub ernaast.

26 november, Wormerveer / Primera

Opening van de Primera in DekaMarkt-filiaal Wormerveer, de derde Primera-winkel in de pilot van DekaMarkt en de tabaks- en gemaksformule.

november, Stompwijk / aparte tabaksshop

In Stompwijk, een dorp in de buurt van Zoetermeer, liet Coop-ondernemer Robert Pruijssers zijn supermarkt verbouwen om verder te gaan onder de vlag van Boon Food Group. “Wij hebben geprobeerd een winkel neer te zetten waar alles te koop is”, zegt Eric Brosius, manager acquisitie bij Boon Food Group, tegen Levensmiddelenkrant. “Met het oog op de toekomst hebben we daarom ook een ruimte met eigen ingang, die over enige tijd omgebouwd kan worden tot tabaksshop.”

2 december, Gouda / Giftclub

Plus-eigenaar Remco van Ee, Plus Van Ee, Constantijn Huygensstraat 110, Gouda opent Giftclub Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 114. (inschrijving KvK 8 augustus 2022).

7 december, Elim / tabaksshop

Op 7 december ingeschreven: Huisman Rookwaren op Carstensdijk 164, Elim door Gert Huisman, eigenaar van Plus Huisman op hetzelfde adres.

15 december, Steenwijk / Tabakszaak

Bert Vis, eigenaar van de Jumbo, Steenwijkerdiep 61 in Steenwijk, registreert op 15 december Tabaksspeciaalzaak De Kapsalon, op Gedempte Turfhaven 14A, Steenwijk. Dat is naast de achterkant van de supermarkt, waar een kapsalon is gevestigd.

17 december, Almere / Tabak & Gifts

Plus De Greef opende een ‘toekomstgerichte tabakszaak’ in Almere. Eigenaar Ed de Greef vertelt aan Foodclicks dat met een nieuw assortiment rookvrije producten het team van Tabak & Gifts (ingeschreven bij KvK op 22-12-2021) nu klaarstaat om volwassen rokers goed te informeren over alternatieven. Een win-winsituatie: “Klanten in de supermarkt worden sneller geholpen en volwassen rokers kunnen in de tabaksspeciaalzaak niet alleen snel worden geholpen, maar ook terecht voor informatie over rookvrije alternatieven die een betere keuze zijn dan het doorroken van sigaretten of shag.”

23 december, Laren (Gld) / tabakswinkel

Plus Beuzel, Holterweg 10 in Laren (Gld) van Teunis Beuzel en Albertha ten Have schrijft een tabakswinkel, Beuzel Tabak, in op hetzelfde adres.

23 december, Mijnsheerenland / tabakswinkel

Eigenaren Chris en Monique Bogaerts van Plus Scharendijke, Boutlaan 1b, Scharendijke schrijven tabakswinkel Mikado Scharendijke in op 23 december. Op zelfde dag is het nieuwe HaMoBo Holding ingeschreven, beide op een woonadres in De Schijf. Het blijkt te gaan om een gecombineerde DA-Readshop-winkel op Boutlaan 1c.

2023

januari

100ste AH to go geopend. Lees meer op TabakNee.

januari, Hilversum / ReadShop

Opening van ReadShop Hilversumse Meent door Albert Heijn-ondernemers Gijs en Ingrid van Rijn.

februari, Den Haag / Giftclub

De Facebook-pagina van Jumbo Mieremet in Winkelcentrum Leyenburg in Den Haag meldt dat de supermarkt nog even gesloten is, maar de Giftclub Leyenburg inmiddels geopend is.

februari, Nijverdal / ReadShop

Na een verbouwing van drie weken heropende in Nijverdal de combinatiewinkel DA-ReadShop van Léon en Marloes Haanstra. De heropening was tegelijkertijd met de heropening van de van Coop naar Plus omgebouwde supermarkt.

2 februari, Dalfsen / tabaksshop

Vers Supermarkt Dirk Wennemars, J. Schaapmanstraat 12, Dalfsen schrijft op 2 februari Dirks Sigaren en Tabakshuis in op J. Schaapmanstraat 12A.

24 februari, Spijkenisse / Primera

Tegenover de Jumbo (geen franchise) aan Vlinderveen 436 opent een Primera.

28 februari, Bergentheim / tabakszaak

Carl Alfring, eigenaar van Plus supermarkt op Dr. J.H.C. Bastingplein 18 in Bergentheim schrijft op 28 februari Alfring Shop in de categorie Winkels in tabaksproducten in op Bastingplein 6.

1 maart, Utrecht / tabakszaak

Eigenaar Nijhuis van de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein in Utrecht doet aanvraag bij de gemeente om een deel van het magazijn aan de achterzijde van de winkel in de Oudemansstraat te verbouwen tot tabakszaak. Uit de op 1 maart gepubliceerde aanvraag: “i.v.m. nieuwe richtlijnen wil de eigenaar van de Albert Heijn een apart verkooppunt van tabakswaren realiseren in een gedeelte van het magazijn.”

3 maart, Eindhoven / tabakszaak

Op 3 maart bij KvK ingeschreven op Boschdijk 289A: COBV B.V. in de branche Winkels in tabakszaken, door eigenaar ZIZ Holding van Johannes Zwijsen, naast Jumbo Boschdijk op Boschdijk 289, eigendom van Zwijsen B.V. op zelfde adres.

8 maart, Bennebroek / Tabakszaak

Familie Zwetsloot is eigenaar van Albert Heijn aan de Schoollaan 21-30 in Bennebroek. De gemeente publiceerde een vergunningaanvraag voor wijziging van de gevel aan de overkant, Schoollaan 24a op 20-2-2023. Kennelijk voor tabaksspeciaalzaak SpecialZ B.V., op 3 maart 2023 ingeschreven bij de KvK. Op 15 mei 2023 meldt Foodclicks de opening van een SPOT-tabakszaak, de tweede in Nederland, op deze locatie.Op 13 juni meldt LevensmiddelenKrant de opening: "Gelukkig was het pand kadastraal opgedeeld in drie huisnummers. Dat komt dus nu mooi uit, omdat tabaksverkoop straks geen banden meer mag hebben met andere winkels. Voor de Spot hebben we zelfs een aparte bv opgericht”, aldus eigenaresse Ingrid Zwetsloot.

SPOT is een formule van Convenience Concept, onderdeel van tabaksdistributeur Lekkerland. Convenience Concept biedt de formule “turn-key aan bij geïnteresseerde ondernemers”, aldus Foodclicks. “Het winkelconcept wordt gezien als antwoord op de veranderende wetgeving rondom tabak, die supermarkten vanaf 2024 niet meer toestaat dat er tabaksproducten mogen worden verkocht.”

16 maart, Uithuizen / Primera

In Uithuizen opent op 16 maart een Primera-winkel op Oosterstraat 3, schuin tegenover Jumbo die geen franchise is.

27 maart, Amersfoort / tabakszaak

Krijn Vermeulen is eigenaar van Plus Amersfoort, gevestigd op Arnhemseweg 4 in Amersfoort. Op 27 maart schrijft hij TabaksShop Amersfoort in het handelsregister in. Deze tabakswinkel is naast de supermarkt gevestigd, op nummer 2. De nieuwe winkel open op 18 oktober de deuren, meldt De Stentor. 

30 maart, Alkmaar / tabakszaak

Naast Supermarkt Muiderwaard, Muiderwaard 416 in Alkmaar opent eigenaar Sven Duijvelshoff op 30 maart een tabakszaak onder de naam Smaakgildes MW en WW.

31 maart, Winterswijk / Primera

Eigenaar Jeroen Bruggers van Plus Bruggers in Winterswijk opent in hetzelfde pand een Primera, om geen klanten te verliezen als tabak niet meer in supermarkten verkocht mag worden. “Aan het starten van een tabaksspeciaalzaak zijn strenge voorwaarden verbonden”, zegt Bruggers tegen een lokale nieuwssite. “Zo moet de winkel in een eigen pand gevestigd zijn. Ons geluk is dat ons pand aan de Dingstraat twee huisnummers heeft: Dingstraat 1 én 3. We konden dus een eigen tabaksspeciaalzaak onder het dak van de supermarkt maken. Ik ben toen op zoek gegaan naar een formule die bij me past en kwam al snel op Primera uit. Die zat ook nog niet in Winterswijk. Bij Primera waren ze ook direct enthousiast.”

5 april, Purmerend / tabakszaak

Plus de Gors, Zwanebloem 4 in Purmerend, is eigendom van Jeroen Dieckmann en Jeroen Vuijst. Op 5 april richten Jeroen Dieckmann en Matascha Dieckmann-van der Kwartel Martinus Tabak op, een tabakswinkel die gevestigd is op Zwanebloem 9.

12 april, Alblasserdam / Cadeau & meer

In Alblasserdam opende Arjen van Es, eigenaar van de Coop-supermarkt aan het Scheldeplein, daar een nieuwe winkel, Cadeau & meer, met cadeauartikelen, speelgoed, kantoorartikelen, feestartikelen, wenskaarten, tijdschriften en rookwaren in het assortiment. “Een mooie aanvulling op het huidige winkelbestand”, aldus Van Es in Alblasserdams nieuws. “Aanleiding voor de opening van de nieuwe winkel”, schrijft het lokale medium, “is het feit dat in 2024 supermarkten moeten stoppen met het verkopen van rookwaren.”

14 april, Terschelling / Primera

Met de opening van het 536ste filiaal van de Primera-keten in Midsland op Terschelling is Primera nu op alle Waddeneilanden behalve Schiermonnikoog aanwezig. De nieuwe winkel wordt uitgebaat door het echtpaar Marijn en Els Kapinga-Schievink, tevens de eigenaren van de naastgelegen Coop-supermarkt. In de lokale krant De Terschellinger heeft Els Kapinga het over een goede aanvulling op het winkelbestand van Midsland. “In de nabije toekomst mogen er in een supermarkt geen tabakswaren meer worden verkocht, terwijl dat bij een Primera wel is toegestaan.”

20 april, Den Haag / tabakszaak

In een vrijstaand gebouwtje op het Almeloplein in Den Haag waar voorheen een schoenmakerij zat, vestigt zich Padron SmokeCity, een tabaks- en gemakszaak met drie keer het woord Tabakshop op de gevel en het woord ‘tabak’ in 20 talen op de etalageruit. Dat is in strijd met het aangescherpte reclameverbod voor tabak dat sinds 1 juli 2022 geldt en dat stelt dat de aanduiding dat in de winkel tabak wordt verkocht maar een keer op de gevel mag staan. Aan het Almeloplein is ook een Aldi-supermarkt gevestigd.

1 mei, Amsterdam / tabaksspeciaalzaak

Het Shell-tankstation van J.H. Zwart aan de Ookmeerweg 501 in Amsterdam vestigt op het terrein een aparte tabaksspeciaalzaak. Zo kan bij dit tankstation ook na 2030 nog tabak worden verkocht.

1 mei, Groningen / tabakszaak

In het naastgelegen pand op Oude Ebbingestraat 83 vestigt eigenaar Dennis Bakker van de avondwinkel ‘Nightshop’ op nummer 85 een aparte tabakszaak, Smoke City. Daarmee zorgt hij ervoor dat hij na juli 2024 tabak kan blijven verkopen.

2 mei, Rotterdam / Chiroco Retail

Inschrijving in het handelsregister met de aantekening: Voorbereiding tot het vestigen van een detailhandelsbedrijf in rookwaren en rookartikelen (tabaksproducten), kranten, tijdschriften, kantoorbenodigdheden en overige aanverwante producten.

4 mei, Hardenberg / tabakszaak

Eigenaar René Alfring van Plus Alfering Baalderveld op Floralaan 46 in Hardenberg opent op hetzelfde adres Tabakscorner Baalderveld. 

1 juni, Hengelo / Primera

In winkelcentrum Groot Driene aan de Willem de Merodestraat in Hengelo vestigen de eigenaren van een Primera in Tubbergen een tweede Primera-filiaal in een voormalig Bruna-filiaal. In het winkelcentrum zijn een Albert Heijn en een Jumbo gevestigd.

2 juni, Apeldoorn / tabaksspeciaalzaak

De eigenaar van Jumbo van de Bunt in Apeldoorn aan het Schubertplein opent in een voormalige bloemenzaak tegenover de supermarkt Tabaksspeciaalzaak Van de Bunt op de Debussylaan 47. De winkel gaat op 7 september open. In De Stentor zeggen Wouter en Esmiralda van de Bunt niet trots te zijn op hun nieuwe zaak. “We roken allebei niet en het beste is om er niet aan te beginnen. Of te stoppen”, zegt Wouter van de Bunt tegen de krant. Toch kozen ze voor een aparte tabakszaak. “Onze supermarkt ligt in een volksbuurt, waarin bovengemiddeld wordt gerookt. Vanuit de klanten horen we de zorgen over waar ze volgend jaar hun tabak kunnen kopen. Dan kun je zeggen: we stoppen vanwege de nieuwe regels en laten het daarbij. Maar wij willen ook naar onze klanten luisteren.’’ 

6 juni, Nieuwehorne / tabaksspeciaalzaak

Pietje Brouwer, eigenaar van Coop Brouwer in het Friese Nieuwhorne, vestigt op hetzelfde adres Tabaksspeciaalzaak Brouwer.

12 juni, Harderwijk / tabakswinkel

Tabakshop Stadsweiden opent op Achterste Wei 1B, om de hoek van Jumbo Stadsweiden op Achterste Wei 3-5.

14 juni, Beek / tabaksspeciaalzaak

Naast de Coop-supermarkt van Matthijs Klaasen in Beek op de Sint Jansgildestraat 50 opent op nummer 48a MKL Speciaalzaak, een bedrijf “actief in de branche Winkels in tabaksproducten”.

19 juni, Alkmaar / Tabak en Go

Inschrijving op een woonadres in Alkmaar.

20 juni, Zuid-Beijerland / Primera

Tot groot verdriet van veel inwoners van Zuid-Beijerland besloot het echtpaar Teun en Ina Doolaard in december 2022 te stoppen met hun gewaardeerde groentewinkel aan de Gravin Sabinastraat. De winkel werd gekocht door Marvin Krastman, eigenaar van de naastgelegen Albert Heijn. Die vestigt daar nu een tabaks- en gemakswinkel, naar verluidt een Primera. Groente en fruit maken plaats voor tabak.

22 juni, Venlo / tabakszaken

Op dezelfde dag worden twee tabakszaken ingeschreven op het adres Straelseweg 183 in Venlo, waar ook Jumbo Benders is gevestigd. Het gaat om Kiosk Laurentius BV en Jolo BV. Eigendomsstructuur is wat onduidelijk.

28 juni, Horst / tabakszaak

In Horst aan de Maas wordt een nieuwe tabakszaak, TabakShop Horst, ingeschreven op Steenstraat 11, tussen de lokale Albert Heijn op nummer 11 en de Poolse supermarkt Polo Smak op nummer 15. Bestuurders zijn De Specerij Beheer BV en Belle Époque BV. Beide BV’s zijn tevens bestuurder van Supermarkt Horst BV, gevestigd op Steenstraat 11.

29 juni, Giethoorn / Tabak & More

Op het vestigingsadres van Plus Ter Schure in Giethoorn wordt op deze dag Tabak & More Giethoorn ingeschreven.

29 juni 2023, Ter Apel / tabak-/giftshop

Jumbo in Ter Apel, eigendom van Monique van Zijl, opende eind juni een tabak-/giftshop in een voormalig Mitra-pand. De winkel werd in maart alvast ingeschreven in het handelsregister. “Vanaf 1 juli 2024 tot 2030 mag tabak alleen nog verkocht worden in tabaks- en gemakswinkels”, vertelt Van Zijl in De Nieuwsbode. Het assortiment van de tabaksshop wordt aangevuld met leuke cadeaus, fun- en feestartikelen, stelt het bericht. “Wij zoeken nog een originele Groningse naam voor deze tabak-/giftshop”, zegt Van Zijl, die haar klanten oproept ideeën in te leveren. Uiteindelijk viel de keuze op de ludieke naam ‘De Buren Giftshop & Tabak’.

juli, Lopik / tabaksspeciaalzaak

Plus-ondernemer Harold van Velzen herbouwde de Read Shop die hij sinds 2015 exploiteert in een aan de supermarkt grenzende winkel, die binnendoor bereikbaar is. De winkel is omgebouwd tot een gecombineerde The Read Shop – DA drogisterij & parfumerie. Aan de andere kant van de supermarkt opende Van Velzen een aparte tabaksshop om ook na juli 2024 nog tabak te kunnen blijven verkopen. Aan de Levensmidelenkrant vertelde hij dat anders tussen The Read Shop en de supermarkt muren had moeten bouwen. “Om het geheel toekomstbestendig te houden, moest er dus een aparte tabaksspeciaalzaak komen. Vanaf volgend jaar is onze tabaksshop de enige plek in Lopik waar rookwaren verkocht mogen worden.”

1 juli, Zaandam / Primera

In winkelcentrum Westerwatering opent een zelfstandig ondernemer een nieuwe Primera.

1 juli, Rotterdam / Tabak & Go

Inschrijving in het handelsregister op een woonadres in Waddinxveen van een Tabak & Go, met de aantekening: “Het treffen van voorbereidingen tot de opening van een tabaksspeciaalzaak op het adres Nieuwe Binnenweg 67-B, 3014 GD te Rotterdam.”

3 juli, Emmeloord / tabaksspeciaalzaak

Supermarktondernemer Greidanus biedt in Emmeloord aan het Wittesteijn een totaalaanbod met een Coop-supermarkt op nummer 8, een slijterij op nummer 12 en een DA-drogisterij op nummer 14. Met de inschrijving op nummer 12 van een tabaksspeciaalzaak kan hij ook na 2024 de rokende mens blijven bedienen.

5 juli, Den Haag / tabaksspeciaalzaak

Clandy Sahiman en Vikash Vernimmen openen op het Loosduinse Hoofdplein 185 hun Tabaksspeciaalzaak Pro, gespecialiseerd in e-sigaretten. “We willen de toekomstige generatie informeren en kennis laten maken over een nieuw assortiment rookvrije alternatieven voor de traditionele sigaret”, zegt eigenaar Vernimmen tegen Wij ZuidHolland. Maar het aanstaande verkoopverbod van tabak in supermarkten plaatst hem wel voor een ‘dilemma’, want hij besloot toch maar sigaretten en shag in het assortiment op te nemen. “Aan de ene kant voelt dat tegen natuurlijk, want ik ben destijds gaan pionieren in deze branche om betere alternatieven aan te bieden, zodat rokers daar volledig op kunnen overstappen. Maar als de consequentie van aankomende wet- en regelgeving is dat duizenden klanten elders op zoek gaan naar sigaretten en shag, zetten wij ons volledig in om die klanten onze winkel te laten verlaten met een minder schadelijk, rookvrij alternatief. Daarnaast speelt mee dat politiek Den Haag nota bene smaken van e-sigaretten wil verbieden – ook dat is een realiteit waardoor wij onze zaak moeten aanpassen.”

5 juli, Andijk / Primera

Primera aan de Middenweg in Andijk heropent blijkens het Noord-Hollands Dagblad na overname van de winkel door DekaMarkt, dat ernaast een winkel heeft. Het is de vierde Primera van de supermarktketen. 

10 juli, ’s-Gravendeel / tabakszaak

Eigenaar Ardi van der Hoek van de Jumbo-supermarkt op Kerkstraat 37 in ’s-Gravendeel opent in het naastgelegen pand Kerkstraat 41, waar tot voor kort het Hoeksch Warenhuis zat, een tabaks- en gemakszaak onder de naam Hoeksch Gemak. Half oktober gaat de zaak open, vertelde de ondernemer aan het AD. De nieuwe winkel combineert de formules van Cadeau Concept, Marskramer en Top1Toys. En tabak. Van der Hoek: “Vanaf 1 juli 2024 mogen supermarkten geen tabakswaar meer verkopen. In de tijd dat het Hoekse Warenhuis nog bestond, was er al sprake van dat de tabaksverkoop naar die kant van het winkelcentrum zou verplaatsen. Tot 2030 mag tabak wel verkocht worden in dit type winkel.’’

12 juli 2023, Wezep / Primera

Op 12 juli opent de nieuwe Plus-winkel van supermarktondernemer Dick van de Hoven in Wezep de deuren. Na de verbouwing en uitbreiding is dit in één klap de grootste Plus van Nederland. Van de gelegenheid is meteen gebruikgemaakt om in het nieuwe complex, naast een aparte slijterij ook een eigen Primera te openen. Eind mei werd voor deze winkel nog personeel geworven. 

12 juli, Diemen-Zuid / Cigo

De eigenaar van Jumbo Diemen-Zuid, Kees Vlaanderen, opent op 12 juli een Cigo in hetzelfde winkelcentrum op Kruidenhof 18. Tegen de lokale krant DiemerNieuws zegt Vlaanderen: “Supermarkten mogen vanaf 1 januari 2024 geen tabaksartikelen meer verkopen. Ik vind het belangrijk dat klanten die tabaksartikelen willen kopen ook na 1 januari 2024 terecht kunnen in het winkelcentrum aan De Kruidenhof.” Nog geen maand na de opening werd de winkel overvallen door twee mannen die met een vuurwapen dreigden. Over de buit is niets meegedeeld.

17 juli, Gorinchem / tabakszaak

Coop-ondernemer Tim Walg begint vier deuren verderop van de supermarkt op Westwagenstraat 40 een tabakszaak onder de naam Tim’s Tabak.

19 juli, Breda / tabaksspeciaalzaak

In winkelcentrum De Burcht in Breda, waar al een Bruna-filiaal is gevestigd, opent Jumbo-supermarkteigenaar Rolf Hoogkamer een eigen tabaksspeciaalzaak De Burcht.

20 juli, Rijnsburg / tabaksspeciaalzaak

In het winkelgebied rond Hoftuinplein en Tulpenstraat in Rijnsburg komt een nieuwe tabakszaak, Tabaksspecialist Rijnsburg op Anjelierenstraat 44. Er vlak achter, op Anjelierenstraat 36, is een Albert Heijn gevestigd.

31 juli, Nootdorp / tabakszaak

Een inwoner van Den Haag schrijft op 31 juli Tabaksspeciaalzaak Bram in bij de Kamer van Koophandel met de vermelding: “Het treffen van voorbereidende rechtshandelingen voor de start van een detailhandel (winkel in tabaksartikelen) aan het adres Korte Baan 26 te Nootdorp.” In het winkelcentrum Parade zijn onder andere een Jumbo, een Albert Heijn en een Lidl gevestigd. Ook is er een Bruna-vestiging.

1 augustus, Huizen / tabaksspeciaalzaak

Op Lindenlaan 23 in Huizen, op de hoek met de Meentweg, is per 1 augustus Jacob Tabak en Gemak gevestigd. Er zijn geen banden te vinden met de Albert Heijn iets verderop in de straat, op nummer 10.

1 augustus, Purmerend / tabakszaak

Op 1 augustus ingeschreven bij de KvK: Van Vuure de Mare VOF, een nog te openen tabakswinkel in winkelcentrum De Mare. De winkel is mede-eigendom van Bobbie van Etten en Jeffrey van Vuure, die al eigenaar zijn van drie Primera’s in Amsterdam, twee op het Osdorpplein en een op Plein ’40-’45.

1 augustus, Vorden / Tabaks- en gemakszaak

Ondernemers Monique en John van der Voort bouwden in januari hun Coop-supermarkt op de Zutphenseweg 26 in Vorden om tot een Plus-super. Op 1 augustus schrijven zij op nummer 26A Gemakswinkel van der Voort in. De winkel, waar voorheen een makelaar in zat, is praktisch gelegen in de entree naar de supermarkt.

10 augustus, Den Haag / tabaksspeciaalzaak

De eigenaar van een Primera-winkel in de Theresiastraat in Den Haag schreef op 10 augustus een tweede tabakswinkel in in het handelsregister: TSZ (Tabaksspeciaalzaak) Weimarstraat, met voorlopig een huisadres als vestigingsadres. De Weimarstraat is een winkelstraat in het Valkenboskwartier, waar ook een Albert Heijn en een Jumbo zijn te vinden.

25 augustus, ’s-Gravenzande / tabaksspeciaalzaak

Op 25 april ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, op 25 augustus geopend: Tabaksspeciaalzaak Maxima op Graaf Florisplein 20 in ’s-Gravenzande in het winkelcentrum aldaar. Foto’s op Facebook van de nieuwe winkel laten zien dat het hier eerder om een tabaks- en gemakswinkel, of beter nog een snoepwinkel gaat dan een tabaksspeciaalzaak. Immers, een tabaksspeciaalzaak mag alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen.

1 september, Sassenheim / tabaksspeciaalzaak

Tegenover de Albert Heijn aan het Voorhavenkwartier in Sassenheim opent Tabaksspeciaalzaak Sassenheim, eigendom van Roy van den Hoogen, die ook een Primera-winkel uitbaat in Den Haag. Van den Hoogen is ook bedenker van het Haags Matje, een ludieke deurmat.

4 september, Stavoren / tabaksspeciaalzaak

De gemeente Súdwest-Fryslân publiceert de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor ‘het wijzigen van de bestemming in tabak speciaalzaak’ op Bleeck 1 in Stavoren. Op dat adres is de Coop-supermarkt van Bert van der Werf gevestigd.

13 september, Nijkerk / tabaksspeciaalzaak

Albert Heijn-multifranchiser Gerard van den Tweel begint naast zijn Albert Heijn in Nijkerk een aparte tabaksspeciaalzaak. En hij onderzoekt waar hij nog meer tabakszaken kan openen in de nabijheid van zijn andere winkels, vertelde hij aan Quote. “Je kunt er moreel gezien heel wat van vinden”, zegt hij, maar zelf denkt hij er anders over dan moederbedrijf Albert Heijn. “Die is geen voorstander en zegt dat ook. Wij als ondernemers kijken echter naar de behoefte en zolang die er is, kijk je naar mogelijkheden.”

14 september, Purmerend / tabaksspeciaalzaak

Op het Gildeplein 74 in Purmerend opent Paul Dolfing ‘Dolf’s Tabaksspeciaalzaak’. Dolfing is ook eigenaar van een Cigo tabaks- en gemakszaak aan hetzelfde plein. Maar daar mag hij in de toekomst geen tabak meer verkopen en dat baarde hem ‘flinke kopzorgen’, volgens Rodi.nl. Dus opende hij samen met Convenience Concept een winkel van de Smaakgilde Compleet-formule. “Op deze manier kunnen wij ons echt specialiseren in alle soorten rookwaren met de focus op nieuwe rookvrije producten. Als specialist zullen wij alleen informatie verstrekken aan de volwassen doelgroep en uiteraard strikt de wettelijke leeftijdsgrens hanteren.” Aan het Gildplein is ook een Jumbo supermarkt gevestigd.

15 september, Den Haag / tabaksspeciaalzaak

De Haagse ondernemer Roy van den Hoogen, die in Sassenheim ook een tabaksspeciaalzaak opende, begint op de Weimarstraat 125 in Den Haag TZS Weimarstraat.   

21 september, Den Haag / tabakszaak

In het centrum van Den Haag op de hoek van de Paviljoensgracht en de Stille Veerkade vestigt zich in een voormalige Budget Market-winkel tabakszaak Tobacco B.V.

23 september, Naaldwijk / Primera

In winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk opent vandaag een nieuwe Primera. In het winkelcentrum zijn ook een Jumbo en een Dirk van den Broek gevestigd.

26 september, Scheveningen / tabakszaak

Supermarktondernemer Edward Kornneef is eigenaar van zeven Jumbo-supermarkten in het Westland. In 2021 nam hij de Jumbo aan de Van Bergenstraat in Scheveningen over. Om de hoek aan de Dr. Lelykade vestigt hij nu Tabaksshop Scheveningen.

28 september, Oosterwolde / tabakszaak

Henkjan van Zanten, eigenaar van Albert Heijn Oosterwolde, schrijft bij de Kamer van Koophandel ‘De Epicurist’ in onder de branche ‘Winkels in tabaksproducten’. Volgens een bericht in de Nieuwe Ooststellingwerver ontwikkelde Van Zanten in 2020 samen met vier andere lokale ondernemers annex levensgenieters het concept ‘Epicurist’, waarmee zij samen promoten om van mooie, duurzame lokale producten te genieten. En kennelijk nu ook van tabak.

1 oktober, Den Haag / IQOS-winkel

Op 1 oktober schrijft Philip Morris Investments B.V. zich in op het adres Theresiastraat 200 in Den Haag. Hier was eerst een Beauty & Spa-bedrijf gevestigd. Het lijkt erop dat PM hier een speciaalzaak gaat openen voor zijn smeltsigaret-producten, waaronder IQOS en Heets.

1 oktober, Den Haag / tabakszaak

Op de hoek van de Roggeveenstraat en de winkelstraat Prins Hendrikstraat vestigt zich per 1 oktober Tabakszaak Prins Hendrik.

5 oktober, Prinsenbeek / Bruna

In het Brabantse dorp Prinsenbeek opent vandaag een nieuw Bruna-filiaal, dat eigendom is van de plaatselijke Jumbo-ondernemer Huub Miegielsen. De Bruna in de Groenstraat ligt niet pal naast de Jumbo op de Markt, twee straten verderop, maar zo houdt Miegielsen toch wat van de tabaksomzet in eigen zak.

9 oktober, Kaatsheuvel / tabaksspeciaalzaak

Jan den Hartog is sinds juni 2018 eigenaar van de Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in Kaatsheuvel, gevestigd aan de Gasthuisstraat. Daar komt een tabaksspeciaalzaak bij, die op 9 oktober is ingeschreven bij de KvK. De zaak is begin maart 2024 geopend, blijkens een reportage van lokale media.

11 oktober, Beesterzwaag / tabakszaak

Het oude dorpswinkeltje aan de Hoofdstraat in Beesterzwaag, dat nu de achterkant vormt van Plus Berkenbosch van Germ en Henk Berkenbosch, komt van pas nu de ondernemers er hun aparte tabakszaak Cigado kunnen inschrijven op, zoals de wet het voorschrijft, een apart adres.

15 oktober, Rotterdam / Primera

Op de Oude Binnenweg in Rotterdam was al een Primera-winkel gevestigd, die in 2021 in het nieuws kwam na een overval. Nu opent de winkelketen een nieuwe filiaal in de Rotterdamse winkelstraat in een voormalige Adidas-winkel, op nummer 40.

16 oktober, Lemelerveld / tabakszaak

In Lemelerveld in Salland beginnen de ondernemers Arno Slagman en Jill Neppelenbroek van Plus Lemelerveld een eigen tabakszaak, Tabaksshop Lemelerveld, die op 16 oktober in het handelsregister wordt ingeschreven.

18 oktober, Spijkenisse / tabaksspeciaalzaak

Op het adres Winterakker 27 in Spijkenisse schreef Ed Meeuw, eigenaar van de naastgelegen Plus supermarkt (Winterakker 25) in het winkelcentrum Akkershof op 18 oktober Tabaksspeciaalzaak Akkershof in. Niet echt nodig zou je denken, want in het winkelcentrum is al een Primera. Maar Meeuw wil kennelijk de omzet uit tabak niet verliezen.

24 oktober, Dordrecht / tabaksspeciaalzaak

In Dordrecht vestigt zich op Achterom 65 een tweede zaak van tabaks- en vape-shop XeDa in de Voorstraat.

24 oktober, Waddinxveen / tabaksspeciaalzaak

Rutger van den Berg is eigenaar van de Plus supermarkt aan de Zuidplaslaan in Waddinxveen. Op hetzelfde adres vestigt hij Tabaksshop Zuidplas.

27 oktober, Den Haag / tabakszaak

Naast de Poolse supermarkt Od & Do op de Loosduinse Hoofdstraat 100 in Den Haag vestigt eigenaar Eric Engelaar een tabakszaak met de naam ‘Bij edit’ op nummer 96B.

28 oktober, Helmond / Primera

In het winkelcentrum Brouwhuis in Helmond begint Veli Oksar een Primera-winkel op de plek waar eerst een Etos was gevestigd. In het winkelcentrum zijn verder een Albert Heijn en een Jumbo te vinden.

29 oktober, Wemeldinge / tabakszaak

Jan Rijkeboer, eigenaar van de Spar-supermarkt op Dorpsplein 23 in Wemeldinge op Zuid-Beveland, schrijft op 29 oktober op nummer 23A de tabakswinkel Rijkeboer v.o.f. in bij de Kamer van Koophandel.

1 november, Den Helder / tabakszaak

Albert Heijn SchootenPlaza in het winkelcentrum met dezelfde naam in de Helderse wijk De Schooten, gevestigd op het adres Vrede en Vrijheid 19, is eigendom van Jacco Kat. Op 1 november schrijft hij op nummer 15 Tabakszaak Den Helder in het handelsregister in.

4 november, Zuidwolde / Primera

Paul en Karin Vollebregt en hun dochter Nicole zijn de eigenaren van de nieuwe Primera die vandaag de deuren opende in Zuidwolde in Drenthe. Jumbo-eigenaar Termeulen heette zijn nieuwe buur van harte welkom. “Wij zijn erg blij met de Primera als nieuwe buur!”, schreef de Jumbo-exploitant op zijn Facebook-pagina.

11 november, Vlaardingen / Primera

In winkelcentrum Liesveld in Vlaardingen opent Dylan Hanegraaf een nieuwe Primera, Hanegraaf kent het bedrijf al langer, hij was bedrijfsleider van een andere Primera. In het winkelcentrum is ook al een Tabac & Gifts gevestigd. 

13 november, Almelo / tabakszaak

Richard Schuldink begon zijn supermarktcarrière op zijn 15e als vakkenvuller bij de Edah in Vroomshoop. Sinds 2016 is hij eigenaar van de Plus op het Eskerplein. Op 13 november schrijft hij op het naastgelegen adres, Eskerplein 15, Schuldink Tabakswaren in bij de KvK.

16 november, Zeeland / Tabac & Gifts

Tegenover zijn Jumbo-supermarkt op Kerkstraat 47 in het Brabantse dorp Zeeland begint eigenaar John Eijsermans op nummer 50 een tabak & gemakzaak, Eijsermans Tabac & Gifts geheten. Op 8 april 2024 kende de gemeente de vergunning toe voor het "intern verbouwen van een deel van de winkel tot tabak- en giftshop (technisch deel)". 

21 november, Grijpskerk / SPOT tabaksspeciaalzaak

De Jumbo-eigenaren Hendrik Geertsma en Wietske Streekstra in het Groningse Grijpskerk beginnen ernaast een tabaksspeciaalzaak onder de SPOT-formule van Convenience Concept.

21 november, Dinteloord / tabaksspeciaalzaak

Op het terrein van zijn BP tankstation in Dinteloord, vlak bij de A4 in het westen van Noord-Brabant, vestigt eigenaar Pieter Vlamings een aparte Tabakspeciaalzaak Dinteloord. Zo kan hij naast het tankstation toch altijd tabak blijven verkopen, ook al wordt de verkoop van tabak ín tankstations per 2030 verboden. “Ik voldoe aan alle wet- en regelgeving”, zei Vlamings tegen TankPro. De winkel onder de Tabak & Gifts-formule gaat begin januari open.

23 november, Gytsjerk / tabakszaak

De Albert Heijn van Tjeerd Castelein in het Friese Gytsjerk is gevestigd aan De Haven 5. Op het adres De Haven 4A schrijft hij Castle Smokeshop in.

28 november, Gorinchem / tabaksspeciaalzaak

Elbert van den Doel is de eigenaar van de Plus-supermarkt in Gorinchem aan het Dr. Wiardi Beckmanplein 37. Op nummer 47 aan hetzelfde plein vestigt hij nu Tabaksspeciaalzaak Beckmanplein.

november, Lent (Nijmegen) / Bruna

In het nieuwe winkelcentrum Hart van de Waalsprong in Lent (Nijmegen-Noord) opende onderneemster Andrea Arends een nieuwe Bruna-winkel.

november, Roermond / sigarenzaak

In Roermond opent een tweede filiaal van Van Dalen Cigars-franchisenemer Tom Winkelman, die in de zomer van 2021 een eerste winkel opende in Maastricht. Winkelman had eerder een sigarenmagazijn in Eygelshoven en was ook de oprichter van de website Sigarenroker.nl, die wegens het online verkoopverbod voor tabak in juli 2023 gesloten moest worden.

1 december, Valkenswaard / tabaksspeciaalzaak

De Plus-vestiging aan het Van Bruhezedal 13 in de wijk Dommelen in Valkenswaard van supermarktondernemer Ard van de Huijgevoort begint op een aanpalend adres (nr. 9) Tabaksspeciaalzaak Dommelen. De winkel onder de Tabac & Gifts-formule gaat de eerste week van 2024 open.

1 december, Hendrik-Ido-Ambacht / tabaksspeciaalzaak

Ondernemer Cees van der Poel spreekt van een ‘toekomstgerichte tabaksspeciaalzaak’ die hij vandaag opent naast zijn Albert Heijn-filiaal in Hendrik-Ido-Ambacht. De nieuwe winkel levert volgens hem een win-winsituatie op, vertelde hij Weekblad De Brug, want klanten worden in de supermarkt sneller geholpen en in de tabakszaak kunnen volwassen rokers geïnformeerd worden over alternatieve rookwaren.

2 december, Schagen / Primera

Joran Idema was manager van de Albert Heijn in Julianadorp. Op 2 december opende hij de deuren van zijn nieuwe Primera-winkel in Schagen aan de Nieuwe Laagzijde 15.

3 december, St. Willebrord / tabaksspeciaalzaak

De winkel You Too van Valesca Jansen is enige tabakswinkel in het Brabantse dorp St. Willebrord. In een deel van het pand vestigt Jansen een aparte tabaksspeciaalzaak, Tabak for You. Daarmee bereidt zij zich voor op de situatie na 2032, als tabakswinkels niets anders meer mogen verkopen dan rookwaren, kranten en loten, zo vertelde zij het AD. In haar huidige winkel verkoopt zij namelijk ook andere artikelen.

4 december, Valthermond / tabaksspeciaalzaak

Zelfstandig supermarktondernemer Hinderik van Klinken vestigt naast zijn supermarkt in het dorp Valthermond nabij Ter Apel een tabaksspeciaalzaak met de veelzeggende naam De Buurman.

5 december, Den Bosch / tabakszaak

Tabaksshop op de Brink in Den Bosch, op Brink 4A, is een nieuwe zaak van het Plus-ondernemersechtpaar William en Ursula Paans, die op Brink 5 hun supermarkt hebben.

6 december, Amsterdam / tabaksspeciaalzaak

Philip Morris Investments vestigt zich op het adres Nieuwezijds Voorburgwal 159A, een adres in een steeg waar geen winkelpand lijkt te zijn. Vooralsnog onduidelijk wat deze inschrijving te betekenen heeft.

13 december, Kesteren / tabakszaak

Twee deuren naast de Plus-supermarkt van Johan van de Pol in het Gelderse Kesteren vestigt deze ondernemer een nieuwe tabakszaak, Van de Pol tabak.

14 december, Venray / tabaksspeciaalzaak

In Venray schreef Jumbo-eigenaar John Winters op hetzelfde adres als zijn supermarkt, Kiosk 185, Winters Speciaalzaak in, waar hij tabaksproducten gaat verkopen.

december, Lelystad / tabaksspeciaalzaak

De Van Vuure Retail Groep van Jeffrey van Vuure, die in december 2021 een Primera vestigde op het Osdorpplein in Amsterdam – inmiddels een tabaksspeciaalzaak – opent half december de deuren van zijn vijfde zaak, in Lelystad. Van Vuure heeft ook speciaalzaken in Hoofddorp, Alkmaar,  Wormerveer en Groningen (zie deze lijst, 18 juli 2021). Het zijn de tabaksspeciaalzaken van de toekomst, meldt de website van de groep want: “Wij informeren de consumenten in onze winkels over de verschillende alternatieven en helpen mee aan een rookvrije generatie in 2040”, met verwijzing naar een pagina op de site van de rijksoverheid over maatregelen om die rookvrije generatie te bereiken.

17 december, Lelystad / Primera

In winkelcentrum Jol in Lelystad openden Ronald en Helen Riecker hun zevende Primera-winkel. In het winkelcentrum zijn verder een Jumbo, een Aldi en een lokale supermarkt gevestigd.

21 december, Spijkenisse / tabaksspeciaalzaak

Op het adres Winterakker 27 in Spijkenisse, waar voorheen een viszaak zat, opent Ed Meeuw, eigenaar van de naastgelegen Plus supermarkt (Winterakker 25) in het winkelcentrum Akkershof Tabaksspeciaalzaak Akkershof. Niet echt nodig zou je denken, want in het winkelcentrum is al een Primera. Maar Meeuw wil kennelijk de omzet uit tabak niet verliezen. “‘Onze klanten zijn gewend om bij het bezoek aan onze supermarkt tevens de mogelijkheid te hebben om bij de servicebalie tabak te kopen”, verklaart Meeuw op de lokale nieuwssite Groot Nissewaard.nl. Nu dit straks niet meer mag biedt de nieuwe tabaksspeciaalzaak uitkomst. Op deze manier kunnen wij ons echt specialiseren in alle soorten rookwaren met de focus op nieuwe rookvrije producten en onze klanten nog steeds een ‘One-stop-shop’ aanbieden.”

22 december, Gouda / Primera

De nieuwe Primera-winkel in de wijk Goverwelle op Poldermolendreef 27 van Ismail en Yonka Büyükdag is de derde Primera-vestiging in Gouda en nummer 542 in het land.

eind december, Leeuwarden / tabaksspeciaalzaak

Op nog geen 50 meter van een Jumbo-supermarkt opent Darya Said zijn Tabakspeciaalzaak Voorstreek onder de Tabac & Gifts-formule.  

2024

1 januari, Soestdijk / Primera

Primera-ondernemer Ronald de Beer, (mede-)eigenaar van winkels in Soest-Zuid, Hilversum en Utrecht, begint een vierde winkel op de Burgemeerster Grothestraat 2A in Soest, naast de Albert Heijn daar op nummer 2.

1 januari, Etten-Leur / Primera

Op een woonadres in het handelsregister ingeschreven: Primera Tuinzigt in Etten-Leur. Tuinzigt is een wijk in Etten-Leur.

1 januari, Amersfoort / Tabaksspeciaalzaak

Eigenaar Azad Didar van de A&D supermarkt aan de Verkeersweg in Harderwijk schrijft Tabaksspeciaalzaak Emiclear in bij de KvK, kennelijk bedoeld voor een vestiging in het winkelcentrum Emiclear in Amersfoort.  

1 januari, Warmenhuizen / Spot tabaksspeciaalzaak

Op hetzelfde adres waar de Albert Heijn-supermarkt van Yvonne van Duin is gevestigd, Theresiaplein 8 in Warmenhuizen, vestigt deze ondernemer een tabaksspeciaalzaak onder de Spot-formule van Convenience Concept, onderdeel van tabaksdistirbuteur Lekkerland, Spot Warmenhuizen. 

1 januari, Delft / tabakswinkel

Naast een Albert Heijn-supermarkt op de Martinus Nijhofflaan in Delft opent Tabakshop Banaantje onder de Tabac & Gifts-formule een zaak. Onder dezelfde naam zijn ook tabakszaken gevestigd op het Parijsplein in Den Haag en aan de Polderlaan in Rotterdam. 

5 januari, Den Haag / tabaksspeciaalzaak

Pro Vape, een handel in e-sigaretten, shisha’s en e-liquids, opent een derde vestiging in Den Haag. Behalve op de Goeverneurlaan en het Loosduinse Hoofdplein is er nu ook een tabaksspeciaalzaak op de Alphons Diepenbrockhof. 

9 januari, Hellevoetsluis / tabakszaak

Cornelis Trommel van PLUS Trommel in Hellevoetsluis begint op het adres naast de supermarkt (Moriaanseweg West 54) een aparte tabakszaak, Trommel Tabak. 

12 januari, Giessenburg / tabaksspeciaalzaak

Remon de Kreij, eigenaar van Albert Heijn De Kreij in Giessenburg, opent met compagnon Wilmar van Bruggen op het naast de supermarkt gelegen adres Dorpsstraat 73 tabaksspeciaalzaak R&W Giessenburg. 

16 januari, Emmeloord / tabaksspeciaalzaak

Nieuwe vestiging in Emmeloord op Kettingstraat 4-A in het winkelcentrum Gastvrij Emmeloord van Tabakspeciaalzaak Emmeloord door ondernemer Pim Piest.

19 januari, Den Haag / tabaksspeciaalzaak

Roy van den Hoogen, ondernemer in tabakszaken, opent een derde vestiging na TZS Sassenheim en TSZ Weimarstraat, TSZ Zuidholland, waarvan nog onduidelijk is waar die komt.

27 januari, Hoogeveen / Readshop

Albert Heijn franchise-nemer Henri Offerein in Hoogeveen nam de tegenover de supermarkt gelegen tabakszaak Koopman in winkelcentrum Nije Nering over, meldt de Hoogeveensche Courant. Offerein maakte er een Readshop van, die op 27 januari opent. Tot 1 juli blijft hij ook in de AH-winkel nog tabak verkopen.

27 januari, Doetinchem / Primera

Na een verbouwing is de Primera in Doetinchem ruim twee keer zo groot geworden, van 90 naar 200 m2.

27 januari, Monster / tabakszaak

De eigenaar van Bouwmarkt Mena in de Molenstraat in Monster opent op het naastgelegen adres, Molenstraat 27A, Tabakshop Molen. 

29 januari, Bergen op Zoom / tabaksspeciaalzaak

De eigenaar van een tankstation aan de Bredasestraat 25 in Bergen op Zoom schrijft op een kantooradres Tabaksspeciaalzaak Bergen op Zoom in, waarvan de bedoeling wel duidelijk is.

1 februari, Panningen / Giftclub

In Panningen in Limburg openen Harald en Ilse van Beek naast hun Jumbo-winkel in de Kerkstraat een Giftclub, tabak- en gemaksformule van Convenience Concept, onderdeel van tabaksdistributeur Lekkerland. De winkel biedt naast wenskaarten en rookwaren ook cadeaus "van woonaccessoires, servies en sieraden tot bad- en doucheproducten", zo valt te lezen bij de lokale Omroep P&M. Men kan er ook pasfoto's laten maken en pakketjes afhalen. 

6 februari, Oudenbosch / tabaksspeciaalzaak

In Oudenbosch in Noord-Brabant vestigt de 19-jarige ondernemer Marc Florijn aan de Professor van Ginnekenstraat 32 Tabaks- en speciaalzaak ’t Haventje.

8 februari, Nijmegen / tabaksspeciaalzaak

Aanvankelijk wilde de eigenaresse van de Spar City in de Lange Hezelstraat 14 in dezelfde straat, ‘de oudste winkelstraat van Nederland’, op nummer 26 een tabakszaak beginnen, meldt het AD. Maar begin februari verkocht ze de zaak aan de 24-jarige Dalil Koldzic. Hij blijkt geen moeite te hebben om in deze tijd een tabakszaak te beginnen. ,,Ik ben een ondernemer, dat zit in mijn bloed. Het is en blijft de eigen keus van mensen zelf om wel of niet te roken. De bal ligt niet bij mij, ik houd me netjes aan de regels”, zegt hij in de krant. Over pogingen van de lokale politiek om nieuwe tabakswinkels tegen te houden zegt hij:,,Ik snap het ook, de gezondheid staat op één. Maar voor nu is dit gewoon een mooie kans die ik pak. Ondernemen is en blijft altijd een risico, maar niet geschoten is altijd mis.” 

13 februari, Landgraaf / tabaksspeciaalzaak

Thijs Hetterscheid en Herman Huirne, eigenaren van verschillende Jumbo-supermarkten in Limburg, schrijven tabaksspeciaalzaak Op de Kamp in bij de Kamer van Koophandel, gevestigd op Rossinipassage 6 in winkelcentrum Op de Kamp in Landgraaf. 

13 februari, Monster / tabakszaak

Edward Koornneef, Jumbo-multifranchiser met zeven winkels, opent om de hoek van de supermarkt in Monster een tabakswinkel, Tabaksshop Monster. In Scheveningen opende hij in september 2023 ook al een tabakswinkel om de hoek van de supermarkt aldaar.

14 februari, Den Haag / tabakszaak

De uitbater van Supermarkt & Slijterij Goedkoop op de Weteringkade 5A in Den Haag begint ernaast op nummer 3 Tabakszaak Roman. Op Weteringkade 1 bezit eigenaar Rasti Hamad ook café-restaurant Roman.

15 februari, Tegelen / tabaksspeciaalzaak

In het centrum van Tegelen, precies midden tussen twee Albert Heijn-vestigingen, opent C. Teunissen Tabaksspeciaalzaak Tegelen.

17 februari, Dokkum / Primera

Etje en Pieter Jansma, sinds 2005 Primera-ondernemers in Dokkum, verhuisden hun winkel naar een groter pand op de Grote Beerstraat 21. Op 17 februari ging de nieuwe winkel open.

maart, Montfoort / Cigo

Jumbo-ondernemer Jaap-Jan Aarnoudse opent met hulp van Convenience Concept (Lekkerland) een Cigo-cadeauwinkel naast de supermarkt op Julianalaan 2A. 

5 maart, Utrecht / tabaksspeciaalzaak

In de Twijnstraat in de binnenstad van Utrecht opent V. Luider een tabaksspeciaalzaak. Daarmee gaat de ondernemer in tegen het voorbereidingsbesluit dat de gemeente Utrecht in juni 2023 afkondigde, waarmee vooruitlopend op nationale wetgeving, de vestiging van nieuwe tabaksspeciaalzaken voor een jaar verboden werd. De ondernemer trok zich er niets van aan en opende de zaak. Tegen de lokale krant DUIC stelt Luider dat hij pas wil reageren als alle formaliteiten met de gemeente zijn afgerond. De gemeente zet een handhavingstraject in, maar dat kan zo een paar weken duren. 

11 maart, Volendam / Tabac & Gifts

Eigenaar Ahmed Ali van een supermarkt aan de Amstel in Amsterdam en zijn vrouw Nancy Leeflang beginnen in Volendam een tabaksspeciaalzaak onder de Tabac & Gifts-formule op de Edammerweg 9. In het Noordhollands Dagblad vertellen ze dat ze zelf roken en merkten dat het steeds lastiger wordt om aan sigaretten te komen. “Zeker nu al veel supermarkten geen tabak meer hebben. Het is niet zo dat iedereen opeens stopt met roken, wij in ieder geval niet. Eigenlijk moeten er dus weer verkooppunten bij komen.”

13 maart, Blerick / Giftclub

In Blerick in Limburg openden Geert en Robin Benders een nieuwe Jumbo-supermarkt aan het Laurentiusplein. Het is de vierde supermarkt van Benders. Aan de overkant openen ze meteen een Giftclub, formule van Convenience Concept, zo meldt Levensmiddelenkrant.

27 maart, Alphen (NB) / tabakszaak

BN De Stem meldt dat plus-uitbater Walter van Eekelen in Alphen naast zijn supermarkt aan het Willibrordplein een gemakswinkel opent “die hem in staat stelt tabaksproducten te blijven verkopen. De zaak is op 25 januari ingeschreven in het handelsregister.