line
tadeu marocco bat-1

Nicotineverslaving blijft businessmodel onder BAT’s nieuwe CEO Tadeu Marroco

Tabakspushers: de mensen

dinsdag 23 mei 2023

Jack Bowles, sinds 2019 CEO van British American Tobacco, is plotseling vervangen door Tadeu Marroco, tot nu toe de financiële topman van het tabaksbedrijf. Analisten vinden de onverwachte wisseling een veeg teken. Wie is de man die jaarlijks 1,8 miljoen euro zal gaan verdienen om klanten verslaafd aan nicotine te houden?

Door de webredactie

Hij heeft een vriendelijke uitstraling, donker haar met een scheiding en hij draagt een maatpak. Wie een foto van Tadeu Marroco ziet, denkt misschien niet direct aan iemand die zijn leven heeft gewijd aan de tabak, maar dat is wel het geval. Sinds 1992 werkt hij bij British American Tobacco en op 15 mei werd bekend dat hij na al die jaren klimmen op de tabaksladder, de nieuwe Chief Executive Officer van een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld is geworden.

Marroco gaat daarmee volgens het persbericht omgerekend bijna 1,8 miljoen euro per jaar verdienen (15 procent pensioenpremie zit daarbij inbegrepen). Volgens MarketScreener is zijn huidige aandelenpakket in BAT van 0,0053 procent ruim 4 miljoen dollar waard. Volgens de London Evening Standard zal hij dit pakket verder uitbreiden tot het vijf keer zijn jaarsalaris beslaat.

Is er iets aan de hand bij BAT?

Het plotselinge vertrek van Marroco’s voorganger Jack Bowles, die pas vier jaar geleden aantrad, verraste analisten. Investment director Russ Mould van AJ Bell zei tegen City A.M. “Het is nooit een goed teken als een bedrijf zegt dat zijn chief executive per direct vertrekt, en dat na slechts vier jaar. Dit suggereert dat er iets niet pluis is in de business.”

De topwissel komt kort nadat BAT in de VS voor 635 miljoen dollar een rechtszaak schikte waarin de tabaksfabrikant was aangeklaagd wegen illegale handel met Noord-Korea. Analisten vragen zich nu af of er wellicht achter de schermen meer aan de hand is en “de prestaties van BAT mogelijk haperen op een manier die niet meteen duidelijk is”.

Al 30 jaar tabakspusher

Tadeu Luiz Marroco (1966) komt uit Brazilië en studeerde daar volgens zijn LinkedIn-pagina onder meer aan de Federal University of the State of Rio de Janeiro en aan de ESSEC Business School in Frankrijk. Hij begon in 1992 bij een Braziliaanse dochteronderneming van British American Tobacco en heeft er allerhande financiële rollen bekleed. In 2014 is hij toegetreden tot de Board of Directors en sinds 2019 is hij Chief Financial Officer (CFO) geweest. Als CFO heeft hij met Bowles samengewerkt om het bedrijf “een transformatie te laten ondergaan en bestendig te maken voor de toekomst”, zo staat op zijn bedrijfsprofiel. Zo is Marroco medeverantwoordelijk voor BAT’s A Better Tomorrow-strategie, een slogan die de omschakeling van tabakssigaretten naar alternatieven moet verkopen. Volgens Marroco zal deze visie “de klanten bekoren, mogelijk onze samenleving bevoordelen, onze medewerkers inspireren en ervoor zorgen dat we van waarde blijven voor onze aandeelhouders.”

Nieuwe generaties aan de haak

Opvallend is dat hier het woord ‘mogelijk’ aan de voordelen voor de samenleving zijn toegevoegd. Want hoewel BAT samen met andere tabaksfabrikanten stelt dat alternatieve tabaksproducten dé oplossing zijn voor verstokte rokers, hebben ze met die alternatieve producten ook een manier gecreëerd om een nieuwe generatie verslaafd aan nicotine te maken. En dat is vooral goed nieuws voor de aandeelhouders. Alternatieve tabaksproducten, zoals e-sigaretten en verhitte tabak, zijn volgens het RIVM echter óók schadelijk voor de gezondheid. Ze houden rokers die overstappen verslaafd aan nicotine en kunnen de drempel voor jongeren verlagen om met nicotineproducten te experimenteren. Desalniettemin is het Marroco’s doel dat BAT in 2030 meer dan 50 miljoen consumenten van zijn alternatieve producten zal hebben verzameld, zo zegt hij in een video. A better tomorrow betekent dus vooral een betere toekomst voor de aandeelhouders van de tabaksgigant en daarmee voor Marroco zelf.

Ondertussen beweert Marroco met droge ogen dat “duurzaamheid voorop en centraal staat in alles wat we doen”, in een video-interview over BAT’s prestaties op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De 1 miljoen dode rokers waar BAT met een aandeel van 12 procent (volgens TobaccoTactics) in de wereldwijde sigarettenmarkt jaarlijks verantwoordelijk voor gehouden kan worden, blijven in dat verhaal ongenoemd.

Musicals, Arsenal en F1-races

Marroco wil onbeschaamd geld blijven verdienen aan de gezondheidsschade die zijn producten aan zijn klanten toebrengen. Zijn riante inkomen besteedt hij aan het genieten van het culturele leven in Londen, waar hij met zijn partner en twee zoons woont. Ze houden vooral van theater en musicals. Ook heeft hij een seizoenkaart voor Arsenal en gaat hij graag met zijn zoon naar Formule 1-races kijken. “Daarom heb ik ook erg genoten van onze wereldwijde samenwerking met McLaren”, schrijft Marroco op de website van BAT. Raceauto’s van McLaren worden namelijk uitgerust met reclames voor BAT’s e-sigaret Vuse. Dat met die reclames de wet (ook in Nederland) wordt overtreden, omdat reclame voor tabaksproducten in veel landen verboden is, maakt Marroco blijkbaar niet uit. Alles om zijn portemonnee te blijven spekken.

tags:  nicotine-industrie | Formule 1 | tabakspushers | lobbyist van de maand | tabaksaandeel | lobbyist | BAT | tabakslobby | rechtszaak | tabaksindustrie