line
altria aangeklaagd wegens vape-epidemie-1

Schooldistrict van San Francisco klaagt Altria aan wegens vape-epidemie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 28 april 2023

Een heel Amerikaans schooldistrict heeft tabaksfabrikant Altria aangeklaagd omdat het een miljardenaandeel in e-sigaretfabrikant Juul heeft en zo medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van een vape-crisis onder jongeren. Verder in Kort buitenlands nieuws: BAT moet megaboete betalen in VS wegens handel met Noord-Korea / Portugese klimaatactivisten maken statement met enorme berg peuken / Aandelen Philip Morris dalen 2 procent. 

Door de webredactie

Tabaksfabrikant Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, is voor de rechter gedaagd door het schooldistrict van San Francisco. De gezamenlijke scholen vinden dat Altria medeverantwoordelijk is voor de vape-epidemie op de scholen. Altria heeft een miljardenbelang in e-sigarettenmerk Juul dat lange tijd marktleider was en onlangs allerlei zaken heeft geschikt waarin het bedrijf beschuldigd werd van marketing op kinderen door bijvoorbeeld het inhuren van influencers op sociale media. “Deze zaak gaat om Altria, de grootste sigarettenfabrikant van ons land, die een hele nieuwe generatie jongeren aan de nicotine heeft geholpen, door een vape-crisis te veroorzaken, een jeugdepidemie”, zei de advocaat van de scholen tegen de jury. De advocaat van Altria verdedigde zich door te stellen dat Altria zich had gericht op verstokte rokers die ze over wilden laten stappen op minder schadelijke alternatieven.
Lees meer bij Reuters

BAT moet megaboete betalen in VS wegens handel met Noord-Korea

British American Tobacco moet 635 miljoen dollar (omgerekend 575 miljoen euro) plus rente betalen aan de Verenigde Staten, omdat de tabaksfabrikant tussen 2007 en 2017 met Noord-Korea handel is blijven drijven terwijl er zeer strenge sancties golden. De Verenigde Staten had die sancties ingesteld vanwege de nucleaire ambities van Noord-Korea. BAT bleef dat land echter sigaretten verkopen. De VS spande een rechtszaak aan die nu is geschikt. Jack Bowles, CEO van BAT, heeft gezegd “dat we dit wangedrag zeer betreuren”.
Lees meer bij de BBC

Portugese klimaatactivisten maken statement met enorme berg peuken

Om de aandacht te vestigen op zwerfvuil en in het bijzonder op peuken, hebben Portugese klimaatactivisten het resultaat van een opruimactie, 650.000 peuken, op een grote hoop gestort op het Comercia Plein in Lissabon. De peuken zijn in één week tijd in de hoofdstad verzameld. De activisten willen laten zien hoeveel vuil er op straat belandt. Peuken bevatten schadelijke stoffen en plastics en zijn zeer slecht voor het milieu.

Portugal is niet het enige land waar weggegooide peuken voor veel verontreiniging zorgen. Van de geschatte 10,54 miljard sigaretten die in 2021 in Nederland werden gerookt, belandden minimaal 240 miljoen, maar mogelijk wel 7,1 miljard filters als zwerfafval in het milieu. Eén sigarettenfilter kan ongeveer 100 microplastics per dag afgeven en tot 1.000 liter water verontreinigen, zo blijkt uit een studie door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft. Het Nederlands kabinet is daarom voorstander van een Europees verbod op sigarettenfilters, om de grote vervuiling door weggegooide peuken aan te pakken. Op dit moment zijn tabaksfabrikanten verplicht mee te betalen aan het opruimen van de peuken die op straat belanden. Al heeft dat een nadeel: de tabaksfabrikanten kunnen dat gebruiken om zichzelf als ‘milieuvriendelijk’ te presenteren. Dit wordt ‘greenwashing’ genoemd, omdat het de aandacht afleidt van de milieuschade die zowel de productie als de consumptie van sigaretten veroorzaakt.
Lees meer bij Metro

Aandelen Philip Morris dalen 2 procent

Philip Morris heeft zijn winstberekening bijgesteld door stijgende prijzen van tabaksbladeren, arbeidskracht en energie. De waarde van de aandelen van Philip Morris daalden daardoor met 2 procent. De marges van de tabaksgigant zijn de laatste kwartalen verminderd door de stijgende kosten in de productieketen, aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne.
Eerder dit jaar werd al bekend dat Philip Morris zich, ondanks zijn eigen voornemen, niet uit Rusland terug zou trekken. CEO Jacek Olczak wilde de Russische winst niet kwijtraken.
Lees meer bij Reuters

tags:  vape-hype | milieuvervuiling | boete | peuken | Juul | PMI | tabaksaandeel | BAT | jongeren