line
pmi only one core value profit-1

Philip Morris trekt zich niet terug uit Rusland vanwege aandeelhouders

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 24 februari 2023

Hoewel Philip Morris International eerder had aangekondigd uit Rusland te vertrekken vanwege de oorlog in Oekraïne krabbelt CEO Jacek Olczak nu terug, want hij wil de Russische winst niet kwijtraken. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabaksindustrie spendeert 26 miljoen per jaar aan marketing op Hawaï / Aantal Schotten dat een rookstoppoging doet neemt af / Brits pakje sigaretten wordt 1,15 pond duurder / Snusgebruik verdrievoudigt kans op wiegendood / ‘Kenia heeft wet nodig voor alternatieve tabaksproducten’. 

Door de webredactie

Jacek Olczak, de CEO van Philip Morris International, heeft tegen de Britse Financial Times gezegd dat de Marlboro-maker waarschijnlijk helemaal niet uit Rusland weggaat. Vorig jaar maakte de sigarettenfabrikant nog bekend dat hij vanwege de oorlog in Oekraïne niet langer op Russische bodem zou opereren. Maar inmiddels weegt de oorlog niet meer zo zwaar en prevaleert het winstdenken. Philip Morris wil alleen nog weg uit Rusland als het financiële verlies beperkt blijft. “Ik heb de plicht om het geld van mijn aandeelhouders terug te krijgen,” zegt Olczak. Volgens de topman was er geen geschikte koper te vinden voor wat Philip Morris bezit in Rusland en als hij al een koper vindt, dan wil hij een terugkoopclausule in het contract opnemen, zodat Philip Morris alles kan terugkopen als de verhoudingen met het Westen hersteld zijn. Voor de oorlog kwam 6 procent van de jaarlijkse omzet van Philip Morris uit Rusland.

Andere tabaksfabrikanten dralen ook met een vertrek uit Rusland. Zolang ze aanwezig blijven in Rusland, dragen ze bij aan de oorlogskas van Poetin. In de eerste zes maanden van de oorlog was dat al 8 miljard euro. Door hun eigen winsten boven morele overtuigingen te stellen, draagt Philip Morris dus niet alleen bij aan de dood van miljoenen nicotineverslaafden, maar ook aan de aanhoudende stroom burgerdoden in Oekraïne.
Lees meer in de Financial Times of NRC

Tabaksindustrie spendeert 26 mln. per jaar aan marketing op Hawaï

Het departement van Volksgezondheid van Hawaï en het Hawaïaanse Instituut voor Volksgezondheid zijn met een nieuwe mediacampagne (Stronger Together) begonnen om de aandacht te vestigen op de strategieën van de tabaksindustrie. De industrie geeft jaarlijks naar schatting 26 miljoen dollar (omgerekend 24,5 miljoen euro) uit aan marketing, drie keer zoveel als de Amerikaanse staat zelf uitgeeft aan rookpreventie. De industrie maakt gebruik van aanpassingen in prijs voor sommige gemeenschappen, zet mentholproducten in de etalage, sponsort evenementen en zoekt het contact met gemeenschappen. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in de markt voor alternatieve nicotineproducten waaronder e-sigaretten en richt de industrie haar marketingpijlen vooral op jongeren. De tabaksindustrie heeft zich daarnaast specifiek gericht op raciale en etnische minderheden, LHBTI’ers, mensen met lage inkomens en mensen met een geestelijke problematiek of mensen die verslavingsgevoelig zijn. Met de mediacampagne die uit radio, televisie, print- en online advertenties bestaat, hoopt de overheid bewustwording te creëren en het aantal rokers terug te dringen.
Lees meer op de website van de gouverneur van Hawaï.

Aantal Schotten dat een rookstoppoging doet neemt af

Tussen april 2021 en maart 2022 hebben 31.359 Schotten geprobeerd om te stoppen met roken. Dat zijn 17.000 minder stoppogingen dan er tussen 2019 en 2020 zijn ondernomen en het is het tiende jaar op rij dat er sprake is van minder stoppogingen. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door Public Health Scotland. Antirookorganisatie Action on Smoking and Health Scotland vindt dat de Schotse overheid harder haar best moet doen om rookstoptherapie aan te bieden voor de 730.000 Schotten die nog roken. Daarmee zouden veel toekomstige tabak-gerelateerde ziektes en doden voorkomen kunnen worden. Schotland wil in 2034 een rookvrije generatie hebben en gaat die deadline met de huidige rookstopmaatregelen naar schatting pas in 2050 behalen, dus meer actie is nodig.
Lees meer bij The National

Brits pakje sigaretten wordt 1,15 pond duurder

Een pakje van 20 sigaretten wordt per 15 maart 1,15 pond (omgerekend 1,30 euro) duurder in Groot-Brittannië. Het is de grootste prijsverhoging die in één keer wordt doorgevoerd, waardoor een pakje meer dan 14 pond (15,90 euro) gaat kosten. De accijnsverhoging van 15 procent houdt gelijke tred met de inflatie. Een flinke prijsverhoging is volgens de WHO de effectiefste manier om roken minder verleidelijk te maken. Een pakje shag van 30 gram gaat zo’n 2 pond meer kosten.
Lees meer in The Sun

Snusgebruik verdrievoudigt kans op wiegendood

Snus, een tabaksproduct dat vooral in Zweden wordt gebruikt en als een plak tussen de bovenlip en het tandvlees wordt gedaan, wordt gezien als een alternatief voor traditionele tabaksproducten. Er komt geen rook vrij bij het gebruik, dus daarom wordt er gedacht dat het minder schadelijk voor de gezondheid is. Toch is het niet schadeloos. Niet alleen is de nicotine die erin zit zeer verslavend en ook slecht voor de gezondheid, maar uit een nieuw onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute blijkt dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap snus hebben gebruikt, een drie keer zo grote kans lopen op wiegendood. Snus is een verboden middel in Nederland en inmiddels zijn de ‘tabaksvrije’ varianten – meestal nicotinezakjes of ook snus genoemd – ook verboden. Of die dezelfde gevolgen voor de gezondheid hebben is niet duidelijk, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting.
Lees meer bij Almayadeen

‘Kenia heeft wet nodig voor alternatieve tabaksproducten’

Het aantal nicotinegebruikers in Kenia neemt toe door de introductie van alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten en nicotinezakjes. Dat stelt Thomas Lindi, coördinator van de Kenya Tobacco Control Alliance, een stichting die zich inzet om tabaksgebruik te ontmoedigen. Volgens Lindi roken mannen traditionele sigaretten, maar zijn de alternatieve tabaksproducten zeer populair onder vrouwen en kinderen. De Keniaanse Tabakswet dateert van 2007 en bevat dus geen regels voor e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten, waardoor die ongereguleerd op de markt zijn gebracht. Lindi vindt dat de wet aangepast moet worden.
Lees meer bij China Daily

tags:  wiegendood | Rusland | Oekraïne | rookstophulp | snus | tabaksreclame | Tabakswet | PMI | accijnsverhoging | tabaksaandeel | e-sigaret