line
big tobacco nog altijd actief in rusland-1

Tabaksfirma’s dralen nog steeds met vertrek uit Rusland

dinsdag 14 februari 2023

BAT, PMI en JTI zijn nog steeds niet vertrokken uit Rusland. BAT onderhandelt met zijn distributeur in het land over de overname van zijn Russische handel, maar dat kan nog wel tot in 2024 duren, zegt CEO Jack Bowles.

Door de webredactie

Het kan nog tot 2024 duren voordat British American Tobacco (BAT) zijn activiteiten in Rusland afgestoten heeft. Dat zei BAT-CEO Jack Bowles tegen de Financial Times (ook leesbaar via TheHITC). Het bedrijf onderhandelt met zijn lokale distributeur, SNS Group of Companies, over overname van BAT’s operaties in Rusland. De twee partijen zouden ‘vergevorderde gesprekken’ voeren om de deal nog dit jaar te sluiten, maar een garantie daarover wilde Bowles niet geven. “Omdat ik geen glazen bol heb, kan ik niet absoluut zeker zijn, maar het doel is echt om er te komen… We willen in 2023 vertrekken”, aldus de CEO.

Geen haast met vertrek uit Rusland

In de weken na de invasie van Oekraïne besloten steeds meer westerse bedrijven zich uit Rusland terug te trekken, om direct noch indirect een bijdrage te leveren aan de Russische agressie (maar vooral ook uit publicitaire overwegingen). De grote tabaksfirma’s bleven er vooralsnog zakendoen en hulden zich in ontwijkende berichten over het stopzetten van nieuwe investeringen en marketinguitgaven.

In oktober bleek dat de drie grootste tabaksmultinationals sinds de invasie op 24 februari 2022 al 8 miljard euro aan belastingen hadden bijgedragen aan de Russische oorlogskas. Alleen Imperial Tobacco had zich toen al daadwerkelijk teruggetrokken uit het land, wat het bedrijf ruim 500 miljoen euro aan winst heeft gescheeld.

Overname door lokale distributeur

BAT onderhandelt nu met een “lokaal, gezamenlijk bestuurd distributieconsortium” waar SNS Group of Companies onderdeel van is. BAT werkt sinds 1993 met SNS GC, dat op zijn website vermeldt sinds de oprichting al meer dan 1,3 biljoen BAT-sigaretten te hebben verkocht, 43 miljard stuks per jaar. Tegen de Financial Times wilde Bowles niets zeggen over de mogelijkheid dat in de afspraken over de overname een clausule wordt opgenomen over eventuele terugkoop van de over te nemen delen als de oorlog voorbij is. “Dat zijn dingen waar we niets over kunnen zeggen, omdat er nog geen overeenkomst is”, zei Bowles. Volgens hem zijn de onderhandelingen zo gecompliceerd vanwege de sancties die de EU en de VS aan Rusland hebben opgelegd. Volgens de Financial Times heeft BAT 626 miljoen euro op zijn bezittingen in Rusland en Belarus moeten afschrijven, maar worden die nog steeds op 850 miljoen euro gewaardeerd.

PMI en JTI in zaken met wapenhandelaar

Ook Philip Morris International (PMI) heeft al langer geleden aangekondigd Rusland op een ‘ordelijke’ wijze te willen verlaten, maar dat moet nog steeds gebeuren. PMI is samen met Japan Tobacco International (JTI) aandeelhouder van Ruslands grootste tabaksdistributeur Megapolis, die in ieder geval voor de Russische aanval op Oekraïne eigendom was van miljardair en wapenfabrikant Igor Kesajev. Kesajev staat sinds vorig voorjaar op de sanctielijst van de Europese Unie. Het statutair hoofdkantoor van Megapolis is gevestigd in Den Haag. Reuters noemde vorig jaar de banden die bleken te bestaan tussen PMI, JTI en de Russische oligarch en wapenhandelaar een ‘potentiële pr-nachtmerrie’. Maar daarvan is sindsdien weinig gebleken.

Japan Tobacco heeft zijn investeringen in Rusland stopgezet, maar nog niets gezegd over vertrek uit het land.

tags:  wapenhandel | Rusland | Oekraïne | oorlog | winstmarges | PMI | JTI | BAT | tabaksindustrie