line
lekkerland company3-1

Lekkerland, kampioen tabaksgif verspreiden

dinsdag 29 september 2020

Groothandel Lekkerland is een grote speler in de tabaksbranche, maar houdt dit onder de radar. Wat voor bedrijf is het en wie trekken er aan de touwtjes? TabakNee nam deze ‘grootmacht in tabak’ onder de loep.

Door de webredactie

Wie een bestelbusje van Lekkerland ziet rijden, denkt vast niet meteen aan tabak, maar eerder aan snoepgoed. Lekkerland Nederland B.V. verkoopt inderdaad zoetwaren, maar ook en vooral tabaksproducten, inclusief e-sigaretten, aan tankstations en tabaks- en gemakswinkels.
Lekkerland, die de grootste groothandel voor zoetwaren en tabak in Nederland zegt te zijn, heeft 230 tabaks- en gemakwinkels, zoals de CIGO (150 winkels), Compaenen, Smaakgilde Compleet (White Label) en Tabaktief – wel zo handig voor een stukje gegarandeerde omzet. Via Lekkerland Vending Services B.V. worden 4.000 sigarettenautomaten in Nederland geleverd. (Een doodlopende weg, omdat deze vanaf 2022 in ons land verboden worden.)

In Duitse handen

De groothandel die in 1956 in het Brabantse Son en Breugel als kleine firma begon, is intussen in Duitse handen. Eerst werd het onderdeel van het Duitse Lekkerland SE & Co. KG, waar Austria Tabak GmbH, onderdeel van tabaksmultinational Japan Tobacco International, 25,1 procent van de aandelen heeft. Per 1 januari dit jaar werd het overgenomen door de Duitse multinational in food en retail (en toerisme) REWE, die in 24 Europese landen actief is en Lekkerland graag wil vanwege zijn ervaring in de ‘convenience’, ofwel de on-the-go-consumptie: onderweg moet de klant overal een snelle snack of een drankje kunnen kopen – én sigaretten. Volgens het jaarverslag 2018 van Lekkerland SE & Co. KG (2019 is nog niet verschenen) bestaat 52 procent van de omzet uit tabakswaren (inclusief accijns): zo’n 3.500 verschillende tabaksproducten, inclusief e-sigaretten en rokersattributen, met een omzet van 9,8 miljard euro.

Onder de radar

Rookwaren zijn, kortom, een belangrijk product voor Lekkerland. Toch tref je op de meeste websites van Lekkerland c.q. REWE het woord ‘tabak’ amper aan - meestal pas op de bestellingen-via-internetpagina’s. De marketingjongens en -meisjes van REWE en Lekkerland zijn wel zo snugger om het woord tabak, het meest dodelijke consumentenproduct ooit, te vervangen door allerlei, in commerciële kringen gangbare, containerbegrippen, zoals ‘ons aanbod’ of ‘het Convenience-concept’, of ‘het aantal shopbezoekers dat we in hun behoeften hebben kunnen steunen, is groter geworden’, zodat deze firma een fris blazoen blijft houden.
Des te opmerkelijker is de uitspraak van een manager van Lekkerland tijdens de Tankstation Vakbeurs vorig jaar, een opmerking in het kader van een labstore van Lekkerland – een Shell-station in Katwijk – waar onder andere geëxperimenteerd wordt met het afdekken van tabakswaren en het slim uitstallen van e-sigaretten. “Op deze locatie worden veel rookwaren verkocht en dat willen we graag zo houden,” zei die manager zonder blikken of blozen.

Meer dan een gewone groothandel

Ook uit een kort stukje op de Nederlandse website blijkt dat Lekkerland meer is dan een gewone groothandel die tabakswaren levert: “Lekkerland heeft als rookwarengroothandel een uitgebreid assortiment, schappenplannen, kennis en analyse van de laatste wet- en regelgeving.” Lekkerland neemt bovendien lastige administratie (het Track & Trace-systeem om smokkel te voorkomen) uit handen. “We kunnen als ‘most convenient partner’ ook uw logistiek van tabakswaren volledig overnemen en leveren alles al verzameld en geregistreerd aan uw filialen.”
Er is een speciaal programma voor de petrolbranche, genaamd Lekker op weg, om de kwaliteit en de omzet van de tankstationwinkels te verhogen, “specifiek gericht op zoetwaren, dranken, koelvers (en ijs), rookwaren en non-food”.

Zorgenkindje tabak

Dat Lekkerland zich zo inzet om de verkoop van tabakswaren (en e-sigaretten) te verhogen, heeft een reden. De omzet van rookwaren - zoals gezegd, 9,8 miljard euro in 2018 - was minder dan het jaar ervoor. Een afname van 3,1 procent. Tabak is dan ook een zorgenkindje, zo blijkt uit het jaarverslag. “Roken heeft sterk aan populariteit ingeboet onder tieners en jongvolwassen.” Een feit waar je blij van zou worden, maar niet Lekkerland, dat na de fusie met REWE zijn on-the-go sigaret-concept Europees mag uitrollen. Na de fusie is er “een nieuwe Europese grootmacht in de gemaksbranche” ontstaan. Lekkerland, de groothandel die in een kleine Brabantse gemeente begon en nu een heuse grootmacht in Europees tabaksland is, is niet bepaald een firma om trots op te zijn. Eén ding is zeker: met de aankoop van Lekkerland is de REWE Group het verkoopbereik van nicotine- en aanverwante producten in Europa sterk aan het vergroten.

Desgevraagd wilde Lekkerland geen commentaar geven op dit artikel.

Lees ook het profiel van de maand: De drie Nederlandse toppers bij Lekkerland

tags:  sigarettenautomaat | track & trace | tabakshandelaar | tankstations | e-sigaret