line
accijnsammendement-1

SP wil prijs tabak aanpassen aan inflatie

woensdag 16 november 2016

UPDATE 19-11-2016

Tweede Kamerleden Bashir en Van Gerven (beide SP) hebben een amendement ingediend met een aanpassing op het Belastingplan 2017. Ze vinden dat de prijs van tabaksproducten moet worden aangepast aan de inflatie. Dat is momenteel niet het geval waardoor roken relatief goedkoper wordt.

Door de webredactie

“In het Belastingplan worden de jaarlijkse accijnsaanpassing losgelaten waardoor de tabaksaccijnzen niet meer automatisch geïndexeerd worden en dus niet meer meebewegen met de prijsontwikkelingen in de markt.” Dat schrijven Tweede Kamerleden Farshad Bashir en Henk van Gerven (beide SP) in een amendementsvoorstel dat zij hebben ingediend. “Dit zorgt ervoor dat sigaretten en rooktabak ieder jaar relatief goedkoper worden terwijl veel andere belastingen wel meebewegen met inflatie.”

Met het amendement willen de Kamerleden dat er een inflatiecorrectie op de accijns van sigaretten en rooktabak wordt toegepast. Volgens de Kamerleden zal deze correctie ook goed voor de schatkist zijn. Zij rekenen voor dat het in 2017 al 5,6 miljoen euro zal opleveren, oplopend naar 28,9 miljoen euro in 2019 en 84,5 miljoen euro in 2021. Waarom de correctie niet eerder heeft plaatsgevonden is Henk van Gerven een raadsel. Tegen TabakNee zegt hij: “Wellicht zit daar de tabakslobby via de VVD achter.” De VVD is van oudsher de grootste vriend van de tabaksindustrie (omdat zij in de val van de industrie is getrapt die de term ‘keuzevrijheid’ op een rookverslaving hebben weten te plakken). De SP-er vermoedt dat de lobby via de VVD dit soort prijsstijgingen heeft tegen weten te houden.

Van Gerven vindt het bizar dat een gevaarlijk product als tabak met zijn verslavende werking door het uitblijven van inflatiecorrecties relatief goedkoper zou worden dan andere producten. “De belastingaccijnzen op tabak mee laten groeien leidt ertoe dat minder mensen en met name jongeren zullen gaan roken,” zegt de politicus. “Dat is winst voor onze volksgezondheid.”

De inflatiecorrectie is nog een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking tot het flink verhogen van de tabaksaccijns. Door de prijs van tabak ineens flink te verhogen, neemt het aantal rokers volgens wetenschappelijk onderzoek enorm af. In België durfde de Minister van Volksgezondheid deze maatregel al wel in te voeren. Nu Nederland nog.

UPDATE 19-11-2016: Het amendement is verworpen door de Tweede Kamer. Vóór stemden de SP, de PvdD, GroenLinks, D66, 50PLUS, de groep Kuzu/Öztürk en de ChristenUnie. Tégen stemden PvdA, Van Vliet, Houwers, VVD, SGP, CDA, de Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV. Verrassend is daarbij dat PvdA en CDA tegenstemden. SGP en CDA willen volgens hun verkiezingsprogramma dat tabak duurder wordt door middel van accijnsverhogingen, daarom is het onbegrijpelijk dat ze tegen een geringe verhoging van de accijnzen door inflatiecorrectie zijn. Menen ze wel wat er in hun verkiezingsprogramma staat? Ook de tegenstem van de PvdA is moeilijk te verklaren. In reactie op een tweet van Wanda de Kanter, verklaarde Marith Volp: "Meer lukte niet in deze coalitie. Maar er is nog veel te doen. En dan graag grotere stappen dan dit voorstel."

tags:  accijns, tabak | accijnsverhoging | accijns