line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 oktober 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Miljoenen Britse rokers proberen te stoppen met roken in ‘Stoptober’ / Lobbygroep tabaksboeren wil meepraten tijdens FCTC bijeenkomst / Amerikaans onderzoek laat zien dat rookverboden helpen / Plain packaging in Ierland gaat per mei 2017 in / Per 2017 wordt er een accijnsverhoging van 10,5% ingevoerd in Indonesië / British American Tobacco wil uitstel voor nakomen Kenyaanse regels. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Miljoenen rokers proberen te stoppen met roken in ‘Stoptober’
Voor het vijfde jaar op rij is de campagne ‘Stoptober’ van start gegaan. Naar schatting miljoenen rokers zullen deze maand proberen te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat als iemand langer dan 28 dagen niet rookt, de kans vijf keer zo groot is dat ze blijvend zullen stoppen met roken. Vorig jaar probeerden 2,5 miljoen mensen te stoppen waarvan er 500.000 zijn geslaagd.
Lees meer bij South Port Visiter

India: Lobbygroep tabaksboeren wil meepraten tijdens FCTC bijeenkomst
De Indiase Lobbygroep FAIFA, die opkomt voor miljoenen kleine boeren, wil mee kunnen praten tijdens het FCTC-congres dat van 7 tot 12 november in India zal worden gehouden. De tabaksindustrie heeft de boeren naar voren geduwd om antirookmaatregelen af te zwakken. De boeren pleiten voor ‘gebalanceerde’ regelgeving waardoor de tabaksboeren hun inkomen niet zullen verliezen.
Lees meer in The Hindu BusinessLine

Verenigde Staten: Onderzoek laat zien dat rookverboden helpen
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat rookverboden in Amerikaanse steden, staten en regio’s ervoor hebben gezorgd dat jonge mensen nooit met roken zijn begonnen of er sneller mee zijn gestopt. Veel jonge mannen die ‘licht’ rookten, stopten met hun gewoonte door de rookverboden.
Lees meer bij Medical News Today

Ierland: Plain packaging gaat per mei 2017 in
Per mei 2017 is plain packaging verplicht in Ierland. Dat betekent dat tabaksproducten geen merkopdrukken meer mogen hebben en standaard verpakt moeten worden. De tabaksindustrie heeft dat met rechtszaken proberen tegen te houden, maar de Ierse overheid zegt niet bang te zijn voor de industrie. De antirookmaatregel moet tabak minder aantrekkelijk maken voor jongeren.
Lees meer bij The Irish Times

Indonesië: Per 2017 wordt er een accijnsverhoging van 10,5% ingevoerd
De minister van Volksgezondheid heeft laten weten dat er vanaf 2017 een accijnsverhoging van 10,5% ingevoerd zal worden om de gezondheid van Indonesiërs beter te beschermen. De Indonesische overheid gebruikt de accijnsverhoging als middel om roken te ontmoedigen.
Lees meer in The Business Times.

Kenya: British American Tobacco wil uitstel voor nakomen regels
Tabaksgigant British American Tobacco (BAT) wil negen maanden uitstel hebben om te kunnen voldoen aan nieuwe regels die maandag in zijn gegaan. Het is de bedoeling dat er nieuwe afschrikwekkende afbeeldingen op tabaksverpakkingen komen. Dat is al in 2014 afgesproken. BAT heeft een rechtszaak aangespannen omdat het duur is om aan de regels te voldoen.
Lees meer bij Nation

tags:  buitenland