line
belgische minister denkt na over generatiegebonden tabaksverbod-1

Belgische minister: ‘Nadenken over generatiegebonden tabaksverbod’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 26 april 2024

De Belgische minister van Volksgezondheid vindt dat ook in België moet worden nagedacht over een generatiegebonden tabaksverbod, zoals in het VK. En verder in Kort buitenlands nieuws: Belgische app informeert over inhoud rookwaren / Prijs motiveert Britse rokers steeds meer om te stoppen / VK regelt gratis sigaretten voor Oekraïense soldaten / BAT en Amazon in Italië beboet voor misleidende reclame.

Door de webredactie

De Belgische minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke sluit niet uit dat ook België ooit een generatiegebonden tabaksverbod zal invoeren. Dat zei hij op de Belgische radiozender Bel RTL naar aanleiding van het nieuws dat het Britse Lagerhuis voor het plan van premier Sunak had gestemd om een generatiegebonden tabaksverbod in te voeren voor iedereen die vanaf 2009 is geboren. In België zijn net nieuwe maatregelen aangenomen om het roken onder jongeren terug te dringen, waaronder rookverboden op plekken waar veel kinderen komen en een verbod op wegwerp-vapes. “Die kunnen, en helaas ook voor jongeren, een kennismaking zijn met de wereld van tabak en het beginnen met roken”, aldus Vandenbroucke. “Wat de toekomst betreft, denk ik persoonlijk dat er over dit soort maatregel [zoals in Groot-Brittannië, red.] moet nagedacht worden. En ik heb net een boek uitgebracht over de gezondheidszorg, waarin ik mogelijke pistes beschrijf. Bijvoorbeeld: we zouden op zeker moment kunnen zeggen dat we de leeftijdsgrens voor het mogen kopen van sigaretten verhogen. Dat kan ik mij absoluut voorstellen.”
Lees meer bij Redactie24

Belgische app informeert over inhoud rookwaren

De Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een app ‘Smoking Info’ gelanceerd die consumenten informeert over de samenstelling en de risico’s van tabaksproducten en e-sigaretten. De app geeft van op de Belgische markt beschikbare rookwaren volledige informatie over de ingrediënten en het nicotinegehalte. Ook informeert de app over de risico’s van roken en mogelijkheden om te stoppen. Voor de commerciële sector bevat de app – de eerste in zijn soort in Europa – ook gegevens over welke producten zijn toegestaan en welke niet meer mogen worden verkocht. De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels en wordt dagelijks bijgehouden.
Lees meer bij HLN

Prijs motiveert Britse rokers steeds meer om te stoppen

Stijgende prijzen van sigaretten motiveren meer Britten om te stoppen met roken, blijkt uit een studie van University College London waarvoor tussen 2018 en 2023 6.000 mensen zijn gevolgd. In de laatste enquête zei een kwart van de respondenten dat ze een stoppoging hadden gedaan vanwege de prijs van de sigaretten. In 2018 was dat nog een vijfde. De helft van de ondervraagden gaf aan te stoppen vanwege de gezondheid. De coronapandemie heeft volgens de studie duidelijk invloed gehad op het aantal mensen dat wilde stoppen. Volgens de onderzoekers heeft de pandemie mensen meer bewust gemaakt van de gezondheidsnadelen van het roken. In 2020 en 2021 waren er aanmerkelijk meer stoppogingen. Maar in de coronaperiode verloren ook veel mensen hun baan en werd prijs een belangrijker motief. Gemiddeld kost een pakje van 20 sigaretten nu 14 pond (16,30 euro) oplopend naar 16 pond (18,60 euro) in 2026. Omdat in het VK de overheid stimuleert dat rokers overstappen van sigaretten naar e-sigaretten, suggereren de onderzoekers nu dat in campagnes het prijsargument daarbij zou kunnen worden opgevoerd. Want terwijl rokers gemiddeld 20 pond (23 euro) per week uitgeven aan sigaretten, zijn ze aan e-sigaretten rond de 6,30 pond (7,30 euro) kwijt.
Lees meer bij BBC

VK regelt gratis sigaretten voor Oekraïense soldaten

Oekraïense soldaten die in Groot-Brittannië zijn getraind kregen gratis sigaretten via afspraken die door het Britse ministerie van Defensie zijn gemaakt. De deal kwam tot stand nadat Oekraïense soldaten die in Engeland trainden, klaagden over te dure sigaretten. Voor een pakje sigaretten dat in Oekraïne omgerekend 1,70 pond (2 euro) kost, moesten de soldaten in het VK 15,67 pond betalen (18,30 euro). De toenmalige Britse minister van Defensie Ben Wallace besloot in te grijpen, omdat de soldaten zich niet zouden kunnen concentreren en minder gemotiveerd zouden raken. Met het ministerie van Financiën werd afgesproken dat sigaretten voor Oekraïners belastingvrij werden gemaakt, met het ministerie van Gezondheid werden juridische hobbels besproken en een internationaal tabaksbedrijf leverde de sigaretten. Die werden gratis aan de soldaten uitgedeeld, als onderdeel van hun rantsoen. Ze kregen ook ‘gezondere alternatieven’ als e-sigaretten en nicotinezakjes aangeboden, alsmede advies over de risico’s van roken.
Lees meer bij The Telegraphe

BAT en Amazon in Italië beboet voor misleidende reclame

De Italiaanse Mededingingsautoriteit heeft British American Tobacco (BAT) en Amazon boetes uitgedeeld voor misleidende reclame over verhitte-tabaksproducten. BAT en Amazon wordt verweten dat ze onvoldoende informatie gaven over de nicotine in BAT’s Glo-producten. BAT wordt voor 6 miljoen euro aangeslagen, Amazon voor 1 miljoen. De zaak werd in behandeling genomen nadat consumentenorganisaties een klacht indienden.
Lees meer bij Tobacco Control Laws

tags:  verhitte tabak | BAT | reclame | Oekraïne | accijns | prijsverhoging | nicotinegehalte | stoppen met roken | tabaksverbod | rookvrije generatie