line
brits leeftijdgebonden tabaksverbod stap dichterbij-1

Brits leeftijdsgebonden tabaksverbod stap dichterbij

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 19 april 2024

Een meerderheid van Britse parlementariërs heeft zich achter het plan geschaard om een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te voeren. Desondanks werd er veel tegen het plan gelobbyd en klonk er kritiek van prominenten als Boris Johnson. Verder in Kort buitenlands nieuws: Spanje verhoogt accijns / Oezbekistan wil vape-verbod wegens hoog gebruik onder jongeren / Filipijnse tabaksboeren in het geweer tegen illegale vapes.

Door de webredactie

Het plan van premier Rishi Sunak om een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te voeren, is een stap dichterbij gekomen. Een overweldigende meerderheid van 383 parlementariërs stemde voor het plan om tabaksverkoop aan iedereen die na 2009 is geboren te verbieden. Slechts 67 parlementariërs (voornamelijk uit conservatieve hoek) stemden tegen. Dat betekent dat de wet nu naar een ronde gaat waar er amendementen ingediend mogen worden.

Het plan is niet zomaar breed omarmd. In de laatste fase voor de stemming waarschuwde Cancer Research UK voor de tabakslobby, die er alles aan probeert te doen om het plan van Sunak tegen te werken. Een leeftijdsgebonden tabaksverbod is goed voor de volksgezondheid maar slecht voor de omzet van de industrie.

Er klonk ook harde kritiek op zijn plan van prominente politici. Zo spraken Liz Truss en Boris Johnson zich tegen het plan uit omdat het een inbreuk zou zijn op de vrije keuze van mensen om hun leven naar eigen inzicht te leiden. Conservatieve partijen zijn vaak op de hand van de tabaksindustrie omdat zij vatbaar zijn voor het idee dat roken een vrije keuze is, een lobby-argument dat de industrie sinds jaar en dag inzet. Het tegendeel is echter waar: inherent aan een verslavingsziekte is dat de vrije keus om te stoppen verdwijnt.
Lees meer bij Reuters

Spanje verhoogt accijns

Om roken verder te ontmoedigen heeft Spanje een accijnsverhoging aangekondigd. Sinds 2005 is de prijs voor een pakje sigaretten in Spanje met 122 procent gestegen. Maar een pakje sigaretten kost gemiddeld nog altijd slechts 4,80 euro, waarmee roken in Spanje veel goedkoper is dan in Nederland of Frankrijk. De overheid wil roken verder ontmoedigen en een extra accijnsverhoging moet daarbij helpen om tabak minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Ook wil de overheid plain packaging gaan invoeren, zodat pakjes er identiek uit komen te zien en minder aantrekkelijk worden. Daarnaast wordt vapen strenger aangepakt, omdat e-sigaretten een opstapje naar het gebruik van traditionele tabak kunnen zijn.
Lees meer bij Generation Sans Tabac

Oezbekistan wil vape-verbod wegens hoog gebruik onder jongeren

De overheid van Oezbekistan is voornemens een verbod op e-sigaretten en verhitte-tabaksproducten in te voeren. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er tussen 2021 en 2023 5,4 miljoen stuks e-sigaretten zijn verkocht, ter waarde van 28,5 miljoen dollar (omgerekend 26,8 miljoen euro). Uit onderzoek blijkt dat jongeren drie keer zo vaak een e-sigaret gebruiken als volwassenen. De verkoop, im- en export van alternatieve tabaksproducten zal daarom verboden worden. Degenen die het verbod overtreden, kunnen een geldboete verwachten en zelfs een taakstraf krijgen die kan oplopen tot drie jaar, of maximaal vijf jaar de gevangenis ingaan.
Lees meer bij UZ Daily

Filipijnse tabaksboeren in het geweer tegen illegale vapes

Tabaksboeren in de Filipijnen hebben de overheid opgeroepen om actie te ondernemen tegen de verkoop en het gebruik van illegale vapes. Volgens twee verenigingen van tabaksboeren heeft de lokale tabaksteelt het heel zwaar doordat de illegale vapes de markt voor tabaksproducten verdringen. “Anders dan tabakssticks [voor in verhittingsapparaatjes], bevatten vapes geen gedroogde tabaksbladeren en leveren tabaksboeren geen direct voordeel op. Illegale vapes zijn alleen van voordeel voor smokkelaars en corrupte retailers, omdat die niet eens belasting betalen”, stelt een van de voormannen. “We moeten de regering helpen deze ‘vapedemie’ te bestrijden en de lokale tabaksindustrie te redden.” De belastingdienst rapporteerde recent dat de accijnsinkomsten uit tabak vorig jaar met 16 procent zijn gedaald vanwege meer vape-gebruik en illegale sigarettenhandel. In de Filipijnen wordt een deel van de accijnsinkomsten gebruikt om tabaksboeren te subsidiëren.
Lees meer bij Philstar

tags:  jongeren | vape-verbod | vape-hype | e-sigarettenverbod | accijnsverhoging | Wet Rookvrije Generatie | tabaksverbod