line
who zuidoost-azie moet strenger tegen roken optreden-1

WHO: Zuidoost-Azië moet strenger optreden tegen roken

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 23 februari 2024

Als er ergens veel gerookt wordt, is het in Zuidoost-Azië: 43,7 procent van de inwoners, met alle nare gevolgen voor de volksgezondheid van dien. De WHO vindt dat landen in deze regio meer aan rookpreventie moeten doen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Roken weer bon ton tijdens Paris Fashionweek / Frankrijk hoogt accijns wederom op / Overheidssteun bij sluiting van Franse tabakswinkels / Meer samenwerking tussen Ferrari en Philip Morris / JTI voorspelt stevige groei in 2024 / Spanje komt met nieuwe antirookmaatregelen / West-Virginia wil roken in de auto verbieden. 

Door de webredactie

Zuidoost-Azië is de regio waar wereldwijd het meeste tabak wordt gerookt en waar e-sigaretten ook in opkomst zijn. In 2022 rookte 43,7 procent van de inwoners van deze regio, dat zijn 411 miljoen mensen. Ook bevindt 77 procent van de wereldwijde gebruikers van vapes zich in deze regio (zo’n 280 miljoen mensen). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat de landen die zich in deze regio bevinden (waaronder Indonesië en de Filipijnen) strenger moeten optreden tegen tabaksgebruik om de volksgezondheid te bevorderen en het aantal tabaksdoden terug te dringen.
Lees meer bij de WHO

Roken weer bon ton tijdens Paris Fashionweek

Hoewel roken wereldwijd aangepakt en ontmoedigd wordt, zodat jongeren niet verslaafd raken aan nicotineproducten, lijken drie modeontwerpers daar graag verandering in te willen brengen. Tijdens de Paris Fashionweek lieten Christian Cowan, LaQuan Smith en Ohad Seroya modellen met sigaretten op de catwalk lopen, omdat dat een air van ‘cool’ en ‘bazigheid’ zou uitstralen. Ze promoten daarmee het idee dat tabaksgebruik bij een trendy imago hoort.
Lees meer bij Elle

Frankrijk hoogt accijns wederom op

De Franse accijns wordt per april opnieuw opgehoogd, nu met 50 tot 75 eurocent. Pakjes sigaretten gaan dan 11,50 tot 12 euro kosten. De Franse overheid vindt het belangrijk om de prijs van tabak op te blijven voeren om het aantal rokers verder terug te dringen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een accijnsverhoging de effectiefste manier is om roken te ontmoedigen. De Franse overheid wil die accijnsverhoging aan de inflatie koppelen, waardoor accijnsverhogingen vaker voor zullen komen.
Lees meer bij Europe 1

Overheidssteun bij sluiting van Franse tabakswinkels

Franse tabakswinkels in de grensdepartementen en in een vijftal departementen dat staat aangemerkt als ‘problematisch’, kunnen overheidssteun krijgen als ze de deuren sluiten. De maatregel is voor winkeliers die het hoofd niet boven water kunnen houden, geen gegadigde voor overname kunnen vinden en zich in een gemeente bevinden met minder dan 3.500 inwoners. De overheid wil hen met maximaal 30.000 euro steunen.
Lees meer bij NET Pme

Meer samenwerking tussen Ferrari en Philip Morris

Philip Morris is al vijftig jaar sponsor van de Formule 1-wagens van Ferrari. De afgelopen jaren is die sponsoring controversieel geworden, omdat er in de meeste westerse landen een reclameverbod voor tabaksproducten geldt en Ferrari, door het plaatsen van reclame op zijn auto’s, toch bijdraagt aan de verspreiding van de nicotineboodschap. In plaats van een stapje terug te doen, gaat Ferrari nu een stapje verder en intensiever met Philip Morris samenwerken om duurzamere fabrieken te produceren. Beide bedrijven zeggen informatie uit te gaan wisselen om elkaar verder te helpen, maar lijken dit ook te doen om de aandacht af te leiden van hun corebusiness. Ferrari produceert vervuilende auto’s en Philip Morris produceert een product dat behalve dat het extreem vervuilend is (want sigarettenfilters bevatten plastics en gifstoffen en komen in het zwerfvuil terecht), ook ziektes veroorzaakt en de dood bespoedigt bij zijn klanten.
Lees meer bij Assembly Mag

JTI voorspelt stevige groei in 2024

Japan Tobacco International (JTI) heeft bekendgemaakt dat het dit jaar een groei van 6,3 procent verwacht. JTI is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en meldt dat, hoewel de verkoop van traditionele tabaksproducten onder druk staat, de omzet uit alternatieve tabaksproducten blijft groeien. Daarmee bevestigt JTI het beeld dat de tabaksindustrie aan alle vormen van nicotineverslaving wil blijven verdienen.
Lees meer bij The Daily Mail

Spanje komt met nieuwe antirookmaatregelen

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid wil roken verder terugdringen. Daartoe worden tabaksproducten (ook vapes) met lekkere smaakjes verboden en wordt roken in de openbare ruimte verder aan banden gelegd. Zo mag er niet meer op terrassen en op stranden gerookt worden. Daarnaast komt er een accijnsverhoging om roken onder jongeren verder te ontmoedigen. De minister van Volksgezondheid heeft ook gezegd dat er aparte maatregelen voor vapers moeten komen.
Lees meer bij Express

West-Virginia wil roken in de auto verbieden

Roken in de auto terwijl er kinderen aan boord zijn, is al verboden in elf Amerikaanse staten en West-Virginia wil de twaalfde worden. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is West-Virginia de staat met de meeste volwassen rokers. Het wetsvoorstel dat de gezondheid van kinderen moet helpen beschermen, is met een ruime meerderheid door de Senaat gekomen. Nu is het de beurt aan The House of Representatives. Daar is een vergelijkbaar wetsvoorstel eerder afgewezen, waardoor het onzeker is of het deze keer wel gaat lukken.
Lees meer bij ABC News

tags:  antirookbeleid | JTI | PMI | Formule 1 | accijnsverhoging | rookpreventie | WHO