line
elke stem adem telt-1

Rookpreventie Jeugd vraagt aandacht Kamerleden voor COPD

donderdag 14 december 2023

In een mediacampagne en een open brief aan de leden van de nieuwe Tweede Kamer vraagt Rookpreventie Jeugd aandacht voor de veelal verborgen longziekte COPD, die bij 80 procent van de 1,3 miljoen patiënten is veroorzaakt door roken. Daarom moet de politiek maatregelen nemen die voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Door de webredactie

Met de mediacampagne ‘Elke stem/adem telt’ verwelkomt Rookpreventie Jeugd (RPJ) vandaag de leden van de nieuwe Tweede Kamer. In de campagne vraagt RPJ met name aandacht voor de ernstige, maar vrij onzichtbare ziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease of chronische obstructieve longziekte). Bij deze ziekte, waar 1,3 miljoen Nederlanders aan lijden, raken de longen beschadigd waardoor patiënten buiten adem raken en gaandeweg steeds minder kunnen doen. Bij 80 procent van de COPD-patiënten (1,04 miljoen mensen) is de ziekte door roken ontstaan.

De campagne bestaat uit abri-posters in Den Haag rondom de Tweede Kamer en een open brief in het FD van RPJ-voorzitter en longarts Wanda de Kanter. Eerder riep RPJ partijen al op om in hun verkiezingsprogramma’s maatregelen op te nemen om deze vermijdbare ziekte tegen te gaan.

Een sluipende ziekte

“COPD is een sluipende ziekte, waarvan de symptomen niet meteen duidelijk zijn”, zegt De Kanter. “Daardoor wordt de diagnose vaak te laat gesteld. En het probleem is, de schade is niet meer te herstellen, wat weg is aan longblaasjes komt niet meer terug. Patiënten raken gaandeweg steeds meer buiten adem en kunnen op het laatst bijna niets meer doen.”

Maar de ziekte is grotendeels vermijdbaar, omdat roken de belangrijkste oorzaak is. Stoppen met roken is essentieel, stelt De Kanter dan ook, en niet beginnen nog beter.

Daarom pleit zij voor structurele verhoging van de accijns op rookwaren, het versneld terugdringen van het aantal tabaksverkooppunten en het vervroegen van de rookvrije generatie naar 2030. Dat laatste wordt voorgesteld in het burgerinitiatief Nicotinee.nl: een generatiegebonden verkoopverbod van tabak voor iedereen die geboren is vanaf 1 januari 2012. Vanaf 2030, als deze generatie 18 wordt, zorgt een jaarlijkse verhoging van de minimumleeftijd voor aankoop van tabak dat deze en volgende generaties nooit meer nicotineproducten kunnen kopen. Inmiddels tekenden 27.000 mensen het initiatief, dat 40.000 handtekeningen nodig heeft om het voorstel op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Open brief aan Kamerleden

Hieronder de volledige tekst van de open brief in het FD:

Van harte gefeliciteerd met uw verkiezing tot lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. U heeft nu de kans een belangrijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van Nederlandse kinderen. Door te zorgen voor een echte Rookvrije Generatie per 2030 kunt u voorkomen dat kinderen van nu de longpatiënten van de toekomst worden.

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders lijden bijvoorbeeld aan COPD. Dit is een ernstige longaandoening die uiteindelijk tot de dood kan leiden. Het is ook de meest vermijdbare ongeneeslijke volksziekte in ons land omdat 8 op de 10 patiënten deze ziekte krijgt door te roken. Rookpreventie Jeugd wil COPD de wereld uit helpen door te voorkomen dat kinderen beginnen met roken en vapen. Daarvoor hebben wij uw hulp nodig!

Terwijl Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk wetten ontwierpen voor een generatiegebonden tabaksverbod vanaf respectievelijk 2025 en 2030, besloot het vorige kabinet tot het creëren van een Nederlandse Rookvrije Generatie per 2040. We hebben een grote kans om als Nederland wereldwijd koploper te worden als het volgende kabinet meer ambitie toont. Dit kan door de minimumleeftijd voor het kopen van (e-)sigaretten vanaf 2030 elk jaar met een jaar te verhogen, de accijnzen op rookwaren jaarlijks te verhogen en het aantal verkooppunten sterk te verminderen. Met deze maatregelen voorkomen we dat ongeveer 1,9 miljoen kinderen deel worden van een nieuwe generatie rokers.

Graag gaan we met u in gesprek over de mogelijkheden om de rookvrije generatie te versnellen en zo onze kinderen te beschermen tegen de gevolgen van roken en vapen.

Met vriendelijke groet,

Wanda de Kanter
Rookpreventie Jeugd

Steun het burgerinitiatief Nicotinee via nicotinee.nl

 

tags:  Nicotinee | burgerinitiatief | Wet Rookvrije Generatie | Rookpreventie Jeugd | longziekte | Tweede Kamer | campagne | rookvrije generatie | COPD | accijnsverhoging | Wanda de Kanter