line
world no tobacco day 2024-1

Wereld Niet Roken Dag in teken van preventie jeugdroken

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 29 maart 2024

Wereldwijd experimenteren zo’n 37 miljoen jongeren tussen de 13 en 15 jaar met tabak. Wereld Niet Roken Dag legt dit jaar extra nadruk op het belang van rookpreventie onder de jeugd. Verder in Kort buitenlands nieuws: ‘Canadese provincies houden tabaksindustrie hand boven het hoofd’ / PMI een van grootste belastingbetalers in Rusland / Australische arts verzwijgt sponsoring bij vape-voorlichting / Tabaksbaas denkt dat verbod op wegwerp-vapes niet werkt.

Door de webredactie

Aanstaande 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Ieder jaar kiest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een thema voor deze dag en dit jaar is dat een onderwerp dat Rookpreventie Jeugd, de initiatiefnemer van deze site, zeer na aan het hart staat: de preventie van jeugdroken. De meeste rokers raken tijdens hun tienerjaren verslaafd aan tabak, waarna velen een leven lang verslaafd blijven. Door te voorkomen dat jongeren met tabak en nicotine gaan experimenteren neemt de kans dat ze later alsnog verslaafd raken verder af. In 2022 bleek uit onderzoek dat wereldwijd ten minste 37 miljoen jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar met tabak experimenteren. In de Europese regio zijn dat er 4 miljoen. Strengere antirookwetgeving én handhaving kunnen daar verandering in brengen: jaarlijkse accijnsverhogingen en minder verkooppunten van rookwaren zijn de meest effectieve maatregelen om jeugdroken te voorkomen.
Lees meer op who.int

‘Canadese provincies houden tabaksindustrie hand boven het hoofd’

Drie Canadese antirookorganisaties hebben zich uitgesproken tegen het eindeloze overleg tussen Canadese provincies en de tabaksindustrie over betaling van schadevergoedingen. De industrie werd in 2015 veroordeeld tot een miljoenenschadevergoeding, die betaald moest worden aan 700 slachtoffers van tabaksgebruik. In 2019 vroeg de industrie uitstel van betaling aan. Vijf jaar later vraagt de industrie voor de twaalfde keer uitstel aan bij de rechtbank, terwijl ze ondertussen al die tijd gewoon is doorgegaan met de verkoop van tabaksproducten. Inmiddels zijn twee slachtoffers die wachten op compensatie al overleden. Volgens de antirookorganisaties krijgt de industrie telkens weer uitstel, omdat ze nog met de Canadese provincies overlegt hoe de schadevergoeding verdeeld moet worden. Maar dat gaat ten koste van de slachtoffers, die eindeloos wachten op het geld dat hen is toegekend.
Lees meer bij Newswire

PMI een van grootste belastingbetalers in Rusland

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, trokken veel internationale bedrijven zich uit Rusland terug om zo te voorkomen dat ze belasting aan de Russische staatskas moesten afdragen waarmee de oorlog bekostigd kon worden. Philip Morris (PMI) bleef echter tabak verkopen in Rusland. Volgens CEO Jacek Olczak was dat omdat PMI zijn dochtermaatschappijen niet ongunstig wilde verkopen. Dat zou sneu zijn voor de aandeelhouders. De verkoop van PMI-producten nam in Rusland met 45 procent toe sinds de oorlog uitbrak en daardoor is het tabaksbedrijf daar nu een van de grootste belastingbetalers. PMI droeg er in 2023 136 miljoen dollar (omgerekend ruim 125 miljoen euro) af. Dat komt Vladimir Poetin goed uit. Oekraïne ziet Philip Morris daarom als een sponsor van de oorlog. Desondanks mag PMI ook zaken blijven doen in Oekraïne. Het bedrijf krijgt er zelfs een voorkeursbehandeling in de vorm van een zeer laag (12 procent) ad valorem accijnstarief. Critici vinden dat voor PMI-producten op zijn minst hogere accijnzen zouden moeten gelden, maar verwijzen ook naar Estland, waar producten van bedrijven die in Rusland actief blijven, inclusief PMI, nu verboden zijn.
Lees meer bij Eureporter

Australische arts verzwijgt sponsoring bij vape-voorlichting

Wie in Australië wil vapen, heeft daar een doktersrecept voor nodig. Via de website van dr. Carolyn Beaumont zijn die makkelijk te krijgen, zonder consult. Dat is op zich niet illegaal, al heeft de Medical Board of Australia wel aangemerkt dat dat geen verantwoorde gang van zaken is. Beaumont geeft ook voorlichting op scholen over vapen. Wat ze daar niet bij vertelt is dat ze gesponsord wordt door de tabaksindustrie. Daarmee rijst de vraag of Beaumont wel de volksgezondheid in het vizier heeft als ze voorlichting geeft en haar recepten uitschrijft. Of denkt ze aan de industrie, die zo veel mogelijk mensen aan de nicotine wil hebben, en aan haar eigen zakken die door de industrie gevuld worden? Beaumont heeft gereageerd dat ze alleen soms geld van de industrie aanneemt om reiskosten te dekken. Ze geeft die openheid pas nu ze in opspraak is geraakt, daarvoor was ze er niet transparant over.
Lees meer bij The Guardian

Tabaksbaas denkt dat verbod op wegwerp-vapes niet werkt

Groot-Brittannië is voornemens om naast een leeftijdsgebonden tabaksverbod ook een verbod op wegwerp-vapes in te stellen. Het eerste wil zeggen dat aan iedereen die nu 15 jaar oud is, nooit meer legaal tabak verkocht mag worden. En het tweede dat de zeer populaire e-sigaretten die eenmalig gebruikt kunnen worden, van de markt verdwijnen. Dat laatste lijkt Tadeu Marroco, de baas van British American Tobacco (BAT), een slecht idee. BAT is de derde grootste verkoper van wepwerp-vapes in Groot-Brittannië en stelt dat jongeren bij een verbod de verslavende vapes op de zwarte markt gaan kopen. Volgens hem is dat in Brazilië en Australië ook het geval. De voorzitter van Action on Smoking and Health reageert met een duidelijke boodschap: er moet goed gehandhaafd worden en dat is precies van Groot-Brittannië van plan is.
Lees meer bij de BBC

tags:  e-sigaretverbod | Australië | rookvrije generatie | wegwerp-vapes | Oekraïne | Rusland | PMI | BAT | tabakslobby | wereld niet roken dag