line
nieuw zeeland buigt voor tabaksindustrie-1

Forse kritiek op terugdraaien rookvrije generatie Nieuw-Zeeland

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 01 december 2023

Het voornemen van de nieuwe regering van Nieuw-Zeeland om het generatiegebonden verkoopverbod van tabak terug te draaien krijgt wereldwijd forse kritiek. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tweederde Britten steunt leeftijdsgebonden tabaksverbod / Foundation For a Smoke-free World wil zonder PMI verder / Australië voert in januari verbod op wegwerp-vapes in / Frankrijk verbiedt roken op stranden, in parken, bossen en rond scholen.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland was lange tijd dé voorloper in het tegengaan van roken: het wilde dat voor 2025 minder dan 5 procent van het land nog zou roken. Met dat doel voor ogen was Nieuw-Zeeland ook het eerste land ter wereld dat een leeftijdsgebonden verkoopverbod van tabak voor iedereen geboren vanaf 2008 invoerde. Deze stap oogstte wereldwijd bewondering van gezondheidsexperts en ook naleving van andere landen. Zo kondigde Groot-Brittannië onlangs ook aan zo’n verbod in te stellen.

Maar de Nieuw-Zeelandse tabaksindustrie kon deze week de champagne opentrekken, nu het hele plan voor een rookvrije generatie op losse schroeven komt te staan. Er is een nieuwe, populistisch-rechtse regering aangetreden die de stekker uit het plan wil trekken. De reden is dat ze de miljard Nieuw-Zeelandse dollar (omgerekend ongeveer een half miljard euro) aan accijnsinkomsten niet wil missen.

Hoe kortzichtig dat is, blijkt uit het commentaar van Lisa Te Morenga van de Health Coalition Aotearoa: “De wetgeving zou ons 1,3 miljard dollar bespaard hebben op uitgaven in de publieke gezondheidszorg.” De voormalige minister van Volksgezondheid, Ayesha Verrall, haalde ook hard uit naar haar opvolger. Op X (voorheen Twitter) schreef ze: “Dit zal duizenden doden veroorzaken en miljarden kosten aan extra ziektelasten.” Ze concludeerde: “Buigen voor de tabaksindustrie, wat een goede start voor een nieuwe minister van Volksgezondheid.”

Het nieuws uit Nieuw-Zeeland heeft wereldwijd voor veel opschudding gezorgd. ‘Belastinginkomsten zijn belangrijker dan mensenlevens,’ analyseert Der Spiegel. Ook de directeur van de Amerikaanse antirookorganisatie Action on Smoking and Health schrijft in een statement dat het een ‘donkere ironie’ is dat tegenhouden van de rookvrije generatie omwille van de schatkist juist op de lange termijn een negatieve impact op die schatkist zal hebben. “Nieuw-Zeeland heeft een universeel gezondheidszorgsysteem. Dat betekent dat bijna alle kosten die gemoeid zijn met het behandelen van tabak-gerelateerde ziekten door de overheid en dus de belastingbetalers betaald moeten worden.”
Lees meer in De Standaard

Tweederde Britten steunt leeftijdsgebonden tabaksverbod

Het voorstel van de Britse premier Rishi Sunak om in Groot-Brittannië een generatiegebonden tabaksverbod in te voeren krijgt steun van 67 procent van de Britten. Om roken uit de samenleving te bannen wil Sunak dat er aan iedereen die na 2008 is geboren straks geen tabaksproducten meer verkocht mogen worden. De verwachting is dat de wet er zal komen voordat er volgend jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.
Lees meer bij The Sun

Foundation for a Smoke-free World wil zonder PMI verder

Cliff Douglas, de nieuwe (en omstreden) directeur van de Foundation for a Smoke-free World (FSFW), een stichting die zich met volledige financiering van Philip Morris International (PMI) in zegt te zetten voor het wereldwijd uitbannen van roken, heeft bekendgemaakt zonder PMI verder te willen gaan. Sinds de FSFW is opgericht ligt zij onder vuur, omdat de stichting met tabaksgeld wetenschappelijk onderzoek financiert, dat dus niet onafhankelijk is. De WHO en een hele trits gezondheidsexperts hebben van meet af aan opgeroepen om niet met de FSFW in zee te gaan en geen geld van de stichting te accepteren.

Douglas hoopt aan geloofwaardigheid te winnen als PMI niet meer als geldschieter bij de stichting betrokken is. Maar vlak voordat dit nieuws bekend werd gemaakt, bleek dat de FSFW in september nog wel een donatie van PMI heeft aangenomen ter waarde van 122,5 miljoen dollar (omgerekend 111,5 miljoen euro), genoeg voor de komende 3,5 jaar. Daarom roepen gezondheidsexperts alsnog op om niet met de FSFW in zee te gaan. De stichting zal voor altijd bekend blijven staan als onbetrouwbaar vanwege de enorme financiering die het van de industrie heeft gekregen.
Lees meer bij Reuters

Australië voert in januari verbod op wegwerp-vapes in

Per januari 2024 mogen er geen wegwerp-vapes meer geïmporteerd worden naar Australië. Ze mogen er ook niet meer gemaakt worden en advertenties voor wegwerp-vapes worden verboden. De overheid wil zo recreatief vapen, vooral onder jongeren, aanpakken.

Sinds 2021 mogen e-sigaretten in Australië alleen nog op recept aan volwassenen verkocht worden. Desondanks zijn veel jongeren in staat geweest vapes te bemachtigen en te gebruiken. Uit onderzoek van de Universiteit van Sidney eerder dit jaar bleek dat een kwart van de tieners tussen de 14 en 17 jaar ten minste één keer gevaped had. Ook blijkt uit onderzoek van de Australia Cancer Council dat negen op de tien tieners in die leeftijdsgroep het makkelijk vonden om aan nicotinehoudende vapes te komen. De overheid hoopt dat met verdere regelgeving tegen te gaan.
Lees meer bij de BBC

Frankrijk verbiedt roken op stranden, in parken, bossen en rond scholen

Ieder jaar heeft Frankrijk 75.000 doden te betreuren door de gevolgen van tabaksgebruik. Dat enorme aantal moet naar beneden en daarom heeft de overheid nieuwe antirookmaatregelen aangekondigd. Roken wordt verboden op alle stranden, in openbare parken en bossen. Ook rond scholen mag niet meer gerookt worden. Op veel lokale plekken gelden dit soort verboden al, maar de overheid wil dat nu nationaal regelen. Het nieuwe plan moet in het eerste kwartaal van 2024 ingevoerd worden. “Vanaf nu worden rookvrije zones de norm”, zei minister van Volksgezondheid Rousseau. Verder worden pakjes sigaretten duurder. Eerder kondigde de Franse overheid al aan dat de tabaksprijzen aan de inflatie gekoppeld zouden worden. Sigaretten kosten nu in Frankrijk gemiddeld € 10,50, wat in 2027 zal zijn opgetrokken naar € 13. Volgende maand zal het Franse parlement ook stemmen over een verbod op wegwerp-vapes om de vape-epidemie onder jongeren tegen te gaan.
Lees meer bij de NOS

tags:  vape-hype | Nieuw-Zeeland | Wet Rookvrije Generatie | e-sigaretverbod | Foundation for a Smoke-Free World | openbare ruimte | rookvrije generatie | PMI | politiek | e-sigaret | rookverbod | accijns