line
belgische overheid voert batterij antirookmaatregelen in-1

Belgische overheid voert batterij antirookmaatregelen in

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 27 oktober 2023

Om roken verder tegen te gaan voert de Belgische overheid nieuwe antirookmaatregelen in, waaronder een flinke accijnsverhoging, een displayban, rookverboden en een strengere handhaving. Verder in Kort buitenlands nieuws: STOP waarschuwt voor nieuwe directeur van FSFW / Australische overheid trekt CO2-neutraal-certificaat BAT in / Supreme vapes stopt met felle kleuren in Groot-Brittannië / Rookruimtes verdwijnen uit Japanse hogesnelheidstreinen / Brits ziekenhuis wil volledig rookvrij worden.

Door de webredactie

Sigaretten worden per 1 januari 2024 flink duurder in België. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Per januari wordt een pakje van 20 stuks 2 euro duurder. Daardoor is er in een periode van vier jaar sprake van een accijnsverhoging van 59 procent (een pakje sigaretten was 6,80 euro en wordt 10,80 euro).

De Belgische overheid wil het gebruik van tabaksproducten vooral onder jongeren verder ontmoedigen en probeert dat op alle mogelijke manieren te bewerkstelligen, met naast de accijnsverhoging nog een hele batterij aan nieuwe maatregelen. Er zal zowel plain packaging als een displayban worden ingevoerd, sigaretten mogen niet meer op festivals en in supermarkten verkocht worden en het wordt verboden om te roken in pretparken en rond scholen. Per 2025 wordt er in een straal van 10 meter rond zorg-, opvang- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken een rookverbod ingevoerd. Ook wordt roken aan boord van een taxi verboden. Daarnaast gaat de overheid een grootschalige controlecampagne inzetten om de nieuwe regels te handhaven. De winkels van tabaksverkopers die de wet overtreden, kunnen dertig dagen gesloten worden. De minister heeft nicotinezakjes al verboden en wil per 2025 ook wegwerp-vapes gaan verbieden. E-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten moeten van een bijsluiter worden voorzien (al is nog niet duidelijk wat daar dan in moet komen te staan).
Lees meer bij HLN

STOP waarschuwt voor nieuwe directeur van FSFW

Antirookwaakhond STOP waarschuwt voor Clifford E. Douglas, de nieuwe directeur van de Foundation for a Smoke-free World (FSFW). Deze stichting wordt volledig gefinancierd door Philip Morris International. Uit onderzoek van de Universiteit van Bath is al gebleken dat de stichting de industrie op vier manieren helpt: FSFW produceert onderzoek en opinie in het voordeel van de tabaksindustrie. Het verdoezelt de betrokkenheid van de industrie in de wetenschap (van oudsher probeert de tabaksindustrie met het vervaardigen van hen welgevallige studies twijfel te zaaien over de gevaren van roken) en financiert derden om wetenschappers te ondermijnen die de winst van de industrie in gevaar brengen. De FSFW promoot ten slotte de geloofwaardigheid van de tabaksindustrie.

Met Clifford E. Douglas heeft de FSFW een directeur aangesteld die net als zijn voorganger Derek Yach een achtergrond heeft in de antirookwereld. Maar antirookwaakhond STOP merkt op dat Douglas ook deel heeft genomen aan evenementen die door de FSFW zijn gesponsord en aan meerdere onderzoeksrapporten heeft meegeschreven die zijn gelinkt aan andere onderzoekers die banden met de industrie hebben. “We vermoeden dat hij contact zal zoeken met veel van zijn voormalige collega’s om de FSFW als een onafhankelijke organisatie bij hen te herintroduceren”, schrijft STOP. Maar FSFW is niet onafhankelijk en het advies van STOP luidt dan ook om op geen enkele manier met de FSFW, of Douglas, in zee te gaan.
Lees de waarschuwing hier

Australische overheid trekt CO2-neutraal-certificaat BAT in

De Australische overheid heeft een CO2-neutraal-certificaat ingetrokken dat eerder aan British American Tobacco (BAT) was toegekend. BAT had het certificaat verkregen via Climate Active, dat is gelieerd aan het Australische ministerie van Klimaatverandering. Met de toekenning overtreedt de overheid het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie dat door 180 landen is ondertekend en waarin maatregelen staan om de tabaksepidemie te bestrijden.

De Australische overheid ontving een klacht over de toekenning van het certificaat van de directeur van het Carbon Reduction Institute. Volgens hem kan BAT ermee doen alsof roken helemaal niet zo slecht is, omdat het geen impact op ons klimaat heeft (niets is minder waar). Dat het certificaat was toegekend, werd pas bekend nadat het Carbon Reduction Institute een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. De Australische overheid gaf het instituut gelijk en trok het certificaat in.
Lees meer in The Guardian

Supreme vapes stopt met felle kleuren in Groot-Brittannië

De Britse overheid is van plan om de vape-epidemie hard aan te pakken en zo het enorme gebruik van e-sigaretten onder jongeren tegen te gaan. Het e-sigaretgebruik onder jongeren is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. Om de nieuwe maatregelen voor te zijn heeft e-sigaretmaker Supreme aangekondigd te zullen stoppen met het gebruik van felle kleuren. Ook zullen vapes voortaan een naam krijgen die ‘passend bij de leeftijd’ is, zodat ze minder aantrekkelijk voor jongeren zullen zijn. Indirect zegt Supreme hiermee ook dat dat tot nu toe niet het geval was en ze wél aantrekkelijke producten voor jongeren hebben gemaakt.
Lees meer bij Sky News

Rookruimtes verdwijnen uit Japanse hogesnelheidstreinen

Aan boord van de Japanse hogesnelheidstreinen (de zogenaamde ‘bullet trains’) Tokaido, Sanyo en Kyushu zullen vanaf komend voorjaar geen rookruimtes meer te vinden zijn. De Japanse NS heeft aangekondigd dat die ruimtes niet meer opportuun zijn nu Japanners zich er steeds bewuster van worden dat roken slecht is voor de gezondheid en het aantal rokers ook aan het afnemen is. De ruimtes zullen een andere bestemming krijgen: er zal drinkwater in opgeslagen worden voor het geval er een noodsituatie uitbreekt en passagiers van water voorzien moeten worden. Ook zullen acht stations langs deze hogesnelheidslijnen hun rookruimtes opdoeken.
Lees meer in The Japan Times

Brits ziekenhuis wil volledig rookvrij worden

Het Britse University Hospital Southampton wil volledig rookvrij worden, zo heeft de Raad van Bestuur bekendgemaakt. Ieder jaar worden er in het hele Verenigd Koninkrijk een half miljoen patiënten in ziekenhuizen opgenomen vanwege tabak-gerelateerde ziekten. In de regio Southampton is roken verantwoordelijk voor een op de zes doden. Het University Hospital was al begonnen een rookstopservice aan te bieden aan rokende patiënten om hen, in ieder geval gedurende hun verblijf, rookvrij te houden. Dat is een succes: 53 procent van de rokers is na hun opname in het ziekenhuis niet meer gaan roken. Ook personeel zal aangemoedigd worden om een rookstopprogramma te doorlopen. Rookruimtes zullen verwijderd worden en er zullen in het ziekenhuis borden komen te hangen om personeel, patiënten en bezoekers aan te moedigen niet te roken. Het ziekenhuis heeft zichzelf tot april 2024 gegeven om het doel te bewerkstelligen.
Lees meer in The Daily Echo

tags:  wegwerp-vapes | vape-hype | Foundation for a Smoke-Free World | STOP | rookvrij | PMI | accijnsverhoging | rookruimte | tabakslobby | antirookbeleid