line
rookvrije generatie vanaf 2027-1

Britse premier overweegt rookvrije generatie per 2027

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 29 september 2023

Als het aan de premier van het Verenigd Koninkrijk Rishi Sunak ligt, komt er een rookvrije generatie middels een leeftijdsgebonden rookverbod. Er mag dan aan niemand die na 1 januari 2009 geboren is, ooit nog tabak worden verkocht. Verder in Kort buitenlands nieuws: Wie stopt met roken, merkt na twee weken al verschil / WHO komt met een handleiding voor rookvrije scholen / Britse tabakszaak ‘Superdrug’ stopt met verkoop wegwerp-vapes / Dampwinkels in Melbourne lokken kinderen / Kinderen hebben meer lood in hun lichaam door meeroken.

Door de webredactie

Rishi Sunak, de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, is van plan om een rookvrije generatie te creëren. Sunak wil een vergelijkbare beslissing nemen als in Nieuw-Zeeland, waar eerder al een wet is aangenomen voor een leeftijdsgebonden rookverbod, waardoor er nooit tabak aan jongeren mag worden verkocht die na een bepaalde datum zijn geboren. Sunak wil dat op 1 januari 2009 stellen, zodat niemand die geboren is na die datum vanaf 2027 – als ze 18 worden – nog tabak kan kopen. Door deze maatregel te nemen zal het aantal rokers in het VK verder dalen en de volksgezondheid beter beschermd zijn. Er is sprake van een rookvrije generatie als het aantal rokers onder de 5 procent van de bevolking is gedaald.

De Nederlandse regering denkt ook aan een Rookvrije Generatie, maar pas in 2040. Daarom is Rookpreventie Jeugd van mening dat er bij de komende verkiezingen strengere plannen op tafel moeten komen om het aantal rokers terug te schroeven en er per 2030 al sprake moet zijn van een rookvrije generatie. Dat betekent namelijk dat 1,9 miljoen kinderen een tabaksverslaving bespaard zal wordt, een enorme winst voor de volksgezondheid.
Lees meer in The Guardian

Wie stopt met roken, merkt na twee weken al verschil

Rokers die hun laatste peuk uitdrukken, merken na twee weken al verschil. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek van. Maar liefst 95 procent van de ex-rokers zegt een positief effect van stoppen met roken te ervaren. Voor 45 procent geldt dat ze een toename in energie ervaarden en 42 procent zag een verbetering in hun ademhaling. Daarbij voelden de meesten zich gezonder nadat ze waren gestopt met roken. De onderzoeksresultaten worden in Groot-Brittannië ingezet om Stoptober verder te promoten.
Lees meer bij Independent Nurse

WHO komt met een handleiding voor rookvrije scholen

Om ervoor te zorgen dat schoolgaande kinderen en jongeren beter tegen de gevaren van roken beschermd worden, kunnen scholen allerlei acties ondernemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daartoe een handleiding opgesteld waarmee scholen een handig overzicht krijgen van de mogelijkheden. Scholen zouden zich in moeten zetten voor rookvrije schoolpleinen, het tegengaan van tabaksverkoop en tabaksreclame in de buurt van de school en zeker geen sponsoring vanuit de tabaksbranche moeten aannemen.
Bekijk de handleiding hier

Britse tabakszaak ‘Superdrug’ stopt met verkoop wegwerp-vapes

Superdrug, een retailketen met winkels in zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland, stopt met de verkoop van wegwerp-vapes in beide landen. Voor het eind van het jaar zal de voorraad op zijn en niet meer aangevuld worden. Superdrug verkocht wekelijks 1.300 exemplaren van wegwerp-vapes en stopt ermee omdat de keten de hoeveelheid plastic die ermee in het milieu belandt niet verantwoord vindt. Milieuoverwegingen hebben dus de doorslag gegeven.
Lees meer bij The Guardian

Dampwinkels in Melbourne lokken kinderen

Hoewel de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen illegaal is in Australië, lokken dampwinkels in Melbourne jongeren. Dat stelt antirookorganisatie Quit Victoria. De winkels verkopen snoep en energydrinks, hebben felle neonkleuren in hun winkeldisplay en verkopen ook e-sigaretten met lekkere smaakjes. Allemaal aantrekkelijke zaken voor jongeren. Ook bevinden deze winkels zich vaak in de buurt van scholen of op de route naar school.
Lees meer in The Age

Kinderen hebben meer lood in hun lichaam door meeroken

Kinderen die blootstaan aan tabaksrook hebben een hoger gehalte aan lood in hun lichaam. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2.800 kinderen en tieners tussen de 6 en 19 jaar dat is gepubliceerd in BMC Public Health. Het menselijk lichaam produceert cotinine als het tabaksrook binnenkrijgt en door die stof te meten, kan gekeken worden in hoeverre kinderen aan tabaksrook hebben blootgestaan. Zij hadden ook verhoogde gehaltes van lood in hun bloed. Lood is een stof die niet door het lichaam wordt afgebroken of uitgescheiden. Het hoopt zich dus op in de botten, sijpelt het bloed in en is giftig.
Lees meer bij The Philadelphia Enquirer

tags:  2030 | wegwerp-vapes | Stoptober | tabaksverkoop | stoppen met roken | gezondheidsschade | rookvrije generatie | WHO | jongeren