line
franse banken blijven investeren in -tabak-1

Franse banken blijven in tabak investeren

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 15 maart 2024

Franse banken die zeiden te zullen stopen met investeren in tabak hebben in de afgelopen vijf jaar voor meer dan 5 miljard in de industrie gestopt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse conservatieven voor leeftijdsgebonden tabaksverbod / Europese vrouwen roken vaker dan vrouwen elders / Senatoren VS willen illegale vapes uit winkelketens / Britse accijns gaat in 2026 flink omhoog / BAT doneerde geld aan Australische politieke partij.

Door de webredactie

Hoewel verschillende Franse banken hadden beloofd te stoppen met tabaksinvesteringen blijken ze tussen 2018 en 2023 5,3 miljard euro in tabaksfabrikanten te hebben gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo. Het gaat om Société Générale, Crédit Agricole en de BPCE-groep (Banque Populaire-Caisse d’Epargne). Zij verstrekten kredieten aan British American Tobacco, Philip Morris en Imperial Brands. Ze investeerden ook voor 723 miljoen euro in de markt. Door een gewillige partner en geldschieter van de tabaksindustrie te blijven, maken de banken het mogelijk dat deze door kan blijven gaan met de verkoop van verslavende nicotineproducten die desastreus zijn voor de gezondheid.
Lees meer bij France Info

Britse conservatieven voor leeftijdsgebonden tabaksverbod

Tweederde van de Britten is voor het plan van premier Sunak om een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te stellen, waardoor er aan niemand die na 1 januari 2009 is geboren nog tabak verkocht mag worden. Dat een grote meerderheid voor dit plan is, blijkt uit onderzoek van YouGov voor antirookorganisatie Action on Smoking and Health. Opvallend is dat ook een meerderheid van de conservatieve Britten voor het plan is en vindt dat roken zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Dat actie nodig is, blijkt uit nieuwe cijfers die stellen dat er nog elke dag 350 jonge Britten aan roken verslaafd raken.
Lees meer bij Conservative Home

Europese vrouwen roken vaker dan vrouwen elders

Veertig procent van de rokende vrouwen bevindt zich in Europa, zo blijkt uit een tobacco trends-rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het gaat om 65 miljoen vrouwen. Het percentage rokende vrouwen in de Europese regio is het dubbele van het mondiale gemiddelde. Ook neemt het aantal maar heel traag af. Landen als Bosnië-Herzegovina, Cyprus en Bulgarije hebben notoir hoge rookprevalenties. Ten opzichte van Indonesië, dat de grootste hoeveelheid rokers in Zuidoost-Azië heeft met 36,3 procent van de bevolking, schelen deze landen maar een of twee procent. Antirookmaatregelen zijn nodig om die percentages naar beneden te brengen.
Lees meer bij Health Policy Watch

Senatoren VS willen illegale vapes uit winkelketens

Verschillende Amerikaanse senatoren hebben grote winkelketens, waaronder 7-Eleven, Circle K, BP America, Pilot en Kwik Trip, opgeroepen te stoppen met de verkoop van illegale vapes. De Food and Drug Administration (FDA) moet toestemming geven voordat e-sigaretten verkocht mogen worden en heeft dat 23 keer gedaan en duizenden andere aanvragen afgewezen. Desondanks wordt de markt overstelpt met illegale waar van merken als Elf Bar en Funky Republic, die geen verkoopvergunning hebben gekregen. Vapes in felle kleuren en met zoete smaakjes zijn overal verkrijgbaar, terwijl dat tegen de wet is. De senatoren roepen zowel de ketens als de FDA op om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de vape-epidemie onder jongeren beteugeld wordt.
Lees meer in de New York Times

Britse accijns gaat in 2026 flink omhoog

Per oktober 2026 zullen er nieuwe accijnsverhogingen gaan gelden in Groot-Brittannië. De prijs van vapes gaat met 1 pond omhoog, omdat de overheid vapen wil ontmoedigen onder jongeren. Maar de prijs van traditionele tabak stijgt harder, om rokers te verleiden over te stappen op de e-sigaret in de hoop dat ze daarmee hun nicotineverslaving kunnen afbouwen. De prijs van een pakje sigaretten zal daarom 2 pond duurder worden. Accijnsverhogingen zijn de effectiefste manier om roken te ontmoedigen.
Lees meer in The Standard

BAT doneerde geld aan Australische politieke partij

The Nationals, een Australische politieke partij, kon op een donatie van 55.000 dollar (omgerekend ruim 33.000 euro) rekenen van tabaksgigant British American Tobacco (BAT). Het was voor het eerst in tien jaar dat BAT openlijk geld gedoneerd heeft aan een Australische politieke partij en zo toegang probeert te krijgen tot politici. Australië probeert al een tijd de vape-epidemie te beteugelen met nieuwe wet- en regelgeving. Omdat de industrie dat tegen wil houden of vertragen, komen politici die de industrie goed gezind zijn, goed van pas. BAT zei zelf dat het de donatie had gedaan om mee te kunnen praten over hoe de “snel groeiende ongereguleerde nicotinemarkt” aan banden gelegd kan worden. Dat de partij het geld heeft aangenomen is opmerkelijk. Australië heeft het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geratificeerd, waarmee ze zegt de industrie op afstand te houden. Dat verdrag geldt voor alle lagen van de overheid.
Lees meer in The Guardian

tags:  politiek | FCTC-verdrag | accijnsverhoging | vape-hype | roken | vrouwen | rookvrije generatie | tabaksinvestering