line
europese commissie onderzoekt blootstelling aan tabakslobby-1

Europese Commissie onderzoekt blootstelling aan tabakslobby

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 05 januari 2024

Na meerdere waarschuwingen van de Europese Ombudsman, die de omgang van de Europese Commissie met de tabaksindustrie als ‘wanbeleid’ classificeerde, gaat de Commissie nu eindelijk zelf naar de lobby kijken. Verder in Kort buitenlands nieuws: BAT Nigeria krijgt mededingingsboete van 110 miljoen dollar / Luxemburg neemt maatregelen om tabaksconsumptie tegen te gaan / Amerika wordt overvoerd met illegale vapes / Kans dat stoppoging slaagt twee keer zo groot met pil / Britse overheid overweegt ook accijnsverhoging op e-sigaretten.

Door de webredactie

Emily O’Reilly, de Europese Ombudsman, heeft de Europese Commissie meermaals opgeroepen om haar omgang met tabakslobbyisten aan te passen. Uit onderzoek van O’Reilly bleek dat er voortdurend contact met de tabaksbranche is, terwijl dat volgens artikel 5.3 van het internationale Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie niet mag. De Europese Unie heeft het verdrag, net als alle lidstaten, geratificeerd en dient zich er dus aan te houden. O’Reilly noemde de omgang met de tabakslobby zelfs ‘wanbeleid’. Nu heeft een woordvoerder van de Commissie bekendgemaakt dat het gaat onderzoeken op welke manier ze blootstaan aan de invloed van de vertegenwoordigers van de industrie.
De EU doet er goed aan om de industrie op afstand te houden, helemaal als de Europese Tabaksproductenrichtlijn herzien gaat worden. De laatste keer dat dat gebeurde (in 2012) voerde de industrie een ongekend agressieve lobby.
Lees meer bij Politico

BAT Nigeria krijgt mededingingsboete van 110 miljoen dollar

De Nigeria’s Federal Competition & Consumer Protection Commission (FCCPC) heeft British American Tobacco een mededingingsboete opgelegd van 110 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro). BAT heeft volgens deze mededingingsautoriteit misbruik gemaakt van haar monopolypositie. De boete is voortgekomen uit een onderzoek dat in 2020 is ingesteld (BAT maakte er zelf in 2022 melding van) en waaruit is gebleken dat BAT tabaksverkopers bestrafte als ze evenveel ruimte in hun schappen inruimden voor de producten van hun concurrenten.
BAT zegt de boete inmiddels betaald te hebben.
Lees meer bij Reuters

Luxemburg neemt maatregelen om tabaksconsumptie tegen te gaan

De Luxemburgse minister van Volksgezondheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om tabaksgebruik verder te ontmoedigen. Zo zullen er gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen van alternatieve tabaksproducten moeten komen en zullen smaak- en andere toevoegingen aan tabaksproducten verboden worden. De maatregelen vloeien voort uit een Europese richtlijn die de lidstaten in eigen wetgeving om moeten zetten. Ook heeft de minister aangekondigd eventueel aanvullende maatregelen te zullen nemen. De Luxemburgse overheid heeft desondanks redelijk wat boter op het hoofd, want de prijs van tabak is in vergelijking met omringende landen erg laag. Het gevolg is dat er veel meer tabak wordt verkocht dan de binnenlandse consumptie rechtvaardigt, namelijk 3,114 miljard sigaretten per jaar volgens Statista. Dat komt neer op 35 pakjes van 20 sigaretten per week voor elk van de 84.500 rokers (13 procent van 650.000 inwoners) in Luxemburg. Het merendeel van de verkochte tabak in Luxemburg gaat dus naar het buitenland.
Lees meer bij RTL infos

Amerika wordt overvoerd met illegale vapes

De Amerikaanse douane onderschept steeds meer illegale e-sigaretten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moet toezichthouden op de markt van tabaksproducten en heeft slechts een handjevol merken toestemming gegeven om verkocht te worden. Desondanks zijn er zo’n 11.500 e-sigaretvarianten in omloop. Een flinke toename van de 9.000 die er in juni 2023 werden geteld en waarvan de overgrote meerderheid illegaal is. Er gaat nu zo’n 7 miljard dollar om in de markt voor e-sigaretten. Een op de tien jongeren zegt ze te gebruiken. “De FDA wijst een product af en dan vinden zowel de fabrikanten als de jongeren een weg om het verbod heen”, zegt Bonnie Halpern-Felsher van Stanford University. “Het is al te makkelijk om het product een klein beetje aan te passen en het opnieuw de markt op te brengen.” Om de grote hoeveelheid illegale e-sigaretten tegen te gaan is er meer gerichte actie nodig.
Lees meer bij ABC

Kans dat stoppoging slaagt twee keer zo groot met pil

Op 22 januari komt er een nieuwe pil op de Britse markt die cytisine bevat en moet helpen bij het stoppen met roken. Uit een nieuwe studie onder 6.000 patiënten, gepubliceerd in Addiction, blijkt dat een stoppoging die ondersteund wordt met de pil, twee keer zo’n grote kans van slagen heeft. Cytisine onderdrukt het verlangen naar nicotine, waardoor het makkelijker moet worden om er weerstand tegen te bieden. “Onze studie biedt extra bewijs dat cytisine een effectieve en goedkope rookstophulp kan zijn”, zegt hoofdauteur van het onderzoek Omar De Santi. “Wereldwijd wordt roken gezien als de grootste oorzaak van te vermijden sterfte. Cytisine heeft de potentie om een antwoord op dat probleem te zijn.” Het middel is sinds 2022 al op de Nederlandse markt verkrijgbaar onder de merknaam Decigatan.
Lees meer bij Sky News

Britse overheid overweegt ook accijns op e-sigaretten

De Britse premier Rishi Sunak is voornemens een rookvrije generatie te creëren, door per 2027 een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te stellen waardoor er aan niemand die na 2009 is geboren, nog tabaksproducten verkocht mogen worden.
In aanloop naar dat verbod overweegt de Britse overheid met een accijnsheffing op vapes te komen om vapen minder aantrekkelijk voor jongeren te maken. Zo kan er op korte termijn ook al actie worden genomen tegen de vape-epidemie. In maart, als minister van Financiën Jeremy Hunt de voorjaarsbegroting van de overheid bekendmaakt, zal duidelijk worden of er een accijnsheffing komt en ook hoe hoog die dan zal zijn.
Lees meer in The Mirror

tags:  tabaksontmoediging | e-sigaret | rookstophulp | stoppen met roken | accijnsverhoging | tabaksprijs | BAT | boete | Europese tabaksrichtlijn | Europese Commissie | WHO | FCTC-verdrag