line
who roept op tot smaakjesverbod-1

WHO roept overheden op tot smaakjesverbod vapes

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 22 december 2023

Overheden zouden alternatieve tabaksproducten zoals e-sigaretten moeten behandelen als traditionele tabaksproducten en er dezelfde regels voor moeten toepassen, vindt de WHO. Verder in Kort buitenlands nieuws: Uitstel herziening TPD kost EU-lidstaten € 24 miljard / Roken veroorzaakt krimp van de hersenen / Roken kost GB jaarlijks meer dan 75 miljard pond / Spanje wil rookverbod op alle stranden.

Door de webredactie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle overheden opgeroepen om e-sigaretten als tabaksproducten te behandelen en maatregelen tegen vapes te nemen, bijvoorbeeld door lekkere smaakjes te verbieden. Ook vindt de WHO dat er accijnzen op vapes moeten worden geheven en er dezelfde rookverboden voor zouden moeten gelden als voor traditionele tabaksproducten. De WHO stelt dat er geen sluitend bewijs is dat vapes rokers kunnen helpen om te stoppen met roken, maar er is wel bewijs dat ze slecht voor de gezondheid zijn en dat ze een nicotineverslaving kunnen aanwakkeren onder niet-rokers, waaronder kinderen en jongeren.

De boodschap van de WHO maakt weer eens duidelijk dat overheden hun oren niet naar tabaks- en vape-fabrikanten moeten laten hangen, die claimen dat alternatieve tabaksproducten de weg naar een ‘rookvrije’ toekomst zijn. Ze zijn nog altijd schadelijk voor de gezondheid en het effect van het gebruik op de lange termijn is niet bekend. De beste manier om tabak tegen te gaan is al het nicotinegebruik te ontmoedigen en te voorkomen.
Lees meer bij Reuters

Uitstel herziening TPD kost EU-lidstaten € 24 miljard

Het herhaalde uitstel van de herziening van de Tabaksproductenrichtlijn (TPD), waarin antirookmaatregelen staan die voor alle Europese lidstaten gelden, kost klauwen met geld. Doordat de Europese Commissie geen actie onderneemt en maatregelen uitblijven zoals een gelijkgeschakeld accijnssysteem en het tegengaan van het kopen van tabak over de grens, lopen de Europese lidstaten 23,92 miljard euro aan inkomsten mis. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Cartagena, Bath en Kaapstad. Het uitstellen van de herziening heeft ook grote gevolgen voor de volksgezondheid en zorgt ervoor dat er tussen 2025 en 2028 meer dan een half miljoen levens verloren gaan door tabaksgebruik.
Lees meer bij de SmokeFree Partnership

Roken veroorzaakt krimp van de hersenen

Roken zorgt ervoor dat de hersenen krimpen, zo blijkt uit onderzoek van de Washington University School of Medicine in St. Louis. Het onderzoek, dat is gepubliceerd in Biological Psychiatry: Global Open Science en is uitgevoerd door analyse van data van meer dan 32.000 patiënten, laat zien dat rokers een groter risico lopen op ouderdomsdementie en de ziekte van Alzheimer. Door te stoppen met roken, stopt de verdere krimp van de hersenen. Helaas levert stoppen met roken niet op dat de hersenen weer herstellen.
Lees meer op de website van de universiteit

Roken kost GB jaarlijks meer dan 75 miljard pond

Uit een analyse van Landman Economics, in opdracht van antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH), blijkt dat de gevolgen van tabaksgebruik Groot-Brittannië jaarlijks 49,2 miljard pond (omgerekend 56,8 miljard euro) kost aan verloren productiviteit, gezondheidszorg, sociale zorg en brandweerdiensten. Daarbij komt nog een verlies van 25,9 miljard pond (29,9 miljard euro) aan verloren levensjaren door vroegtijdig overlijden. Howard Reed van Landman Economics: “Roken brengt op veel meer manieren schade aan de samenleving dan mensen zich kunnen indenken.”

De inkomsten van tabaksaccijns zijn vaak een reden voor overheden om geen strenge antirookmaatregelen in te voeren; de Britse accijnsinkomsten zijn jaarlijks 11,3 miljard pond. Maar de kosten voor de samenleving zijn dus bijna zeven keer zo hoog. De Britse overheid is voornemens een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te voeren, waardoor er een rookvrije generatie zal ontstaan. Daarmee zullen de maatschappelijke kosten van roken op termijn naar beneden gaan.
Lees meer bij ASH

Spanje wil rookverbod op alle stranden

De Spaanse overheid wil roken en vapen op alle stranden verbieden. Op dit moment zijn er al lokale verboden ingesteld, maar Spanje wil het voor alle stranden invoeren. Met het rookverbod wil de overheid roken verder ontmoedigen en de Spaanse volksgezondheid verbeteren. Het verbod is onderdeel van een plan met preventieve gezondheidsmaatregelen dat al anderhalf jaar geleden is ingevoerd, maar waar nog weinig actie uit is voortgekomen. Eerder deze maand nam Frankrijk eenzelfde besluit.
Lees meer in de Daily Mail

tags:  hersenschade | stranden | zorgkosten | smaakjesverbod | ziektekosten | e-sigarettenverbod | tabaksproductenrichtlijn | WHO | roken | rookverbod | EU