line
vk verbiedt wegwerpvapes-1

Verenigd Koninkrijk verbiedt wegwerpvapes

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 02 februari 2024

De kogel is door de kerk: de Britse regering Sunak heeft een verbod op wegwerp-vapes aangekondigd. Dankzij Labour komt het voorstel zeker door het Parlement. Verder in Kort buitenlands nieuws: Franse antirookorganisatie wint zaak over vape-reclame / Franse jongeren roken minder, maar vapen meer / Meeste vape-winkels in West-Australië bevinden zich rond scholen / JTI breidt productie traditionele tabak in VS uit.

Door de webredactie

De Britse premier Rishi Sunak heeft een verbod op wegwerp-vapes aangekondigd. Daarnaast zullen er maatregelen worden genomen om e-sigaretmarketing gericht op en e-sigaretverkoop aan jongeren verder tegen te gaan. Volgens de overheid zijn wegwerp-vapes een belangrijke factor in het toenemende aantal vapende jongeren. Uit onderzoek van Action on Smoking and Health (ASH) blijkt dat 7,6 procent van de jongeren tussen de 11 en 17 jaar oud vapet. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020. “Kinderen zouden niet moeten vapen, we willen niet dat ze verslaafd worden”, lichtte Sunak zijn plan toe. “We weten ook nog te weinig over de langetermijneffecten van het gebruik.”

Sir Keir Starmer, de partijleider van Labour, staat achter het verbod op wegwerp-vapes, waardoor Sunak, die de Tories een vrije stemming beloofde, zeker is van een meerderheid in het Parlement om het verbod in te voeren. In een reactie stelt Starmer het vreemd te vinden dat Sunak twee jaar nodig heeft gehad om het verbod in te voeren, “omdat dat allemaal verloren tijd is.”

Sinds het verbod is aangekondigd, zijn de aandelen in e-sigaretfabrikanten flink gedaald. De UK Vaping Industry Association is dan ook niet blij met het verbod, omdat kinderen volgens hen naar wegwerp-vapes op de zwarte markt zullen gaan zoeken. Ook lijkt het erop dat traditionele tabaksproducten aantrekkelijker gemaakt worden, zodat jongeren daarop overstappen. Zo worden er Hello Kitty-hoesjes verkocht om sigaretten in op te bergen en maken influencers reclame op TikTok.
Lees meer bij de BBC

Franse antirookorganisatie wint zaak over vape-reclame

De Franse antirookorganisatie Comité National contre le Tabagisme (CNCT) heeft een kort geding tegen J. Well France gewonnen. Dit is het bedrijf achter de website x-bar.co en aanverwante sociale media, waarop vapes van het merk X-bar worden aangeprezen. Het merk zou het beste ter wereld zijn en allerlei lekkere smaakjes in de aanbieding hebben om van vapen een genot te maken. Die reclames gaan in tegen het Franse reclameverbod voor nicotineproducten. J. Well France moet een boete betalen en de reclame verwijderen. Er loopt momenteel nog een zaak over bij de strafrechter.
Lees meer op de website van CNCT

Franse jongeren roken minder, maar vapen meer

Uit onderzoek van de Franse Observatoire français des drogues et des tendances addictives (OFDT) blijkt dat het aantal collegiens (11-14-jarigen) dat ooit heeft gerookt in vier jaar tijd is gehalveerd. Dat meldt het OFDT in een persbericht. In 2018 ging het om 21,2 procent van de collegiens en in 2022 was dat gedaald naar 11,4 procent. Het rapport zelf laat iets meer nuance zien, zo blijkt dat het aantal 15-17-jarigen dat het afgelopen jaar heeft gevapet wel van 16,6 naar 24,2 procent is gestegen. Frankrijk overweegt ook een verbod op, onder jongeren zeer populaire, wegwerp-vapes in te voeren om die aantallen weer te laten zakken.
Bekijk het persbericht hier.

Vape-winkels in West-Australië vooral rond scholen

Bijna negen van de tien vape-winkels in West-Australië bevinden zich op loopafstand van scholen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Notre Dame Australia dat is gepubliceerd in het New Zealand Journal of Public Health. Ook blijkt dat de dichtheid aan vape-winkels zeven keer hoger ligt in gebieden waar mensen met een lage sociaaleconomische status wonen. De onderzoekers turfden 194 e-sigaretwinkels en berekenden de afstand tot 1.144 overheidsgebouwen en openbare en katholieke scholen. Een op de drie vape-winkels bevond zich 500 meter van een school, en 88 procent van de winkels lag binnen een kilometer van een school. In tegenstelling tot de verkoop van traditionele tabaksproducten is er voor verkoop van vapes in West-Australië geen vergunningstelsel. Er is echter wetgeving in de maak die in heel Australië de verkoop van e-sigaretten moet verbieden, waardoor vape-winkels overal zullen verdwijnen.
Lees meer in The Guardian

JTI breidt productie traditionele tabak in VS uit

JTI Leaf Services, onderdeel van Japan Tobacco International, gaat de productie van traditionele tabaksproducten uitbreiden in Danville, Virginia. Er komen meer dan honderd banen bij om meer tabak te kunnen verwerken. Danville heeft een lange geschiedenis met tabaksproductie en lijkt met de nieuwe investering van JTI Leaf voorlopig nog wel even met de nicotine verbonden te blijven.
Lees meer bij Area Development

tags:  tabaksfabrikanten | jongeren | vergunningstelsel | rechtszaak | reclame | vape-hype | vape-verbod | wegwerp-vapes