line
artsen slaan alarm 2-1

Artsen slaan met kracht alarm over vapende jongeren

donderdag 18 april 2024

In een nieuwe campagne van Artsen Slaan Alarm roepen de dokters ouders op hun boodschap te verspreiden over de gevaren van vapes (e-sigaretten): er zit veel nicotine in, die de hersenontwikkeling schaadt en tot psychische problemen kan leiden. Bovendien is de kans drie keer zo groot dat vapende jongeren sigaretten gaan roken.

Door de webredactie

Veel ouders beseffen niet hoe schadelijk en verslavend vapen is, constateren de artsen achter de campagne Artsen Slaan Alarm. In een nieuwe actie confronteren zij ouders in Nederland daarom met vier feiten over vapes, de populaire benaming voor e-sigaretten waarvan jongeren vooral de wegwerpvariant gebruiken. Die feiten zijn:

  1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten;
  2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
  3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen; 
  4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Grote mediacampagne

Op 16 april braken de artsen met deze feiten in op radio, tv, in de bioscoop, in kranten en op abri’s op straat. Honderden artsen deelden de kennis ook via social media, daarbij geholpen door BN’ers Edson da Graça, Akwasi, Wolter Kroes en Fernando Halman en duizend leraren. Allemaal richten zij zich op ouders van opgroeiende kinderen met de oproep het bericht verder te verspreiden.

De campagne kreeg meteen ook enorm veel aandacht in de media met artikelen in Trouw, De Telegraaf, NRC, Het Parool en de Volkskrant. Op televisie was er aandacht in Goedemorgen Nederland van WNL op NPO1, het NOS Jeugdjournaal en in talkshow Beau op RTL4, met kinderlongarts Noor Rikkers en huisarts Shakib Sana. Op de radio kwam oncoloog Luc van Lonkhuijzen aan het woord in het NPO Radio1-programma Spraakmakers.

Artsen Slaan Alarm wordt mede mogelijk gemaakt door het Trimbos-instituut, de artsenfederatie KNMG en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Artsen houden hun hart vast

Overal kwam de boodschap luid en duidelijk over: Ouders, bescherm je kinderen tegen de zoveelste geraffineerde truc van de industrie om ze zo snel mogelijk verslaafd te maken aan nicotine, met alle schadelijke gevolgen van dien. “We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen”, stelt een van de artsen.

En dat is niet zonder reden. Recente cijfers van het Trimbos-instituut lieten zien dat 1 op de 5 jongeren van 12 tot 25 jaar het afgelopen jaar een vape had gebruikt. Onder kinderen van 12 tot 14 jaar was dat al 1 op de 10. Nog alarmerender: van de jongeren die de afgelopen maand hadden gevapet, rookte 70 procent ook sigaretten. Aangetoond is dat jongeren die met een vape beginnen drie keer meer kans hebben om over te stappen op sigaretten in vergelijking met kinderen die nog nooit een e-sigaret probeerden.

Dat is zeer zorgelijk omdat steeds meer onderzoek laat zien dat het gebruik van e-sigaretten grote risico’s voor de fysieke en psychische gezondheid oplevert. Recent Chinees onderzoek onder 10.000 mensen gedurende vijf jaar leidde tot de conclusie dat vapen en roken vergelijkbare risico’s op ziekte met zich meebrengen. En vapen en roken door elkaar, dubbel gebruik of dual use genoemd, vergroot de risico’s nog eens aanzienlijk.

Nieuwe steun voor Nicotinee

In de slipstream van de Artsen Slaan Alarm-campagne is het aantal ondertekenaars van het burgerinitiatief Nicotinee met 3.000 toegenomen tot inmiddels bijna 32.000. Het burgerinitiatief stelt voor een generatiegebonden verbod op verkoop van alle nicotineproducten in te stellen voor iedereen die vanaf 1 januari 2012 is geboren. Deze kinderen, die dit jaar 12 worden, kunnen nooit meer tabak en andere nicotineproducten kopen, omdat de minimumleeftijd voor aankoop van tabak vanaf 2030 elk jaar met een jaar wordt verhoogd. Nicotinee is een initiatief van ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, longartsenvereniging NVALT en internistenvereniging NIV en wordt onder andere gesteund door Artsen Slaan Alarm. Met 40.000 handtekeningen kan het voorstel voor een generatiegebonden nicotineverbod in de Tweede Kamer op de agenda komen.

Ouders die hun kinderen willen beschermen tegen een nicotineverslaving kunnen dus twee dingen doen: praat erover met je kinderen, vertel ze wat de verborgen agenda van de nicotine-industrie is en teken het burgerinitiatief op Nicotinee.nl.

tags:  nicotineverslaving | jongeren | campagne | rookvrije generatie | wegwerp-vapes | vapen | Nicotinee | nicotine-industrie | #artsenslaanalarm