line
wereldwijd track-1

Wereldwijd track & trace-systeem voor tabak nog niet gerealiseerd

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 16 februari 2024

Om illegale tabakshandel tegen te gaan zou er een wereldwijd track & trace-systeem worden gerealiseerd, maar dat is nog niet gelukt, mede door inmenging van de tabaksindustrie. Verder in Kort buitenlands nieuws: Miljoenenboete voor BAT en Amazon in Italië / Stoppen met roken levert snel gezondheidswinst op / Roken verhoogt kans op HPV-infectie / New York wil roken op terrassen verbieden.

Door de webredactie

Per september 2023 zouden alle partijen die het WHO FCTC Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products hebben geratificeerd een wereldwijd track & trace-systeem voor tabaksproducten hebben ingevoerd. Uit onderzoek van Luk Joossens van het Belgische SmokeFree Partnership blijkt dat de 67 landen die het protocol hebben geratificeerd (waaronder Nederland) nog niet zover zijn. Met dat systeem moeten tabaksproducten traceerbaar zijn zodat duidelijk is waar ze geproduceerd zijn en hoe ze door de distributieketen gaan. Als er tabak illegaal wordt aangetroffen, kan er via dat systeem gerichter actie op ondernomen worden.

Van veel landen is er maar weinig bekend over hoe zij track & trace gebruiken, maar naar schatting zijn er 37 verschillende systemen. Twintig landen gebruiken een op Europese regels gebaseerd systeem, de andere hebben eigen varianten.

Van de 67 landen hebben er 28 een hoog inkomen, 15 een middelhoog, 14 een middellaag en 10 een laag inkomen. Vooral landen met lage en middelinkomens hebben last van de invloed van tabaksfabrikanten, waardoor het ze moeilijk lukt om de regels uit het Protocol te implementeren en een track en trace-systeem uitblijft. Een systeem dat wereldwijd wordt toegepast kan daar een oplossing voor bieden, maar er is meer inspanning nodig om dat te bewerkstelligen.
Lees meer bij SmokeFree Partnership

Miljoenenboete voor BAT en Amazon in Italië

British American Tobacco en Amazon moeten samen 7 miljoen euro boete betalen voor misleidende reclames voor verhitte-tabaksproducten. BAT moet daarvan 6 miljoen euro voor zijn rekening nemen. De reclames (die zowel online als op straat werden vertoond) voor Glo Hyper X2 en Glo Hyper Air waren niet duidelijk over het nicotinegehalte en de bijbehorende gezondheidsrisico’s, zo stelde de Italiaanse mededingingswaakhond AGCM. De producten werden voorgesteld als ‘eenvoudige elektronische apparaten’ en ‘designobjecten’. “Dit is ernstig misleidend gedrag dat consumenten ertoe brengt een product te kopen dat gezondheidsrisico's met zich meebrengt en verboden is voor minderjarigen”, zei de toezichthouder.
Lees meer bij Market Screener

Stoppen met roken levert snel gezondheidswinst op

Rokers die voor hun 40e stoppen met roken hebben bijna dezelfde levensverwachting als degenen die nooit hebben gerookt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Toronto, gepubliceerd in NEJM Evidence. De gezondheid van rokers herstelt binnen zo’n 10 jaar nadat men stopt met roken, ongeacht de stopleeftijd, waardoor ze daarna ongeveer dezelfde leeftijdsverwachting hebben als niet-rokers. “Stoppen met roken is ongelooflijk effectief in het verlagen van het risico op sterven”, zegt Prabhat Jha, epidemioloog aan de universiteit van Toronto.
Lees meer bij Medical News

Roken verhoogt kans op HPV-infectie

Vrouwen die roken lopen een verhoogde kans op een infectie met HPV (humaan papillomavirus), een bekende veroorzaker van onder meer baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit zowel Amerikaans als Chinees onderzoek. Van de 4.500 chemische componenten in tabaksrook zijn er enkele tientallen kankerverwekkend, waaronder benzopyrenen en nitrosaminen. Tegelijkertijd kan nicotine lokaal het immuunsysteem onderdrukken en lijkt dat vooral geconcentreerd voor te komen in het baarmoederhalsslijm, waardoor het HPV-virus makkelijker zijn gang kan gaan.
Lees meer bij Generation sans Tabac

New York wil roken op terrassen verbieden

Als het aan de gemeenteraad van New York City ligt, wordt roken op terrassen voortaan verboden. Rokers mogen in de stad al heel lang niet meer binnen roken, maar nog wel op terrassen van restaurants die daar een vergunning voor hebben. Zij moeten de rokersgedeeltes duidelijk zichtbaar maken met plaatjes. Desondanks vindt New York City dat er meer moet gebeuren om niet-rokers tegen de gevaren van meeroken te beschermen. Door roken op terrassen te verbieden, wordt het ook minder ‘normaal’ om sigaretten of e-sigaretten in het openbaar te zien.
Lees meer bij Gothamist

tags:  FCTC-verdrag | heatstick | reclame | BAT | boete | gezondheidsschade | stoppen met roken | kanker | HPV | rookverbod | terrassen | track & trace