line
very brief advice-1

Het geheim van dr. Smit: rookstopzorg in de spreekkamer

Kort binnenlands nieuws

dinsdag 12 december 2023

Een korte film van het Trimbos-instituut vraagt op ludieke wijze aandacht voor rookstopadvies in de spreekkamer. Verder in Kort binnenlands nieuws: Longpatholoog: ‘Maak haast met uitbannen van vapes’ / ‘Smaakjesverbod heeft sterke signaalfunctie’ / Hofbar over de handhaving van rookbeleid.

Door de webredactie

Wat is het geheim van dr. Smit? In een nieuwe korte film van het Trimbos-instituut bespreken artsen de kwaliteitscijfers van het ziekenhuis. Tot verbazing van alle aanwezigen blijkt de jonge, wat verlegen dr. Smit er in haar eentje voor te hebben gezorgd dat het ziekenhuis tot de top 3 van Nederland behoort. Haar aanpak zorgt voor heel weinig lig-uren, weinig complicaties en een zeer laag sterftecijfer. De film voert op een ludieke manier de spanning op als de na-ijverige collega’s langs verschillende wegen proberen uit te zoeken hoe deze jonge dokter dat voor elkaar krijgt. Uiteindelijk blijken haar gunstige resultaten samen te hangen met – spoiler – een kort stoppen-met-rokenadvies aan het eind van elk consult.

Met deze film wil het Trimbos-instituut alle zorgverleners in Nederland aansporen om zo’n kort stopadvies bij elk patiëntcontact standaard te geven. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: het Very Brief Advice is een bewezen effectieve stopadvies-methode. Dat bestaat uit drie simpele vragen: ‘Rookt u?’ en bij een bevestigend antwoord ‘Weet u dat u het beste zou kunnen stoppen door middel van professionele begeleiding?’ en ‘Mag ik uw gegevens doorgeven?’. Een ervaringsdeskundige legt vervolgens uit hoe goed die aanpak haar heeft geholpen om na talloze zelfstandige pogingen nu echt te stoppen met hulp van een rookstopcoach die contact met haar opnam. “Ik ben echt een stuk gelukkiger sindsdien”, zegt zij.
Bekijk Het geheim van dr. Smit
Lees meer op RookStopZorg

Longpatholoog: ‘Maak haast met uitbannen van vapes’

“De overheid heeft een heel belangrijke taak om jongeren te beschermen tegen zeer schadelijke producten als vapes. Het moet gewoon heel moeilijk zijn, of misschien zelfs onmogelijk, om eraan te komen.” Dat zei longpatholoog van Leids Universitair Medisch Centrum Danielle Cohen in het Radio 1 Journaal van zaterdag 9 december. Aanleiding voor het gesprek was het op handen zijnde verbod op smaakjes in e-sigaretten, dat op 1 januari van kracht wordt. De vraag is of dat verbod het verschil gaat maken als jongeren het vrij gemakkelijk kunnen omzeilen. Cohen, die samen met collega Frank Borm een lespakket maakte over de gevaren van het vapen, is bezorgd. “Nu al lukt het niet goed om de minimumleeftijd van 18 jaar te handhaven”, zegt ze. Ze waarschuwt dat het vapen van nicotinehoudende vloeistof tot verstoring van de hersenontwikkeling leidt. “Wat je daarvan kunt zien is dat jongeren zich minder kunnen concentreren. Ze hebben meer stress, slapeloosheid, maar ook angst en paniekstoornissen en soms zelfs depressies.” Ook de nog onbekende langetermijngevolgen baren zorgen. “Wij vrezen dat dit op de lange termijn toch ook voor kanker, hart- en vaatziekten en longziekten gaat zorgen.” Om al die redenen doet Cohen de oproep aan de politiek: “Maak haast om vapen uit te bannen.”
Luister via nporadio1.nl

‘Smaakjesverbod heeft sterke signaalfunctie’

EenVandaag besteedde gisteren, 11 december, ook aandacht aan het aanstaande smaakjesverbod en de verwachte effecten daarvan. In de uitzending kwam onder anderen een eigenaar van een vapeshop in Breda aan het woord, die een tweede winkel opende net over de grens in België. Daar zijn de smaakjes nog niet verboden. Dat verschillende landen ander beleid voeren is volgens Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, te wijten aan het feit dat bestaand onderzoek op verschillende manieren wordt gebruikt. “De interpretaties daarvan worden ook gestuurd door de lobby. Daar wordt vervolgens beleid op gemaakt.” Hij noemt het verbod ‘symboolwetgeving’, maar Esther Croes, arts-epidemioloog van het Trimbos-instituut verwacht dat de wet een signaalfunctie heeft die een groot effect zal hebben voor niet-gebruikers.
Bekijk de uitzending op EenVandaag

Hofbar over de handhaving van rookbeleid

In een vervolg op de uitzending van De Hofbar van 31 oktober over de gevolgen van het vapen voor jongeren (titel: ‘Vapen maakt jongeren verslaafd’), onderzoekt presentator Rutger Castricum vanavond in een nieuwe uitzending de handhaving van wet- en regelgeving. Met onder anderen Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, bespreekt hij de handhaving van de leeftijdsgrens voor aankoop van rookwaren en het verbod op onlineverkoop.
De Hofbar, dinsdag 12 december, NPO2, 22:10 uur

tags:  stopadvies | vape-verbod | nicotineverslaving | smaakjesverbod | rookstophulp | stoppen met roken | Trimbos | handhaving | Wanda de Kanter | antirookbeleid