line
21 democratische staten voor mentholverbod-1

Democratische staten VS dringen aan op mentholverbod

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 26 januari 2024

Uit angst voor stemmenverlies zette Joe Biden een verbod op mentholsigaretten in de ijskast. 21 Amerikaanse staten dringen aan om juist nu door te pakken. Verder in Kort buitenlands nieuws: Kenia zwichtte voor druk tabaksindustrie / Tabaksgeld beïnvloedt e-sigaretdebat in Latijns-Amerika / Imperial komt met verwisselbare e-sigaretbatterij / Imperial Brands krijgt nieuwe directeur / Honden lopen grotere kans op kanker met rokende baas.

Door de webredactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een brief ontvangen, ondertekend door 21 door Democraten bestuurde staten. Daarin roepen ze hem op het mentholverbod voor sigaretten door te zetten. Dat verbod ligt al lang op tafel om sigaretten minder aantrekkelijk te maken. Menthol haalt het scherpe randje van tabaksrook af waardoor die makkelijker te inhaleren is. Dankzij gerichte marketing en lobby van de tabaksindustrie wordt menthol vooral gerookt door zwarte Amerikanen. Biden koos er in december 2023 voor om het verbod in de ijskast te zetten, omdat hij bang is dat het hem stemmen gaat kosten bij de presidentsverkiezingen. Toch vinden de 21 staten dat hij door moet zetten en zich niet moet laten afschrikken door wat een verbod zou kunnen betekenen voor zijn herverkiezing. “Dit is de tijd om te handelen”, schrijven ze.
Lees meer in The Daily Mail

Kenia zwichtte voor druk tabaksindustrie

Gezondheidswaarschuwingen op in Kenia verkochte nicotinezakjes zijn minder groot dan de bedoeling was. Dat komt doordat de Keniaanse regering gezwicht is voor druk van de tabaksindustrie. British American Tobacco (BAT) dreigde de investering die de tabaksgigant wilde doen in een nicotinefabriek in Nairobi, terug te draaien als de regering de wetgeving niet zou afzwakken. Dat blijkt uit een uitgelekte briefwisseling tussen BAT en het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid. De regering gaf BAT zijn zin. Ook staat er niet meer op de verpakking dat er mogelijk ingrediënten in de zakjes zitten die kanker kunnen veroorzaken.
Lees meer in The Guardian

Tabaksgeld beïnvloedt e-sigaretdebat in Latijns-Amerika

Nu de verkoop en het gebruik van traditionele tabaksproducten terugloopt, vloeit er tabaksgeld naar Latijns-Amerika om met lobby, marketing en de inzet van bijvoorbeeld influencers vapen te promoten. De tabaksindustrie hoopt zo haar winst veilig te stellen en aan nicotineverslavingen te kunnen blijven verdienen. Hoe de geldstroom loopt is niet altijd zo duidelijk, omdat de industrie veel gebruikmaakt van frontorganisaties, stichtingen of lobbyclubs die op het eerste gezicht niet direct gelinkt zijn aan de tabaksindustrie, maar daar wel geld van ontvangen.
Lees meer in The Examination

Imperial Brands krijgt nieuwe directeur

Julie Hamilton zal 31 januari toetreden tot de top van Imperial Brands, een van de vier grootste tabaksmultinationals ter wereld. Hamilton zal Non-Executive Director worden en heeft meer dan dertig jaar ervaring in marketing, strategie en digitale transformatie. Zij werkte eerder onder meer bij Coca Cola.
Lees meer bij Tobacco Reporter

Imperial komt met verwisselbare e-sigaretbatterij

Een nieuwe batterij-richtlijn die de Europese Unie in juli vorig jaar heeft aangenomen, bepaalt dat batterijen in elektronische apparatuur vanaf 2027 verwisselbaar moeten zijn. Dat betekent het einde voor wegwerp-vapes. De e-sigaretindustrie anticipeert daar nu al op. Imperial Brands introduceerde een ‘nieuw en verbeterd’ model van zijn Blu Bar, waarvan de batterijen uitneembaar zijn, zodat ze na gebruik gerecycled kunnen worden.
Lees meer bij Convenience Store

Honden lopen grotere kans op kanker met rokende baas

Schotse terriërs lopen zes keer zoveel kans op blaaskanker als hun baasje rookt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Purdue University waarvoor 120 honden drie jaar lang zijn gescreend. Het onderzoek is gepubliceerd in The Veterinary Journal. “Sommige schadelijke stoffen slaan neer op de grond en huisdieren zitten meestal dichter bij de grond dan mensen”, licht oncologisch dierenarts Lobke van Bergen toe. “Zij krijgen daardoor de schadelijke stoffen binnen door deze op te likken van hun vacht of van de kleding van mensen.”
Lees meer bij RTL Nieuws

tags:  Amerika | politiek | mentholverbod | gezondheidswaarschuwingen | wegwerp-vapes | kanker | meeroken | vape-lobby | tabakslobby | BAT | imperial brands