line
mentholverbod uitgesteld-1

Biden stelt onder druk van lobby mentholverbod uit

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 15 december 2023

President Biden stelt een verbod op mentholsigaretten uit na druk van Afro-Amerikaanse lobbygroepen die zeggen dat het verbod hun gemeenschap onevenredig hard raakt. Verder in Kort buitenlands nieuws: WHO roept op tot actie tegen e-sigaret / Amerikaanse beleidsmakers willen actie tegen Elf Bar / Wegwerp-vapes zouden langer mee kunnen gaan / Wales ziet verbod op wegwerp-vapes zitten / Indiase artsen weten weinig over rookpreventie.

 Door de webredactie

De regering van de Amerikaanse president Biden heeft een verbod op mentholsigaretten uitgesteld. Het uitstel is een grote tegenvaller voor gezondheidsexperts van onder meer de Centers for Disease Control and Prevention, die al sinds 2022 verzoeken om zo’n verbod. Menthol werkt verkoelend en maakt het inhaleren van de anders scherpe tabaksrook makkelijker. Na een stevige lobby van instanties die het opnemen voor Afro-Amerikanen ziet Biden nu af van het verbod. De instanties claimen dat het verbod de Afro-Amerikaanse gemeenschap onevenredig hard zal raken, omdat zich daar de meeste gebruikers van mentholsigaretten bevinden. De tabaksindustrie heeft zich met de marketing voor mentholsigaretten ook expliciet op deze doelgroep gericht. Het gevolg is dat zeven van de tien rokende Afro-Amerikaanse jongeren tussen 12 en 17 jaar mentholsigaretten rookt. Waar veel zwarte mensen wonen, hebben winkels ook extra veel ruimte voor mentholtabak in de schappen.

Toen bekend werd dat gezondheidsexperts om een mentholverbod vroegen, is de tabaksindustrie zo’n verbod aan racisme gaan koppelen en instanties gaan steunen die voor de rechten van zwarte Amerikanen opkomen. Die tactiek blijkt effect te hebben gehad nu Biden het verbod uitstelt. Een hooggeplaatste medewerker van het Witte Huis zou bevestigd hebben dat Biden is voorgehouden dat het verbod nadelig zou kunnen uitpakken voor zijn herverkiezing onder Afro-Amerikanen.

Uiteindelijk is het de zwarte gemeenschap zelf die aan het kortste eind trekt, want uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt dat Amerikaanse minderheidsgroepen jaarlijks twee keer zoveel uitgeven als witte Amerikanen aan gezondheidszorg die is gerelateerd aan tabaksgebruik. Ook lopen ze een hoger risico van 40 procent op het krijgen van tabak-gerelateerde ziekten. Een mentholverbod zou het aantal Afro-Amerikaanse rokers verminderen, met positieve gevolgen voor de gezondheid en voor hun portemonnee.
Lees meer bij ABC

WHO roept op tot actie tegen e-sigaret

Er is dringend actie nodig om het gebruik van e-sigaretten tegen te gaan om kinderen en niet-rokers te beschermen en de gezondheidsschade voor de bevolking tot een minimum te beperken. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een oproep aan overheden wereldwijd. “Het is niet aangetoond dat de e-sigaret als consumentenproduct effectief is bij het stoppen met tabaksgebruik op bevolkingsniveau”, aldus het bericht op de site van de WHO. “In plaats daarvan is er alarmerend bewijsmateriaal naar voren gekomen over nadelige gevolgen voor de volksgezondheid.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt: “Kinderen worden al op jonge leeftijd gerekruteerd en in de val gelokt om e-sigaretten te gebruiken en kunnen verslaafd raken aan nicotine. Ik dring er bij landen op aan strikte maatregelen te nemen om het gebruik ervan te voorkomen en zo hun burgers te beschermen, vooral kinderen en jongeren.” De WHO hekelt de agressieve marketing gericht op kinderen en de intensieve lobby bij overheden, en wijst op de verslavende en schadelijke uitwerking van e-sigaretten op de gezondheid. “Er zijn krachtige beslissende maatregelen nodig om de introductie van e-sigaretten te voorkomen, gebaseerd op de groeiende hoeveelheid bewijs over het gebruik ervan door kinderen en adolescenten en over de gezondheidsschade.”
Lees meer op who.int

Amerikaanse beleidsmakers willen actie tegen Elf Bar

De populaire wegwerp-vape Elf Bar uit China zou niet op de Amerikaanse markt verkocht mogen worden. De Food and Drug Administration (FDA), die nieuwe tabaksproducten tot de markt moet toelaten voordat ze verkocht mogen worden, heeft nooit toestemming gegeven voor Elf Bar. Toch wordt het merk geïmporteerd en verkocht. Uit onderzoekt blijkt dat 2,1 miljoen Amerikaanse scholieren vapen en dat de helft van hen Elf Bar zegt te gebruiken. Amerikaanse beleidsmakers vinden het onacceptabel dat Elf Bar zo alomtegenwoordig is en vragen om actie. De FDA heeft handhavingsinstanties opgeroepen strenger te controleren en beter op illegale tabaksproducten te letten.

Het is niet voor het eerst dat Elf Bar onder vuur ligt. In Groot-Brittannië kwamen longartsen in het geweer omdat e-sigaretfabrikanten als Elf Bar zich niets aantrokken van reclame- en verkoopverboden aan jongeren en reclame op videokanaal TikTok maakte.
Lees meer bij AP News

Wegwerp-vapes zouden langer mee kunnen

Elke week worden er 1,3 miljoen wegwerp-vapes weggegooid in Groot-Brittannië. Daardoor belanden er allerlei gifstoffen in het afval en het milieu. Het gaat om zo’n 10.000 kilo lithium, maar ook om nikkel, kobalt en andere gifstoffen die in de batterijen zitten. Daarnaast vervuilen de plastics het milieu. De Universiteit van Oxford heeft onderzocht hoelang de batterijen eigenlijk mee kunnen en kwam erop uit dat ze nog zo’n 700 keer opgeladen kunnen worden. Als vapes oplaadbaar (en hervulbaar) zouden zijn, zouden er dus veel minder weggegooid worden, waardoor het milieu minder zwaar belast wordt.
Lees meer in The Standard

Wales ziet verbod op wegwerp-vapes zitten

Hoewel Groot-Brittannië gebruik van de e-sigaret propageerde als vermeend minder schadelijk alternatief voor traditionele sigaretten, lijkt Wales van gedachten te veranderen. Public Health Wales (PHW) vindt namelijk dat dezelfde restricties die voor tabak gelden, ook voor e-sigaretten ingevoerd moeten worden. Dat betekent dat er gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen moeten komen en dat verpakkingen een standaard-uiterlijk moeten krijgen (plain packaging). E-sigaretten zouden ook niet meer uitgestald mogen worden in winkels. Daarnaast vindt PHW dat er een verbod op wegwerp-vapes moet komen, omdat jongeren in groten getale met deze e-sigaretten experimenteren. E-sigaretketen Celtic Vapours zei maatregelen te ondersteunen die de verspreiding onder jongeren tegengaan, maar zegt ook dat de regels die er al zijn niet goed worden gehandhaafd. In de handhaving valt dus nog winst te behalen om nicotineverslaving onder jongeren te voorkomen.
Lees meer bij de BBC

Indiase artsen weten weinig over rookpreventie

Maar 7 procent van de Indiase artsen is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van rookpreventie. Dat blijkt uit een enquête van de Indian Medical Academy for Preventive Health (IMAPH) onder 200 artsen die langer dan drie jaar werkzaam waren. De artsen gaven ook aan dat de belangrijkste reden dat ze op huisbezoek gaan bij cliënten, hart- en vaatproblemen zijn. Deze problemen kunnen juist voortkomen uit tabaksgebruik, waardoor het extra belangrijk is dat artsen beter op de hoogte zijn van de gevolgen van roken en van de mogelijkheid om rookstophulp aan te bieden of rookpreventie in te zetten.
Lees meer bij The Statesman

tags:  mentholverbod | wegwerp-vapes | vape-hype | e-sigaretverbod | rookstophulp | rookpreventie | WHO | politiek | tabakslobby