line
pmi voor rookvrije toekomst fact of fake-1

Philip Morris wil rookvrije toekomst, maar blijft afhankelijk van sigaretten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 10 maart 2023

De CEO van Philip Morris ziet een rookvrije toekomst voor zich, maar zet de sigaretfabrieken nog niet stil. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse parlementariërs willen herstel subsidie antirookcampagnes / New York begint campagne ‘Menthol is niet slechts een smaak’.

Door de webredactie

De CEO van Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, blijft de mond vol hebben van zijn visie voor de toekomst: eentje zonder traditionele Marlboro’s, maar met minder schadelijke alternatieven. Zo heeft Philip Morris onlangs nog zijn eerste wegwerp-vape op de Britse markt geïntroduceerd.

“Er komt een dag waarop we mensen eraan moeten herinneren dat we vroeger sigaretten verkochten”, zegt Olczak­ in de Financial Times, waar hij spreekt van ‘het ontgiften van het merk’ (detoxifying the brand). Maar de interviewer wijst hem er fijntjes op dat toch 64 procent van de omzet van PMI uit de verkoop van traditionele sigaretten komt en dat die zelfs verantwoordelijk zijn voor 79 procent van de winst. Met name in minder ontwikkelde landen doet PMI er alles aan de traditionele sigaret nog aan de man te brengen.
Lees meer in de Financial Times

Britse parlementariërs willen herstel subsidie antirookcampagnes

De Britse overheid heeft de afgelopen tijd allerlei subsidies geschrapt, bijvoorbeeld voor Wereld Niet Roken Dag (volledig afgeschaft) en voor antirookcampagnes (in twaalf jaar tijd met 95 procent verminderd). En dat terwijl onlangs uit onderzoek van YouGov is gebleken dat een op de vijf rokers niet weet dat roken bijvoorbeeld een verhoogde kans op dementie oplevert. Antirookcampagnes dragen bij aan bewustwording en die is nodig wil Groot-Brittannië in 2030 de doelstelling van de rookvrije generatie bereiken. Gesteund door antirookorganisaties roepen Britse parlementariërs nu de overheid op om de antirookcampagnes en Wereld Niet Roken Dag weer royaal te gaan steunen.

Ondertussen blijkt uit onderzoek van antirookgroep Action on Smoking and Health (ASH) dat bij huishoudens met lage inkomens 30 procent van het inkomen opgaat aan hun nicotineverslaving. Voor hogere inkomensgroepen is dit ruim 3 procent. Als rokers nu de laatste peuk uitdrukken, kunnen ze dit jaar nog zo’n 3.000 pond besparen.
Lees meer bij The Dentist

New York begint campagne ‘Menthol is niet slechts een smaak’

Met de campagne ‘It’s Not Just’ wil de Amerikaanse staat New York de bewustwording over menthol in tabak vergroten. Op aparte websites gericht op zwarte Amerikanen, LHBTI’ers of jongeren wordt uit de doeken gedaan hoe mentholtabak door de tabaksindustrie wordt gebruikt om juist deze doelgroepen aan zich te binden. Het is niet slechts een smaak; menthol heeft een verkoelende werking waardoor het makkelijker wordt om met roken te beginnen en moeilijker om ermee te stoppen. Met slinkse marketing heeft de tabaksindustrie zich op de genoemde doelgroepen gericht en de sigaretten ook goedkoper gemaakt. Zeven van de tien rokende Afro-Amerikaanse jongeren tussen 12 en 17 jaar rookt menthol. Waar veel zwarte mensen wonen, hebben winkels extra veel ruimte voor mentholtabak in de schappen.

Met de mediacampagne hoopt de stad de bewustwording te vergroten en daarmee te voorkomen dat mensen met (menthol)sigaretten beginnen. Ondertussen werkt de Food & Drug Administration aan een verbod op menthol in tabak.
Lees meer bij het New York Department of Health

 

tags:  winstmarges | ASH | stoppen met roken | campagne | rookvrije generatie | PMI | menthol | antirookbeleid