line
nieuwe generatie vapers-1

Britse longartsen waarschuwen: E-sigaret verandert van ‘quit tool’ in ‘cool tool’

woensdag 27 juli 2022

Hoewel e-sigaretten in Groot-Brittannië niet verkocht mogen worden aan jongeren onder de 18, is het gebruik ervan onder deze groep ook daar exponentieel toegenomen. Gezondheidsexperts vrezen dat er een nieuwe generatie nicotineverslaafden aan het ontstaan is.

Door de webredactie

In de afgelopen jaren is het gebruik van de e-sigaret onder Britse jongeren jonger dan 18 jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH). Het aantal kinderen tussen 11 en 17 jaar dat e-sigaretten rookt is toegenomen van 4 procent in 2020 tot 7 procent in 2022. Het aantal kinderen dat zegt ooit een e-sigaret te hebben geprobeerd steeg van 14 procent naar 16 procent. E-sigaret rokende kinderen zijn massaal overgestapt op de wegwerp-vapes, het gebruik van deze e-sigaretvariant groeide van 7 procent in 2020 en 8 procent in 2021 naar 52 procent in 2022. Een opvallende constatering, omdat e-sigaretten helemaal niet aan jongeren onder de 18 verkocht mogen worden.

E-sigaretfabrikanten blijken weinig op te hebben met zo’n verbod. Uit onderzoek van The Observer bleek bijvoorbeeld dat het Chinese merk Elf Bar flink inzet op reclame op TikTok, het videokanaal waar vooral jongeren gebruik van maken. The Observer beschrijft hoe een jongen via het bekijken van TikTok-video’s trucjes met uitgeblazen rook oefent. Volgens zijn ouders heeft hij zijn obsessie met het spel Minecraft ingeruild voor een fascinatie voor e-sigaretten met lekkere smaakjes.

Jongeren kunnen ze te makkelijk verkrijgen

Lange tijd zijn e-sigaretten in Groot-Brittannië gezien als de heilige graal om rokers te helpen stoppen met roken en over te laten stappen op een minder schadelijk alternatief (in twee ziekenhuizen zijn er zelfs vape-shops geopend). Maar volgens gezondheidsexperts zijn de e-sigaretten te makkelijk te verkrijgen voor jongeren. In plaats van een ‘quit tool’ is het een ‘cool tool’ geworden.

Britse longartsen vinden dat de overheid steken laat vallen in de handhaving van de wet. Jongeren blijken makkelijk aan e-sigaretten te kunnen komen, die door smaakjes als ‘banana milkshake’ en ‘jelly babies’ op snoepgoed lijken en erg aantrekkelijk voor ze zijn, maar ze bevatten wel nicotine. Professor Andrew Bush van de Royal Brompton & Harefield Hospitals tegen The Observer: “Ik ben bang dat we al slaapwandelend naar een volgende gezondheidscatastrofe gaan: een generatie kinderen die verslaafd is aan nicotine.”

Verslavend en slecht voor de gezondheid

Uit onderzoek (gepubliceerd in Tobacco Control) van de Canadese University of Waterloo naar de afhankelijkheid van tabaksproducten onder jongeren in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië blijkt dat die afhankelijkheid tussen 2017 en 2019 al was toegenomen. Jongeren voelden vaker een aandrang om ze te gebruiken.

De gezondheidseffecten van het langetermijngebruik van e-sigaretten zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat ze schadelijke stoffen bevatten, zo waarschuwt ook het RIVM. Er kunnen zelfs onbekende chemicaliën in zitten.

Ook in Nederland veel winst te behalen

In Nederland wordt daarom een andere houding ten opzichte van e-sigaretten ingenomen. Hier worden ze in de regelgeving gelijkgesteld aan traditionele tabaksproducten, vanuit de gedachte dat iemand beter helemaal niet kan roken dan iets dat weliswaar minder schadelijk is dan traditionele sigaretten, maar desalniettemin nog altijd slecht voor de gezondheid is.

TabakNee stelde eerder deze maand echter dat de overheid ook hier steken laat vallen en achter de vape-hype aan blijft strompelen zonder harde actie te ondernemen. De overheid moet niet meer talmen met het smaakjesverbod, de neutrale verpakkingen voor e-sigaretten, accijnsheffing op e-sigaretten, het terugdringen van het aantal verkooppunten én verbeterde handhaving van alle bestaande regels.

tags:  vape-hype | nicotineverslaving | e-sigarettenverbod | chemicaliën | smaakstoffen | jongeren | e-sigaret | accijns