line
plain packaging inmiddels in 42-landen-1

Plain packaging inmiddels in 42 landen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 09 februari 2024

Steeds meer landen voeren maatregelen in om tabaksverpakkingen minder aantrekkelijk te maken. Uit een nieuw overzicht blijkt dat 42 landen met plain packaging bezig zijn. Verder in Kort buitenlands nieuws: UNDP: ‘Ministeries Buitenlandse Zaken belangrijk in tabaksbestrijding’ / BAT en PMI leggen geschillen bij / Interne documenten Juul in online databank / Stoppen met roken helpt op elke leeftijd / Zuid-Korea verbiedt roken in films en series / Belastingvoordeel voor tabaksfabrikanten in Brazilië.

Door de webredactie

Op dit moment hebben 42 landen plain packaging, verplichte standaardverpakkingen zonder merkuitingen voor tabaksproducten, ingevoerd of in voorbereiding. Dat blijkt uit het rapport Cigarette Package Health Warnings: International Status Report van de Canadian Cancer Society. Van die 42 landen hebben 25 landen, waaronder Nederland, de standaardverpakkingen al ingevoerd en hebben 14 landen de maatregel in voorbereiding. Nog eens drie landen, die hun tabaksproducten importeren van buurlanden die standaardverpakkingen hanteren, brengen daardoor vanzelf ook plain packaging in praktijk. Dat zijn Monaco (uit Frankrijk), Cook Islands (uit Nieuw-Zeeland) en Niue (uit Australië).

Volgen het rapport hebben nu 138 landen c.q. jurisdicties in de wereld waarschuwingen in beeld op tabaksverpakkingen verplicht gesteld. Canada was daarmee in 2001 de eerste. Oost-Timor en Turkije stellen de grootste afbeeldingen verplicht, 85 procent van de voorkant van de verpakking en 100 procent van de achterkant. Ondertussen voldoen 48 landen, waaronder 40 die zijn aangesloten bij het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-FCTC), nog niet aan de minimale eis die daarin gesteld wordt: 30 procent van het oppervlak afschrikwekkend beeld.

Goed vormgegeven waarschuwingen van voldoende omvang op tabaksverpakkingen zijn een kosteneffectieve manier om het bewustzijn over de gezondheidseffecten van tabak te communiceren, stelt het rapport. Plain packaging ontneemt de industrie helemaal de mogelijkheid om verpakkingen als promotie-instrument in te zetten.
Lees meer bij PR Newswire

UNDP: ‘Ministeries BuZa belangrijk in tabaksbestrijding’

Het United Nations Development Program (UNDP) heeft een overzichtsdocument over tabaksbestrijding uitgebracht dat specifiek gericht is op ministeries van Buitenlandse Zaken. Volgens het document zijn deze ministeries heel belangrijk in de bestrijding van de mondiale tabaksepidemie die, als er niets wordt gedaan, deze eeuw een miljard doden tot gevolg zal hebben. Ministeries van Buitenlandse Zaken zijn belangrijk omdat tabaksbestrijding een onderdeel van internationale verdragen is en zij dus een rol vervullen in het verder ontwikkelen van het internationale Kaderverdrag FCTC. “Landen moeten zich er bewust van zijn dat ze zichzelf moeten beschermen tegen de inmenging van de tabaksindustrie in hun beleid”, staat in het document. Ministeries van Buitenlandse Zaken kunnen bovendien een belangrijke stap zetten in het bereiken van de Sustainable Development Goals, waarvan het derde doel gaat over “het bewerkstelligen van gezonde levens en het promoten van gezondheid voor iedereen op elke leeftijd.”
Lees het rapport op undp.org

BAT en PMI leggen geschillen bij

British American Tobacco (BAT) en Philip Morris International (PMI) hebben hun gerechtelijke geschillen bijgelegd. PMI had BAT voor de rechtbank gedaagd wegens het schenden van patentrechten bij de productie van alternatieve tabaksproducten. Andersom kon PMI zijn alternatieve producten niet importeren in de Verenigde Staten vanwege een ander patentgeschil met BAT. In een Non-monetary world wide settlement hebben beide partijen voor een periode van acht jaar afgesproken elkaar niet over deze geschillen te bevechten, zodat ze beide door kunnen gaan met hun handel. De overeenkomst dekt ook nieuwe varianten van alternatieve tabaksproducten.
Lees meer bij Reuters

Interne documenten Juul in online databank

De University of North Carolina en de University of California, San Francisco (UCSF) vullen samen een online databank waarin 4 miljoen interne documenten van e-sigaretfabrikant Juul worden ondergebracht. De documenten zijn vrijgekomen tijdens een schikking die Juul met de Amerikaanse staat North-Carolina trof en waar 47,8 miljoen dollar mee gemoeid is. De zaak ging over Juuls marketing gericht op tieners. De documenten geven een inkijkje in de strategie en praktijk van Juul tussen 2015 en 2019 en bevatten zakelijke correspondentie, rapporten, marketingplannen, advertenties, verkoopdata, interne research en multimedia-bestanden. De eerste 280.000 documenten staan inmiddels online in de UCSF Industry Documents Library, waarin ook interne documenten van de tabaksindustrie zijn te vinden.
Lees meer bij UNC

Stoppen met roken helpt op elke leeftijd

Wie stopt met roken heeft daar ongeacht zijn leeftijd profijt van. Dat blijk uit een nieuw groot onderzoek dat is uitgevoerd door het Koreaanse National Cancer Center waarvoor de gegevens van 3 miljoen Koreanen zijn geanalyseerd. De kans dat zich kanker ontwikkelt halveert bij mensen die ten minste 15 jaar zijn gestopt, ten opzichte van hen die door zijn blijven roken, ongeacht de leeftijd waarop men stopt. Volgens het onderzoek zorgt stoppen met roken vooral in een risicoafname op longkanker.
Lees meer in The Guardian

Zuid-Korea verbiedt roken in films en series

Zuid-Korea heeft een verbod op het laten zien van roken in Koreaanse series en films uitgevaardigd. Toch blijkt er een maas in de wet te zitten. Koreaanse series die door internationale streamingdiensten worden vertoond, vallen er niet onder waardoor je daarin nog wel Koreanen ziet roken. Daar wil de overheid nu ook paal en perk aan stellen.
Lees meer in The Statesman

Belastingvoordeel voor tabaksfabrikanten in Brazilië

Tabaksfabrikanten blijken in 2021 gebruik te hebben gemaakt van allerlei regelingen om minder belasting te hoeven betalen in Brazilië. In totaal heeft de tabaksindustrie 9,4 miljoen dollar (omgerekend 8,7 miljoen euro) voordeel gehad. Philip Morris en Tobacco House maakten het meest gebruik van die regelingen, omgerekend leverde dat deze bedrijven 1,6 miljoen euro op.
Lees meer bij Folha de São Paolo

tags:  belastingontduiking | roken in films | stoppen met roken | Juul | BAT | PMI | tabaksindustrie | politiek | plain packaging