line
respiratory society geen steun voor harm reduction-1

Respiratory Society: geen steun voor ‘harm reduction’

woensdag 07 februari 2024

De European Respiratory Society stelt in een update van haar standpunt over nieuwe nicotine- en tabaksproducten geen heil te zien in schadebeperking als strategie om de volksgezondheid te bevorderen. Claims hierover van de tabaksindustrie hebben slechts financieel gewin tot doel.

Door de webredactie

In een update van haar standpunt over nieuwe nicotine- en tabaksproducten stelt de European Respiratory Society (ERS) dat zij ‘harm reduction’ of schadebeperking niet kan aanbevelen als strategie op bevolkingsniveau om het roken te verminderen of als hulpmiddel om te stoppen met roken. Het standpunt, gepubliceerd in het European Respiratory Journal, stelt dat er onvoldoende bewijs is om de claim van de tabaksindustrie te ondersteunen dat alternatieve rookwaren zoals e-sigaretten en verhitte tabak bijdragen aan schadebeperking en dat deze claims simpelweg door de industrie worden gebruikt voor financieel gewin.

De ERS bracht het hernieuwde standpunt deze week uit aan het begin van de tiende Conference of the Parties (COP10) van het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die deze week in Panama wordt gehouden. Op de agenda staat daar onder meer de omgang met nieuwe tabaksalternatieven en ‘harm reduction’.

Steeds meer kennis over alternatieven

De ERS publiceerde in 2019 al een standpunt over alternatieve nicotineproducten, waarin de argumenten voor schadebeperking ook al ter discussie stonden. Sindsdien is de kennis over deze producten toegenomen en de ERS stelt nu dat er accumulerend bewijs is dat deze producten in potentie bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten. Het bewijs rechtvaardigt zorg over de langetermijn-gezondheidsrisico’s van de nieuwe producten. Daarbij constateert de ERS dat het meeste bewijs voor schadebeperking direct of indirect van de industrie komt, die, zo stelt het persbericht “een trackrecord heeft van het manipuleren van de wetenschap om de financiële belangen te bevorderen.”

Verslavend én schadelijk

De ERS vertegenwoordigt meer dan 35.000 longartsen, wetenschappers en aanverwante zorgprofessionals uit meer dan 160 landen. De organisatie waarschuwt opnieuw dat alle nicotine- en tabaksproducten zeer verslavend en schadelijk zijn en dat volledig stoppen de beste optie blijft voor de gezondheid. Als mensen hulpmiddelen bij het stoppen nodig hebben, dan kunnen ze het beste kiezen voor bewezen interventies, zoals een nicotinevervangende therapie of specifieke medicatie.

Er is namelijk genoeg bewijs, stelt de ERS, dat laat zien dat gebruikers van nieuwe nicotine- en tabaksproducten tegelijkertijd ook nog traditionele sigaretten blijven roken, in plaats van complete vervanging. Daarnaast dragen deze nieuwe producten eraan bij dat jongeren een nicotineverslaving ontwikkelen en met roken van traditionele sigaretten beginnen.

Bewijs voor schadebeperking ontbreekt

De voorzitter van het Comité voor Tabaksontmoediging van de ERS, Filippos Filippidis zegt in een persbericht over het standpunt:

“Het argument dat nieuwe tabaksproducten bijdragen aan schadebeperking op bevolkingsniveau ontbeert voldoende onafhankelijk bewijs. De potentiële longbeschadigende effecten en het gebruik ervan onder jongeren maken dat ERS nieuwe tabaksproducten en schadebeperking niet kan ondersteunen als een bevolkingsbrede strategie.
“ERS moedigt afgevaardigden die momenteel deelnemen aan de tiende Conference of the Parties van het Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging van de WHO aan om de impact van deze producten op de bevolking in overweging te nemen als ze de toekomst van tabaksontmoediging bespreken.”

Industrie zoekt ingangen bij COP

Vooruitlopend op de COP10 was de tabaks- en nicotine-industrie naarstig op zoek naar ingangen bij deze internationale vergadering over tabaksontmoediging om er de vermeende voordelen van de nieuwe tabaksalternatieven te kunnen bepleiten. De WHO roept echter partijen steevast op om de rijen gesloten te houden en de industrie geen toegang te bieden.

tags:  FCTC-verdrag | nicotineverslaving | e-sigaret | volksgezondheid | harm reduction | jongeren | tabakslobby | ERS | tabaksontmoediging | COP10