line
nieuw-zeeland doet wegwerp vapes in de ban-1

Nieuw-Zeeland doet wegwerp-vape in de ban

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 22 maart 2024

UPDATE 04-04-2024
De nieuwe conservatieve regering van Nieuw-Zeeland trok het generatiegebonden tabaksverbod in, maar komt nu wel met een verbod op wegwerp-vapes. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabak ook uit Belgische supermarkt / EC keurt Belgisch verbod op wegwerp-vape goed / Wetsvoorstel rookvrije generatie VK ingediend / Onderzoek nodig naar rol lobby bij afzwakken Maleisische tabakswet / Britten roken nog steeds menthol ondanks verbod / Foto niet-roker gebruikt voor Australische pro-vape-campagne.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland gaat wegwerp-vapes verbieden en verhoogt de boetes voor retailers die alsnog vapes verkopen aan minderjarigen. Die boetes kunnen oplopen tot 100.000 NZ dollar (55.750 euro). Particulieren die kinderen aan vapes helpen kunnen een boete van 1.000 NZ dollar (5.570 euro) verwachten. Navulbare e-sigaretten blijven beschikbaar voor volwassenen.

De maatregel komt minder dan een maand nadat de nieuwe conservatieve regering van Nieuw-Zeeland de onder de regering Ardern aangenomen wet op een generatiegebonden tabaksverbod voor iedereen geboren na 2008 had ingetrokken. De nieuwe onderminister van Gezondheid, Casey Costello, zei woensdag dat e-sigaretten “een belangrijk stophulpmiddel” blijven. Maar Casey zei ook: “Hoewel vapes hebben bijgedragen aan een significante daling van het aantal rokers, is de snelle toename van het vapen door jongeren een gerede zorg voor ouders, onderwijzers en gezondheidsprofessionals.” Behalve het verbod op wegwerp-vapes komen er ook nieuwe eisen aan de verpakkingen van e-sigaretten, die geen beelden en aantrekkelijke namen meer mogen voeren die jongeren kunnen verleiden.
Lees meer bij apnews.com

Tabak ook uit Belgische supermarkt

Het Belgische parlement heeft een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) goedgekeurd waarmee de verkoop van tabak en alcohol aan banden wordt gelegd. Belgische supermarkten met een oppervlak groter dan 400 m² mogen vanaf 1 april 2025 geen tabaksproducten meer verkopen. Ook op festivals mag geen tabak meer worden verkocht. Voor de winkels waar nog wel tabak mag worden verkocht gaat een uitstalverbod gelden en het wordt verplicht om iedere koper die jonger lijkt dan 25 jaar om een identiteitsbewijs te vragen. Overtredingen van het reclame- en promotieverbod kunnen zwaarder worden beboet.
Lees meer bij VRT

EC keurt Belgisch verbod op wegwerp-vape goed

Ondertussen maakte de Europese Commissie deze week bekend dat België vanaf 1 januari 2026 de wegwerp-vape mag gaan verbieden. Dat voornemen werd eind 2022 gelanceerd. Maar om dat plan door te kunnen zetten was toestemming van de Europese Commissie nodig. Die is nu gegeven, met dien verstande dat het verbod alleen geldt voor vapes met nicotine. De Belgische regering had het liefst ook de wegwerp-vapes zonder nicotine willen verbieden, maar de Europese Tabaksrichtlijn bevat alleen bepalingen over nicotine-houdende producten, reden waarom de EC alleen daarover iets te zeggen heeft. De Europese toestemming is goed nieuws voor Frankrijk, Duitsland en Ierland, waar ook plannen zijn voor het verbieden van de wegwerp-vape.
Lees meer bij Euractiv

UPDATE 04-04-2024
In een reactie op onze nieuwsbrief laat een beleidsmedewerker van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in Brussel weten dat het Belgische verbod op wegwerp-vapes al op 1 januari 2025 in zal gaan en wel degelijk ook voor vapes zonder nicotine gaat gelden. 

Wetsvoorstel rookvrije generatie VK ingediend

De Britse regering heeft het wetvoorstel voor een generatiegebonden tabaksverbod deze week naar het parlement gestuurd. In de Tobacco and Vapes Bill is vastgelegd dat aan kinderen die nu 15 zijn nooit meer tabak verkocht mag worden. Het roken zelf wordt niet verboden, maar er komen fikse boetes te staan op onwettige verkoop van tabak en vapes. De wet bevat ook restricties aan smaakjes, verpakkingen en de uitstalling van e-sigaretten. Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak (jaarlijks 80.000 doden in het VK) en kost de National health Service en de economie naar schatting 17 miljard pond (19,8 miljard euro), aldus het persbericht van de regering. Premier Rishi Sunak zei: “Als we een betere toekomst voor onze kinderen willen, dan moeten we de allergrootste volledig vermijdbare oorzaak voor slechte gezondheid, invaliditeit en sterfte aanpakken: roken. Dat is waarom we nu onze belofte voor een rookvrije generatie waarmaken en zorgen dat onze kinderen niet langer verslaafd raken aan schadelijke sigaretten en andere nicotineproducten.” In aparte wetgeving wordt bovendien de verkoop van wegwerp-vapes vanaf april 2025 in het VK verboden.
Lees meer op gov.uk

Onderzoek nodig naar rol lobby bij afzwakken Maleisische tabakswet

Als het aan de Maleisische Consumers Association Penang (CAP) ligt, komt er een onderzoek naar de invloed van de nicotine-industrie op het afzwakken van de Control of Smoking Products for Public Health-wet. In die wet was aanvankelijk een generatiegebonden tabaksverbod opgenomen voor iedereen geboren na 2006. Maar dit eindspel is uiteindelijk uit de wet gehaald. De lobby speelde daar een grote rol bij en CAP vindt dat precies uitgezocht moet worden welke invloed er is uitgeoefend. Maleisië heeft namelijk het internationale kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geratificeerd, waarin ze juist heeft beloofd de industrie op afstand te houden als er nieuwe antirookwetgeving gemaakt zou worden.
Lees meer bij Bernama

Britten roken nog steeds menthol ondanks verbod

Sinds mei 2020 zijn tabaksproducten met een mentholsmaak verboden in Groot-Brittannië, om tabaksgebruik zo minder aantrekkelijk te maken. Menthol heeft namelijk een verkoelend effect op de tabaksrook, waardoor het inhaleren makkelijker wordt. Sinds het verbod zijn er ook mentholafgeleiden en cartridges op de markt gekomen om de smaak zelf aan de tabak toe kunnen voegen. Zo heeft de industrie geprobeerd het verbod te omzeilen. En met succes.

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt nu dat dat mentholverbod zo goed als geen invloed heeft gehad op het gebruik van mentholproducten. Van degenen die roken gebruikt 16,2 procent een mentholproduct. Het gaat om 1 miljoen rokers die blijkbaar nog steeds makkelijk aan mentholproducten kunnen komen. Uit het onderzoek bleek overigens niet dat die producten op de zwarte markt werden gekocht.

Onderdeel van het Britse wetsvoorstel voor een rookvrije generatie (zie hierboven) is dat er ook strenger gehandhaafd zal worden: winkels die de wet overtreden kunnen hoge boetes verwachten.
Lees meer in Tobacco Control

Foto niet-roker gebruikt voor Australische pro-vape-campagne

“Door te vapen heb ik roken voorgoed kunnen opgeven”, staat in de testimonial van voormalige roker ‘Michael’, onderdeel van een pro-vape-campagne van de Australian Tobacco Harm Reduction Association (ATHRA). Michael zou 45 jaar hebben gerookt en ondanks verwoede stoppogingen pas echt de laatste peuk hebben uitgedrukt sinds hij het vapen heeft ontdekt. Er staat ook een foto van ‘Michael’ bij, een lachende oudere man. Dat blijkt John Kirk te zijn en die was not amused toen hij ontdekte dat zijn foto is gebruikt voor een vape-campagne. Kirk is tegen roken en dampen en vindt dat zijn beeltenis, overgenomen van een stockfoto-bibliotheek, onterecht is gebruikt. “Ik heb nooit gerookt of gevapet en ben ook zeker geen fan van vapes.” De campagne blijkt te zijn ingezet om te kunnen lobbyen bij politici.
Lees meer bij ABC News

tags:  campagne | mentholverbod | tabakslobby | Tabakswet | wegwerp-vapes | tabaksverbod | supermarkt | Wet Rookvrije Generatie | vape-verbod