line
geen meerderheid eu-richtlijn ketenaansprakelijkheid-1

Geen meerderheid EU-richtlijn ketenaansprakelijkheid

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 01 maart 2024

De Europese richtlijn die bedrijven verantwoordelijk moest maken voor milieuschade en mensenrechten in de hele keten is op het laatste moment in de Raad van de EU weggestemd. Verder in Kort buitenlands nieuws: Nieuw-Zeeland draait leeftijdsgebonden tabaksverbod terug / Schotland wil verbod op wegwerp-vapes / Meerderheid Afro-Amerikanen voor mentholverbod / ‘Nicotine zou in Maleisische gifwet opgenomen moeten worden’ / Verband gelegd tussen inhaleren tabaksrook en diabetes.

Door de webredactie

Iedereen ging ervan uit dat de Raad van de EU deze week de nieuwe Europese richtlijn voor ketenaansprakelijkheid van bedrijven zou goedkeuren. Maar op het laatste moment stemden Frankrijk, Duitsland en Italië tegen. De corporate sustainability due diligence directive (CSDDD)-richtlijn regelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de milieu-impact, arbeidsomstandigheden en mensenrechten in de gehele keten van toeleveranciers tot eindgebruikers. Terwijl in december overeenstemming was bereikt met het Europees Parlement over het voorstel dat de Europese Commissie in 2022 lanceerde, wilde Frankrijk nu opeens dat de wet alleen gaat gelden voor bedrijven met 5.000 of meer werknemers, in plaats van de 500 uit het voorstel. Duitsland en Italië hadden ook bezwaren.

Europarlementariër Lara Wolters (PvdA), initiatiefnemer van de wet, reageerde verbolgen: “Ik ben woest. Ik vind het schaamteloos wat er nu gebeurd is”, citeert NOS.nl haar. “We hadden met alle 27 EU-landen een deal en op de laatste minuut is er dan toch besloten om de wet overboord te gooien. Dat raakt mij persoonlijk.”

Het Belgische voorzitterschap van de EU zegt nog te willen proberen of er in nieuwe onderhandelingen met het Parlement tegemoet kan worden gekomen aan de bezwaren. Uku Lilleväli, van het Europese beleidsbureau van het Wereld Natuur Fonds, zei: “Het is schandalig dat bepaalde Europese wetgevers in de 21e eeuw bedrijven willen toestaan de mensenrechten en de milieu-integriteit te negeren.” En Isabella Ritter van ShareAction zei: “Degenen die deze wetgeving vandaag hebben geblokkeerd, geven blijk van hun onverschilligheid tegenover de uitbuiting van werknemers en de aantasting van het milieu.”

De richtlijn zou ook gaan gelden voor tabaksbedrijven die door de hele keten van tabaksproductie veroorzakers zijn van grote milieuschade en van slavernij en kinderarbeid.
Lees meer bij ESG Today

Nieuw-Zeeland draait leeftijdsgebonden tabaksverbod terug

Nieuw-Zeeland was het eerste land dat een leeftijdsgebonden tabaksverbod invoerde, waardoor er een rookvrije generatie zou ontstaan. Er zou nooit meer tabak verkocht mogen worden aan mensen die na 1 januari 2009 geboren zijn, zodat roken vanzelf uit de samenleving zou verdwijnen. Maar de nieuwe regering heeft de wet van de regering Ardern nu officieel teruggedraaid, omdat ze de tabaksaccijns wil kunnen blijven incasseren. De regering kiest daarmee voor de korte in plaats van de lange termijn. Wel zegt de regering aan het voornemen om in 2025 rookvrij te zijn, vast te blijven houden. Hoe de regering dat zonder extra maatregelen wil bewerkstelligen is onduidelijk.
Lees meer bij The Independent

Schotland wil verbod op wegwerp-vapes

Als het aan de Schotse overheid ligt, komt er per 1 april 2025 een verbod op wegwerp-vapes. Ieder jaar worden er 26 miljoen vapes weggegooid in Schotland en daar moet snel een eind aan komen, vindt de overheid. Niet alleen zijn de plastics in de vapes slecht voor het milieu, maar ook zijn ze zeer populair onder jongeren, die zo verslaafd raken aan nicotine. Schotland voegt zich met het wetsvoorstel bij Engeland en Wales, die eenzelfde soort wetgeving voorbereiden. Er komt in maart nog een openbare consultatie waarbij belanghebbenden op het wetsvoorstel mogen reageren. Het Schotse Parlement beslist daarna of de wegwerp-vapes in de ban gaan.
Lees meer bij The Independent

Meerderheid Afro-Amerikanen voor mentholverbod

De Amerikaanse regering overweegt nog altijd een verbod op tabaksproducten met menthol in te voeren. Eerder bleek dat lobbygroepen van zwarte Amerikanen tegen een mentholverbod lobbyden en dat president Biden bang was om zwarte stemmen te verliezen bij de aanstaande verkiezingen als hij het verbod door zou zetten. In de Afro-Amerikaanse gemeenschap wordt relatief veel menthol gebruikt, doordat de tabaksindustrie zich met mentholmarketing en -reclame specifiek op deze doelgroep heeft gericht. Uit een nieuwe enquête blijkt echter dat 58 procent van de Amerikanen voor een mentholverbod is (29 procent is tegen) en dat dat onder Afro-Amerikanen zelfs 62 procent voor is (en 25 procent tegen). Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, blijkt dat een mentholverbod de snelste manier is om het aantal rokers met 4,5 miljoen af te laten nemen. President Biden hoeft zich dus geen zorgen te maken.
Lees meer bij The Campaign for Tobacco-free Kids

‘Nicotine moet terug in gifwet Maleisië’

Een consumentenorganisatie in Maleisië heeft de regering opgeroepen om nicotine in vloeibare en gel-vorm weer in de nationale gifwet op te nemen. Vorig jaar besloot de overheid de stof uit de wet te halen zodat e-sigaretten weer verkocht konden worden, wat extra accijnsinkomsten opleverde. In de zomer besloten drie antirookorganisaties het besluit via de rechter aan te vechten, zonder succes. De Consumers Association of Penang (CAP) betoogt nu dat de nieuwe antirookwet, die in november vorig jaar werd aangenomen, ineffectief is om het vapen onder jongeren te bestrijden. Daarom moet nicotine weer in de lijst met verboden gifstoffen komen te staan.
Lees meer bij The Sun

Verband gelegd tussen tweedehands rook en diabetes

Niet-rokers die buitenshuis tweedehands tabaksrook inhaleren, lopen een verhoogd risico op diabetes. Dat blijkt uit een nieuw Chinees onderzoek. Diabetes heeft zowel een genetische als omgevingscomponent. Tabaksrook blijkt daar een rol in te spelen.
Bekijk het onderzoek op Science Direct

tags:  tweedehands rook | diabetes | nicotine | mentholverbod | wegwerp-vapes | Nieuw-Zeeland | tabaksleeftijd | kinderarbeid | slavernij | milieuvervuiling | Europese Commissie | CSDD | CSDDD-richtlijn